Blog

Van het kleine HBO naar de grote Universiteit

Van het kleine HBO naar de grote Universiteit

Eind juni 2010 behaalde ik na vier mooie jaren mijn SPECO (Sport, Economie & Communicatie) diploma. Maar wat daarna te doen?? Verder leren of gaan werken? Tijdens mijn stages had ik gemerkt dat vijf dagen werken veel is. Ik miste mijn vrije tijd en het stappen. Bovendien ben ik nog maar 21 jaar en ik kan nog mijn hele leven werken! De keuze was dus vrij snel gemaakt.
Over de soort studie heb ik ook niet lang hoeven nadenken. De pré-master Marketing Management sluit perfect aan bij SPECO en hij is ook nog eens te volgen in Tilburg. Ik kon dus ook lekker in mijn studentenhuis blijven zitten 🙂

En daar sta je dan! Op mijn eerste dag kende ik buiten vier jongens van mijn oude opleiding helemaal niemand. Tijdens de Pré-masterday was ik nog op vakantie dus daar had ik niet aan deelgenomen.
Van te voren had ik al aan een bekende gevraagd waar gebouw C was, want echt logisch zijn de gebouwen niet ingedeeld. En bovendien is de Universiteit een stuk groter dan de Fontys. Dit is trouwens ook zo’n leuke: op het HBO gebruikte ik de woorden ‘school’ en ‘les’. Dat moet ik hier niet proberen! Neeeeee… hier spreken we over ‘de universiteit’ en ‘college’.
Gelukkig was ik niet de enige die alleen stond. Nog voor dat het college begon had ik kennis gemaakt met twee medestudenten. Het eerste college was Statistiek, een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen. Ik zou dit eerste college als volgt willen omschrijven: Abrakadabraaa! Waar ik op het HBO alleen een klein beetje over  SPSS had geleerd, kwamen de formules nu in een razend tempo voorbij. Onze leraar vond alles compleet logisch en legde dan ook niet uit waar bepaalde tekens voor staan. Het college Services Marketing was wel erg interessant, leuk en goed te volgen. Wat een opluchting! Ook Bedrijfsethiek en Academische Vaardigheden vallen in dit straatje.

Ik ben nu iets meer dan drie weken bezig en Statistiek is al een stuk duidelijker. Door zelfstudie worden ook de tekens helder. Aan de manier van lesgeven bij dit college zal ik nooit wennen. Dan maar zelf veel doen! Iets waar ik ook aan moet wennen is de hoeveelheid studenten bij een college. Zo zitten we vaak met ongeveer 300 studenten in een zaal. Leer die maar eens allemaal kennen! Op het HBO zit je vaak met maar 30 studenten in ‘de klas’ en ken je dus binnen een paar weken iedereen, zelfs de docenten. Het contact met de medestudenten en docenten is op de universiteit dus wel een stuk minder.

Nog een verandering is de taal. Bij SPECO was alles in het Nederlands. Hier zijn de slides en de boeken in het Engels. Maar als ik het zo om me heen hoor heb ik daarmee nog geluk. Me=happy!

Ga ik het redden? Ja! Voor Statistiek zal ik wel moeten bikkelen, maar ook dat komt goed. Ik zal voor het eerst echt moeten gaan leren 😉 De veranderingen tussen het kleine HBO en de grote Universiteit… aan het einde van het jaar weet ik niet beter!

The following two tabs change content below.

Eveline

Laatste berichten van Eveline (toon alles)

5 gedachten over “Van het kleine HBO naar de grote Universiteit

  1. Leuk artikel Eveline! Ik liet ook al merken dat Statistiek net Sudoku is en ook dat doe ik niet graag 🙂 Maar leuk geschreven en erg fijn om te weten dat ook jij moet wennen haha! Heel veel succes!

  2. Leuke blog Eef!
    Vooral je statistiek verhaal is erg herkenbaar! Gert Nieuwenhuis zeker? 😉
    En ik weet het zeker…binnen een week ben je gewend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.