BlogE-commerceMarkethings.net recenseert

Hoe zorgen vakantieaanbieders ervoor dat de online conversie een toevlucht neemt?

Welkom bij een nieuwe editie van ‘Markethings.net recenseert’! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe ‘Markethings.net recenseert’. Deze week zoom ik in op een door velen geliefd onderwerp: vakanties. Wat zijn tactieken waarmee online vakantieaanbieders de conversie kunnen verhogen en daarmee het onderscheid maken in deze competitieve markt? Wat zijn goede voorbeelden en welke bedrijven laten op dit vlak kansen liggen? Ik zoek het voor je uit in deze blog!

Gemiddeld 95% van alle bezoekers op vakantiesites verlaten de pagina zonder geboekt te hebben, blijkt uit onderzoek. Logisch, gezien het grote aantal aanbieders dat in de online reisbranche actief zijn. Ook het feit dat deze eenvoudig te vergelijken zijn en het bij vakanties vaak om grote bedragen gaat zorgen ervoor dat de conversie laag ligt. Echter, er zijn altijd manieren voor online marketeers om de conversieratio te vergroten. In dit blog zet ik de websites van drie reisaanbieders op een rij en beoordeel ze aan de hand van een aantal gouden regels. Allereerst kijk ik of de site inspeelt op een aantal huidige trends, daarnaast beoordeel ik de user experience en de aanwezigheid van klassieke overtuigingsprincipes.

Criteria

Er is – onder andere op dit blog – veel geschreven over trends en innovaties op het gebied van E-commerce. Sander trapte dit jaar af met zijn blog over de trends voor 2018. Een van deze trends is personalisatie, iets waar de reisbranche naar mijn mening erg goed op kan inspelen. Daarnaast bestempelde Quinty onlangs mobielvriendelijke websites als belangrijk hulpmiddel om de zoekmachineoptimalisatie te vergroten. Ook dit is essentieel voor aanbieders van reizen: consumenten oriënteren zich immers vaak via mobiel of tablet op een vakantie. Naast personalisatiemogelijkheden en mobiele responsive webpagina’s kijk ik ook of de user experience (UX) goed is. Dit houdt in dat de website prettig navigeert, goede filters toegepast kunnen worden en of er een voortgangsbalk zichtbaar is. Tot slot wordt gekeken of er delen van de overtuigingsprincipes van Cialdini terugkomen op de websites. Worden bijvoorbeeld recensies van andere reizigers getoond, een gevoel van schaarste gecreëerd of benadrukt dat het reisbureau geverifieerd is en keurmerken bezit? 

Sunweb

De eerste aanbieder die ik recenseer is Sunweb. De algemene eerste indruk van de overzichtelijkheid van de site is erg goed. Allereerst wordt de consument de keuze gegeven tussen zon-, winter- en autovakanties en de mogelijkheid geboden om direct het beschikbare aanbod op de gekozen datums te zien. Wanneer ik op de zonvakantie-pagina ben vallen de ‘thema’-vakanties me gelijk op: er zijn 10 verschillende soorten vakanties, van actieve fietsvakanties tot exclusieve resorts in verre oorden. Wanneer ik besluit te gaan zoeken naar een vakantie verloopt de hele procedure erg intuïtief, de website ziet er overzichtelijk en clean uit en ik word niet doodgegooid met allerlei irritante pop-ups vensters die ik weg hoef te klikken. Sunweb geeft daarnaast aan hoe veel kamers er nog beschikbaar zijn (schaarste), toont de rating die andere reizigers het hotel hebben gegeven en geven me gratis bedenktijd wat de onzekerheid die het boeken van een reis met zich meebrengt wegneemt. Ook wordt per land of streek getoond welk type reiziger dit ook heeft geboekt, handig om te weten of het veelal gezinnen met kinderen of gepensioneerde stellen zijn die je tegenkomt op je vakantiebestemming. Tot slot is de website volledig responsive op mobiel, tablet en laptop.

