BlogMarkethings.net informeertOverig

Upcoming: de klimaattop in Parijs!

cop21-logo

In de uitzending van tegenlicht van afgelopen zondag 22 november 2015, werd er dieper ingegaan op het uitblijven van mondiale CO2 reductie. Uitgangspunt was het onderzoek van Jeffrey Sachs, die met een groep wetenschappers heeft aangetoond dat het probleem op mondiaal niveau bestreden MOET worden. Economische berekeningen hebben aangetoond dat bij ons huidige verbruik, er een toename van 5 graden Celsius zal zijn over 50 jaar; iets dat dramatische gevolgen zal hebben voor ons leefklimaat.

Sachs benadrukte dat, om het CO2 gehalte terug te dringen zonder de economische vooruitgang te schaden, de volgende maatregelen genomen moeten worden:

  • Het implementeren van technologische innovatie
  • Het doorvoeren van efficiënter energiegebruik
  • Het implementeren van ‘fossiel vrije’ projecten op grote schaal

Dit alles noemt Sachs: Deep Decarbonisation Project (DDP), het terugdringen van CO2 uitstoot in grote mate. Iets wat ‘alles zal gaan veranderen’; aldus Peter Bakker, President en CEO van de World Business Counsil  for Sustainable Development (WBCSD) in de genoemde aflevering van Tegenlicht.

Corporate Governance, wie A zegt moet B zeggen

 Grote spelers als Unilever en General Motors zetten zich al in voor de verlaging van CO2 in de operationalisering van de organisatie. Dat komt voornamelijk door de druk vanuit overheden en aandeelhouders. Aandeelhouders kijken steeds meer naar duurzame oplossingen, kijk bijvoorbeeld maar naar de verlaging van uitstoot in de auto-industrie en de verantwoording die stroomleveranciers als Essent en Nuon communiceren. Ook consumenten hechten steeds meer waarde aan het ‘verduurzamen’ van bedrijvigheid, iets wat ook binnen marketing steeds hoger op de agenda, zij het niet bovenaan, zal gaan staan.

Het zijn echter onder andere de toeleveranciers en partnerbedrijven van deze grote organisaties waar nog een slag kan worden gemaakt. Zo is het kappen van bossen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika of Indonesië een groot probleem voor het terugdringen van het mondiale CO2 niveau. Een recente ontwikkeling op dit gebied is de samenwerking van palmolie product Golden Agri met Greenpeace, waarbij satelliet observaties centraal staan, onder andere voor de bepaling van CO2 opname in bosgebieden. Hierdoor kan bepaald welke bossen wel of niet gekapt kunnen worden. Indien deze trend doorgezet wordt kan in 2030 de productie van palmolie als CO2 neutraal worden bestempeld.

De klimaatveranderingen, een onderwerp dat uren aan discussie in beslag kan nemen, te beginnen in Parijs tijdens de klimaattop. Het feit dat het DDP iets is dat vandaag al gedeeltelijk speelt en morgen alleen maar meer aanwezig zal zijn is duidelijk. Disruptieve innovatie en exponentiële technologische ontwikkeling lijken de sleutel te zijn.

Geïnteresseerd? Check de aflevering van tegenlicht!

Referenties:

Tegenlicht (uitzending 22 november). Terug te zien op:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2015-2016/paar-graden-minder.html

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.