BlogConsumentengedragE-commerceMarkethings.net inspireert

De valkuilen van Groupon – Toch niet zo voordelig?

Groupon deals

Een paar weken geleden zat ik met een groep vriendinnen in een restaurant in het centrum van Utrecht. We hadden een goede deal voor een wijn-tapas arrangement binnengesleept via Groupon en laten de hapjes goed smaken. Maar als ik om me heen kijk, is de rest van het restaurant zo goed als leeg. Niet wat je zou verwachten op een zondagavond. Aan de twee andere bezette tafels wordt hetzelfde Groupon-arrangement geserveerd. Net als ik me begin af te vragen of Groupon nou wel zo winstgevend is voor het restaurant vraagt de ober of we misschien ook een toetje willen. Ach, waarom ook niet? De tapas was zó goedkoop. Uiteindelijk zit het restaurant met alleen maar Groupon-gasten en eindig ik met een stuk cheesecake dat ik anders nooit had besteld. Is Groupon wel zo’n geweldig medium? Ik ben eens uit gaan zoeken hoe de deal-website werkt en kwam er achter dat er zowel voor bedrijven als consumenten een Groupon-valkuil bestaat.

Dubbel inleveren, dubbel opleveren?

Bedrijven die hun producten of arrangementen via Groupon willen aanbieden, moeten minimaal 50% korting geven. Ze leveren dus al de helft van hun mogelijke omzet in. Maar dit is nog niet alles, want van alles wat een bedrijf via Groupon verkoopt, moet het nog eens 50% aan Groupon afstaan. Het is duidelijk dat bedrijven dus geluk mogen hebben als ze van Groupon verkopen überhaupt genoeg geld overhouden om de kosten te dekken. Natuurlijk is dit nog geen probleem als er genoeg andere dingen tegenover staan.

Een mogelijk voordeel van Groupon is dat consumenten meer gaan kopen als ze eenmaal binnen zijn. Een situatie waarin ik dit welleens ervaar is in de sauna. Dan heb ik voor een paar euro een entree ticket kunnen vinden, maar geef ik vervolgens tientallen euro’s uit aan lunch. Toch denk ik dat deze aankopen maar een druppel op de gloeiende plaat zijn. Die cheesecake gaat het verschil niet maken voor het restaurant in het centrum van Utrecht. Daarnaast zijn deze extra aankopen alleen mogelijk bij arrangementen en niet bij producten die verkocht worden via Groupon.

Wat ook een voordeel zou kunnen zijn, is dat mensen Groupon vouchers soms niet inleveren. Ik denk dat veel mensen het ‘zonde’ gevoel herkennen wanneer je een verlopen kortingsbon achter in de lade vindt. Maar voor bedrijven zijn niet ingeleverde bonnen natuurlijk gratis geld. Tenminste, dat zou je denken.. Wanneer jij een Groupon bon niet inlevert, gaat het geld dat jij voor de bon betaald hebt echter naar Groupon zelf. Daar komt nog bij dat het bedrijf de btw moet betalen. Helemaal geen voordeel voor de aanbieder dus.

Groupon high beer

Groupon-valkuil of promotie?

Natuurlijk wordt het verhaal anders wanneer je verkopen via Groupon gaat bekijken als vorm van promotie. Naamsbekendheid creëren kost (bijna) altijd geld en kan natuurlijk ook via Groupon gedaan worden. Ik twijfel echter aan de effectiviteit van dit medium. De meeste Groupon klanten zullen geen producten of arrangementen van je afnemen, omdat ze je merk of restaurant geweldig vinden. Ze zijn op de deal-website op zoek naar de beste aanbiedingen. Een volgende keer is de kans dus groot dat ze naar je concurrent gaan als deze een betere aanbieding geeft.

Daarbij komt dat loyale klanten zich mogelijk gepasseerd voelen als er ongelooflijk goedkope deals op Groupon worden gezet. En hier zit de Groupon-valkuil voor bedrijven: als je niet oppast, zijn alle loyale klanten weggelopen en blijf je met alleen Groupon-gasten over. Gasten die je eigenlijk helemaal niks opleveren, als ze je al geen geld kosten. Het is voor bedrijven daarom belangrijk om na te denken over hoe ze loyale klanten kunnen behouden. Wellicht door ze meer persoonlijke aandacht te geven of loyaliteits-aanbiedingen te geven. Daarnaast moet ervoor gezorgd worden dat Groupon-klanten vaker terugkomen, zonder Groupon voucher. Hiervoor is het belangrijk dat de kwaliteit van de eerste aankoop goed is. Daarnaast moeten er niet te veel deals op Groupon geplaatst worden, anders gaan klanten op een nieuwe deal wachten.

