BlogMarkethings.net informeertOverig

Valentijnsdag is complete onzin.

Morgen is het weer Valentijnsdag. In Amerika een hele ‘happening’, die ook overgewaaid is naar ons kikkerlandje. Al twee weken lang wordt de consument erop attent gemaakt, dat hij of zij toch echt zijn of haar geliefde moet verrassen op deze speciale dag. Bloemisten, juweliers, lingeriezaken, restaurants en hotels maken gretig gebruik van dit evenement. Maar hoe denkt ons nuchtere volk eigenlijk over deze commerciële aangelegenheid?

Bezweken onder de druk

In de aflevering van ‘Wat vindt Nederland?’ op RTL4 bleek gisteren dat 78% van de Nederlanders een valentijnscadeautje koopt. Toch bleek dat 76% van onze bevolking Valentijn complete onzin vindt. De Nederlandse consument mag het dan wel een commerciële uitbuiting vinden, toch bezwijkt hij onder de druk en rent snel nog even naar de bloemist.

Vrouwen worden graag verwend

Uit een onderzoek van Markethingscharts in de VS blijkt dat stelletjes drie keer zoveel uitgeven aan Valentijnsdag dan singles. Dit is een opvallende trend. Van oorsprong was namelijk het idee achter Valentijnsdag, dat je diegene die je leuk vond anoniem een berichtje stuurde of een cadeautje gaf. Geconcludeerd in dit onderzoek wordt ook dat de vrouwen zich op Valentijnsdag graag laten verwennen. Mannen geven gemiddeld 32% meer uit dan vrouwen. Bijna de helft van de mannen (49%) plant om een bloemetje te kopen voor hun partner, terwijl ongeveer de helft van de vrouwen (48%) totaal geen intenties heeft om iets te kopen. 17% van de mannen koopt een sieraad voor hun partner, 12% geeft een kaart en 11% lingerie. Populaire cadeautjes voor de mannen zijn ‘gadgets’ (14%) en het geven van een kaartje (13%).  Nieuwe trends op het gebied van cadeautjes is dat het cadeautje origineel en persoonlijk moet zijn. In 2010 zijn, mede door de crisis, de uitgaven aan Valentijn gedaald, nu wordt weer een stijging verwacht van 11% (Marketingcharts).
Ook opvallend is het ontstaan van Valentijn als een online event. Er is gebleken dat online datingsites meer activiteit ervaren in de periode rondom Valentijnsdag. Er melden zich meer nieuwe leden aan en er worden onderling meer berichten verstuurd. Online kaartenservices draaien overuren, om alle kaartjes morgen op de deurmat te laten vallen.

Een hoop opvallende cijfers en trends dus, maar wat vinden jullie van Valentijnsdag? Behoor jij tot de Nederlandse consument met de grote mond, die zegt dat het commerciële onzin is en vervolgens toch naar de winkel holt?
In ieder geval een fijne dag vol liefde toegewenst morgen!

The following two tabs change content below.

Michon

Laatste berichten van Michon (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.