Analytics en DataBlogConsumentengedragMarkethings.net informeert

Van database tot concurrentievoordeel

Veel bedrijven en organisaties hebben een database waarin klantgegevens worden opgeslagen en de potentie van een database is enorm. Het correct analyseren van de data door gebruik te maken van gepaste statistische methoden kan leiden tot een concurrentievoordeel. Interessant in de databases zijn de gedragsgegevens, die niet door iedere organisatie op de juiste wijze wordt benaderd. Zo niet genegeerd.

Positie van de marketeer

Sinds de komst van het internet is marketing meer analytisch geworden. Hiermee bedoel ik dat managementbeslissingen niet alleen gemaakt worden op basis van resultaten uit het verleden of op basis van intuïtie. De effecten van marketingactiviteiten zijn soms lastig te meten en worden vaak op de lange termijn pas zichtbaar. Een database kan hierbij uitkomst bieden om gemaakte beslissingen te evalueren en om toekomstig gedrag te voorspellen.

Database om managementbeslissingen te ondersteunen

Een database kan intimiderend zijn vanwege de omvang, waardoor men niet weet waar te beginnen. In deze gigantische databases zitten gedragingen van klanten verscholen, maar het is zaak om deze te structureren en op een correcte wijze te analyseren. Een marketeer kan zich onderscheiden door zich te verdiepen in de methoden en technieken van database-analyses. Je hoeft geen ICT‘er of marktonderzoeker te zijn om databases als hulpmiddel te gebruiken voor managementbeslissingen.

Succesverhalen

Vanzelfsprekend is een database niet relevant voor alle industrieën en bedrijven, maar voor veel ondernemingen kan het een cruciaal instrument zijn. Hieronder twee succesverhalen van bedrijven die, door grondige database-analyses, erg succesvol zijn geworden.

Netflix

netflixVanzelfsprekend geldt het bovenstaande niet voor alle industrieën en bedrijven, maar voor veel ondernemingen kan het een cruciaal instrument zijn. Netflix besefte dit maar al te goed. Netflix begon als video verhuurbedrijf in de Verenigde Staten, maar het is tegenwoordig een video streaming bedrijf dat in september 2013 op de Nederlandse markt verscheen. Zij analyseerde simpele datagegevens en kwamen erachter dat 95% van de klanten die minder dan vijf uur per maand films/series kijkt hun abonnement opzeggen. Als klanten meer dan 15 uur per maand kijken, is de opzegging slechts 25%. Logischerwijs besefte Netflix dat er meer gekeken moest worden. Zij analyseerde de databases uitgebreider en kwamen erachter dat politieke drama’s en thrillers positief worden beoordeeld door consumenten. Netflix investeerde 100 miljoen in haar eerste originele serie, namelijk House of Cards. Deze serie gaf Netflix een boost en is mede daardoor een van de toonaangevende video streaming ondernemingen.

amazonAmazon

De online gigant Amazon.com (Bol.com is de vergelijkbare Nederlandse variant) gebruikt data om patronen in klantgedragingen te identificeren. Met deze informatie kan Amazon onder andere complementaire of substituut producten (bijna) tegelijkertijd aanbieden die gelinkt zijn aan het product waar de consument op surft. In marketing wordt dit aangeduid als cross-selling en ruim 25% van de winst van Amazon komt voort uit cross-selling. Deze bijdrage aan de winst komt dus voort uit het correct analyseren en toepassen van een database om zo tot een concurrentievoordeel te komen.

The following two tabs change content below.

Charley Molleman

Laatste berichten van Charley Molleman (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.