BlogCommunicatieConsumentengedragInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Van klikgedrag naar kijkgedrag

Om 13:00 uur op vrijdag de dertiende in 2013 stond ik op het marketing departement voor de deur van eye-tracking professor Pieters. Niet echt een goed moment om af te studeren en daar was deze afspraak dan ook gelukkig niet voor. Twee jaar eerder was ik al afgestudeerd, maar ik had nooit echt afscheid kunnen nemen van Tilburg University. Het onderzoeken van consumentengedrag is nu eenmaal een passie van mij. Dat is ook de reden dat ik aan de slag ben gegaan als Data Scientist bij Blue Mango. Mijn taak is om op (bijna) wetenschappelijke wijze te onderzoeken wat de werking is van advertising en hoe we de consument kunnen geven wat hij wilt tijdens zijn online consumer journey.

Labs

Blue Mango is onderdeel van Greenhouse Group waar innovatie één van de drie kernwaarden is. Om innovatie te stimuleren is onder meer Labs opgericht. Een plek waar de meest innovatieve technologieën worden onderzocht door studenten (voor meer info: http://www.greenhousegroup.nl/labs ). Eén van die opkomende technologieën was twee jaar terug de Emotiv. Dit was de eerste goedkope draadloze headset op de markt die hersenactiviteit doormeet. Dat biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om succes van een online banner al te testen voordat die online is ingezet. Ik wilde graag weten wat al onderzocht was in wetenschappelijk onderzoek. Daarom ging ik weer eens langs op de universiteit.

Eye-tracking

Om 13:13 uur hadden professor Pieters en ik het niet meer over hersenapparatuur, vanwege al de beperkingen die de komende jaren nog niet opgelost zullen zijn. Het ging daarna al snel over de kansen van een andere neuro science technologie: eye-tracking. Een methode om te meten waar iemand naar kijkt. Dit is in de laatste jaren zeer goedkoop, klein en accuraat geworden. Het idee Eyessistant werd die dag geboren. De missie van Eyessistant is om een consument altijd te geven wat hij wilt tijdens zijn totale consumer journey: connecting customers to their interest. Hiervoor moet je alleen wel weten wat iemand heeft bekeken om goede voorspellingen te doen. Online kunnen we natuurlijk al lang meten welk product iemand heeft bekeken door middel van klikgedrag. Partijen als Amazon en Netflix kunnen hierdoor succesvol recommendation systemen maken. 35% van de aankopen bij Amazon en 75% van het kijkgedrag bij Netflix komen voort uit de productaanbevelingen (McKinsey, 2013). Wat als we nu productinteresse ook in de fysieke omgeving kunnen doormeten, zoals in de supermarkt of in de schoenenwinkel, via kijkgedrag?

[Eye-tracking video]

Incubator

Heel leuk als je een idee hebt, maar hoe zet je dit om naar de praktijk? Binnen Greenhouse Group zit ik nu in het incubator programma . Greenhouse Group Incubator is een platform dat medewerkers de mogelijkheid biedt om van kansrijke ideeën een succesvolle start up te maken. Het belangrijkste van dit programma vind ik de expertise van de mensen die mij intern begeleiden. Eens in de zoveel maanden pitch ik intern de stand van zaken. De feedback is vaak terecht maar komt soms hard aan. Na zo’n pitch gaat het er vooral om hoe ik het idee nog beter maken met behulp van de feedback. Daarnaast mag ik ook steeds vaker extern op events en bij klanten het verhaal van Eyessistant vertellen. Zeker extern moet je je verhaal goed kunnen vertellen als je van incubator naar startup wilt gaan. Dit alles zorgt ervoor dat ik mezelf blijf motiveren om me te ontwikkelen in communiceren. Een skill die ik nodig heb om mijn droom Eyessistant waar te maken. Een startup in de Data Science wereld die consumenten helpt beter en sneller beslissingen te maken, zelfs op vrijdag de dertiende.

greenhouse group

 

 

 

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.