[ Conclusie: 4.5 / 5 sterren ]

Corendon

Wanneer ik besluit weg te dromen bij zonvakanties bij aanbieder Corendon word ik gelijk geconfronteerd met een duidelijke call to action. Vandaag is de laatste dag om gebruik te kunnen maken van een extra vroegboekkorting. Een duidelijk ‘schaarste’ element van Cialdini. Ook worden de diverse unique buying reasons van Corendon benoemd, zodat de consument er zeker van is dat het zuurverdiende vakantiegeld bij een betrouwbare aanbieder belandt. Voor wat betreft de filters zou deze aanbieder naar mijn mening wat kunnen schrappen. In het linkermenu zie ik nu alleen de landen waar naartoe ik op vakantie kan, op alfabetische volgorde. Liever zou ik het geclusterd hebben op ‘actief’, ‘strandvakantie, ‘natuur’ et cetera. Qua personalisatie is er dus een slag te slaan. Bij het boeken biedt Corendon ook vele extra’s zoals een upgrade of excursies: dit kan voor upsell zorgen. De mobiele pagina is echter niet responsive, dit zou eigenlijk niet moeten mogen anno 2018, gemiste kans.

[ Conclusie: 3.5 / 5 sterren ]

De Vakantiediscounter

De laatste van de aanbieders die ik tegen het licht hou is de – voor mij relatief nieuwe aanbieder – Vakantiediscounter. Ik ken het met name van de ‘boeken zonder vloeken’ commercials. Eens zien of ze daad bij het woord voegen. Het eerste wat mij opvalt is de rustig ogende pagina met bewegend beeld van een strand met strakblauwe lucht, een goede binnenkomer. Wanneer ik heb aangegeven op zoek te zijn naar een 11-daagse vliegvakantie naar Aruba valt mij de navigatiekolom met filters in positieve zin op. Ik kan mijn zoekresultaten verder verfijnen en op streek, vliegveld, verzorgingstype en nog veel meer, zonder dat het onoverzichtelijk wordt en ik ver hoef te scrollen. Op de gehele site heeft Vakantiediscounter consistent de donkere balk bovenin doorgevoerd. Hierin staan de keurmerken zodat ik weet dat ik met een betrouwbare partij te maken heb. Wat ik persoonlijk interessanter vind, is de Trustpilot rating: een site waarop andere consumenten sites beoordelen aan de hand van eerdere ervaringen. Het ‘schaarste’-principe van Cialdini komt nauwelijks voor, behalve bij de last minutes. Persoonlijk vind ik dit erg prettig, ik verwacht juist eerder de site te verlaten als het overmatig wordt ingezet. De Vakantiediscounter is ook erg mobielvriendelijk, de site past zich moeiteloos aan op elk formaat scherm.

[ Conclusie: 5 / 5 sterren ]

Conclusie

Voor mij is het boeken van vakanties iets wat ik niet vaak doe. Als ik het doe, vind ik het persoonlijk erg belangrijk dat de site prettig werkt en ik in een paar klikken kan vinden wat ik wil. Naar mijn mening hebben alle gerecenseerde sites ieder klein detail erg goed uitgewerkt, de sites van Sunweb en Vakantiediscounter navigeren echter iets fijner dan Corendon. Ook mobiel hebben deze twee een streepje voor op Corendon. Sunweb maakt iets meer gebruik van de overtuigingsprincipes van Cialdini dan de Vakantiediscounter en uit onderzoeken en analyses blijkt dat dit conversieverhogend werkt. Aan de andere kant wil ik ook boeken zonder vloeken en mij niet ergeren aan pop-ups en meldingen dat ik haast moet maken, omdat anders deze mooie korting verloopt. Vakanties zijn een natuurlijk moment om te ontstressen, dat begint naar mijn mening al op de site van de Vakantiediscounter. Dat is ook wat waard, toch?

The following two tabs change content below.
blank

Victor Aalbers

Victor studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2017 voor Markethings.net. Zijn interesses voor technologische innovaties, gadgets en consumentenpsychologie deelt hij graag in zijn blogs.
blank

Laatste berichten van Victor Aalbers (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.