Groupon-valkuil

Groupon-valkuil of lekker goedkoop?

Voor consumenten is het natuurlijk goed nieuws dat kortingen van minimaal 50% worden aangeboden. Dit valt niet te betwisten. Echter gebruikt Groupon een aantal slimme trucjes om aanbiedingen nog aantrekkelijker te laten lijken. Het tijdelijk online zetten van deals roept het gevoel op dat het belangrijk is om snel te beslissen. Misschien komt deze deal wel nooit meer terug! Hierdoor zijn we eerder geneigd de voucher aan te schaffen. Daarnaast wordt er schaarste gecreëerd door een maximum te stellen aan het aantal vouchers. Dit maakt de aanbieding nog aantrekkelijker. Ten derde worden deals pas geldig als ze een minimum aantal keer zijn verkocht. Hierdoor zijn consumenten snel geneigd aanbiedingen te delen via sociale media en als wij zien dat onze vrienden iets aantrekkelijk vinden, zijn we sneller geneigd dat zelf ook te doen.  

De deals van Groupon zijn dus puur rationeel gezien al heel aantrekkelijk en worden nog aantrekkelijker gemaakt door kleine psychologische trucjes. Dit leidt tot wat ik zie als de Groupon-valkuil voor consumenten: je koopt veel meer dan je eigenlijk nodig hebt en zonder Groupon zou kopen. Ik zie een goedkope stedentrip en vraag me meteen af of ik binnenkort een paar dagen vrij heb. Ook al ben ik, bij wijze van spreken, al vijf keer in Barcelona geweest. Tegenwoordig ga ik ook vier keer in het jaar naar de sauna (kost toch niks) en na een half uurtje Groupon-surfen besef ik me dat ik echt een fitness tracker nodig heb.  

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat Groupon, puur financieel gezien, niet veel oplevert voor bedrijven. Verkopen via Groupon zou gezien kunnen worden als een vorm van promotie. Hierbij is het echter wel belangrijk om loyale klanten te behouden en te zorgen dat Groupon-klanten terugkomen zonder voucher. Als hier geen rekening mee gehouden wordt, is de kans groot dat een bedrijf in de valkuil valt dat alle loyale klanten vervangen zijn door Groupon-klanten die geen geld opleveren. Voor de consument zijn Groupon deals heel aantrekkelijk en ze worden zelfs nog aantrekkelijker gemaakt door hun presentatie. De valkuil voor de consument is echter de neiging om veel meer kopen dan ze hadden gedaan in een wereld zonder Groupon.

Bronnen

The following two tabs change content below.
blank

Lois van der Molen

Lois studeert de Research Master richting consumentengedrag aan Tilburg Universiteit. Ze is vooral geïnteresseerd in voeding en duurzaamheid. Daarnaast is ze fan van reizen en ook de voorzitter van de markethings.net commissie.

3 gedachten over “De valkuilen van Groupon – Toch niet zo voordelig?

  1. Misschien ook handig om de alternatieven van Groupon te bekijken. Als een “kleinere” partij weet te concurreren dan zal Groupon beter over hun verdienmodel moeten nadenken wat wellicht ten goede komt voor bedrijven en consumenten.

  2. Veel bedrijven maken inderdaad nog te vaak gebruik van Groupon. Het is begrijpelijk dat jonge ondernemingen op deze manier hun klandizie proberen te vormen. Toch is het, gelet op sterke groei van social media, raadzaam om gebruik te maken van digital marketing, zowel op financieel als commercieel gebied. Bedrijven bereiken veel meer klanten op een goedkopere manier en vermijden koopjesjagers.

  3. Ook ik heb (als restaurantbezoeker) een heel vervelende ervaring met zo’n zogenaamde deal. Social Deal wel te verstaan.
    Conclusie:
    Nadelig voor de ondernemer ( volgens eigen zeggen) en lang niet altijd voordelig voor de consument.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.