BlogCommunicatieConsumentengedrag

U2 doing 2 bad?

U2doing@bad
A bro’s hand gesture

Als je een echte Apple fan bent, dan is de najaarspresentatie waarin de de nieuwe iPhone 6(+) en de Apple Smartwatch werden aangekondigd, je niet ontgaan. Deze blog gaat echter niet over de inhoud van de presentatie, maar over het einde. Op het einde stond de Ierse band U2 in het midden van de belangstelling om hun nieuwe album te presenteren door middel van een optreden. Het publiek heeft vijf jaar op het nieuwe album van U2 moeten wachten.

Aankondiging

De aankondiging van de optreden werd verzorgd door één van de founding fathers (en tevens CEO) van het almachtige en geliefde Apple Inc.: mister Tim Cook. Hij begon de aankondiging met de relatie tussen muziek en Apple “Music runs deep in Apple’s DNA. It runs in the core of all our products. Apple changed the way people listen to music a decade ago and iTunes has been the centre of that experience. We celebrate the love for music. We have built a relationship with the music industry and the artists. A decade ago we began a very deep collaboration with one of the best band of all time, and that band is U2. It is an incredible honour to have U2 join us on stage and perform”. Op het eind hadden Cook en de frontman van U2, Bono, een gesprek on stage. Uit dit gesprek werd wereldkundig gemaakt dat alle iTunes klanten (een half miljoen!) het nieuwe album van U2 ‘Songs of Innocence’ gratis krijgen op hun iTunes account. Deze actie staat vanaf nu te boek als ’s werelds grootste album release.

De reacties

De dag na de presentatie keek ik op mijn iPhone, en ja hoor daar was het album! Ik ben blij verrast met het gratis cadeautje. Het is een leuke marketing actie om een keer iets terug te geven aan de klanten. Hoewel Apple het allemaal wel goed had bedoeld, bleek uit de reacties dat niet iedereen er even blij mee was. Zo werd beweerd dat Apple de Europese cookiewet overtreedt, dat het een slecht album is, dat het album lastig te verwijderen is of dat mensen het een te geforceerd initiatief vinden.

Marketing wel of niet effectief?

Of de reacties wel of niet gunstig waren voor U2, de marketing van het album is naar mijn idee goed gelukt. U2 heeft door middel van Apple een half miljard potentiële luisteraars weten te bereiken, waardoor de band haar naamsbekendheid en fanbase kan vergroten. Door de optreden van Bono, wordt er ook indirect aandacht besteed aan RED. U2 en Apple werken namelijk samen voor RED, een liefdadigheidsorganisatie van Bono die zich inzet voor mensen met aids. Apple sponsort RED door sommige modellen van de iPod in het rood te verkopen en door rode beschermhoezen aan te bieden. Daarnaast is er een gerucht dat U2 ruim honderd miljoen heeft ontvangen van Apple voor de deal. En het belangrijkste, er bestaan mensen die wél gelukkig zijn met het nieuwe album van U2. Aan de andere kant, Apple had wel voorzichter kunnen handelen. Daarmee wil ik zeggen dat Apple de keuze voor aanschaf bij het publiek had moeten leggen, door mensen zelf het album gratis te laten downloaden als ze het willen.

U2 heeft naar mijn mening een effectief middel gevonden om hun album te promoten. Het is duidelijk dat niet iedereen er blij mee is, maar ik vind dat er te veel negatieve aandacht is over dit onderwerp. Wat vind jij ervan? In ieder geval, I love it U2? 😉

Voor degene die het album wil verwijderen, Apple heeft hiervoor een speciale pagina aangemaakt. Mocht je er spijt van krijgen? Het album is nog tot 13 oktober gratis te downloaden!

The following two tabs change content below.

Whinney Chow

Laatste berichten van Whinney Chow (toon alles)

3 gedachten over “U2 doing 2 bad?

  1. Lastige dit, van de ene kant is het natuurlijk een leuk cadeautje. Van de andere kant is het ook wel een beetje eng ofzo, dat ze zomaar iets op je telefoon kunnen mogen zetten zonder je toestemming. Ik kan de muziek van U2 wel waarderen, maar heb geen Iphone 😉

  2. U2 is geweldig! Ik heb geen Iphone en heb deze dus helaas niet gekregen. Mensen zouden juist blij moeten zijn als ze hem wel hebben!! 🙂

  3. Hallo anoniem, als je het graag wil hebben, dan kan je het album downloaden op iTunes! Vandaag is wel de laatste dag dat het gratis is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.