BlogCommunicatieE-commerceMarkethings.net recenseert

Hiep hiep hoera! Kom je jouw verjaardagsgeld bij ons uitgeven?

verjaardag

Welkom bij een nieuwe editie van ‘Markethings.net recenseert’! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe ‘Markethings.net recenseert’. Deze week draait helemaal om jouw verjaardag! Heb jij weleens bijgehouden hoeveel e-mails je op je verjaardag krijgt met een leuke korting ‘speciaal voor jou’? Bij mij waren het er zeker meer dan tien! In deze blog ga ik drie mails onder de loep nemen, die ik afgelopen jaar op mijn verjaardag heb ontvangen. Zetten ze mij daadwerkelijk aan tot kopen, of was het verspilde moeite?

Criteria

Ik zal de verjaardagsmails beoordelen op basis van een aantal criteria: persoonlijke benadering, inhoud van de aanbieding en call-to-action. Waar ik hierbij op ga letten, zal ik eerst even toelichten.

Persoonlijke benadering

Waar dit vroeger misschien nog bijzonder was, verwachten lezers tegenwoordig een persoonlijke e-mail. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een persoonlijke aanhef. Het gebruiken van generieke termen zoals “beste klant” of “beste mevrouw” kunnen bedrijven beter vermijden. Maar naast de persoonlijke aanhef kunnen bedrijven bijvoorbeeld ook de producten die ze laten zien in hun e-mails aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur of aan wat je eerder hebt gekocht. Volgens Marketingfacts (2015) is personalisatie in e-mailmarketing een grote kans om de conversie te verhogen. Misschien zal jij het ook wel herkennen: er komt dagelijks een bulk aan commerciële e-mails binnen. Hierdoor worden we geprikkeld door een overvloed aan informatie. Automatisch prioriteren en selecteren we deze informatie, waardoor een onpersoonlijke e-mail een kleine kans op succes heeft.

Inhoud van de aanbieding

Leuk zo’n aanbieding speciaal voor je verjaardag! Maar dan moet je er wel iets aan hebben. Wanneer we een interessante aanbieding ontvangen, zien we dit als een voordeel ten opzichte van andere personen die niet jarig zijn. Zoals ik al eerder zei, kreeg ik op mijn verjaardag zo’n tien e-mails binnen met verschillende aanbiedingen. Vanuit het perspectief van een bedrijf is het logisch dat zij mij een mail sturen, maar dit betekent niet dat ik van alle aanbiedingen gebruik ga maken. Ik leef namelijk nog altijd op een studentenbudget. Daarom ga ik kijken of de aanbiedingen die ik krijg de moeite waard zijn. Hoeveel voordeel levert het mij op en wat moet ik minimaal besteden? Daarnaast ga ik letten op hoelang ik gebruik kan maken van de aanbieding.

Call-to-action

Een call-to-action is letterlijk een oproep tot actie. Hierbij kun je denken aan een link met bekijk ons aanbod of shop onze producten hier. De call-to-action in een e-mailcampagne is de sleutel tot een directe actie bij de ontvanger en daarom een heel belangrijk onderdeel van de e-mail. Ik ga kijken of de call-to-action duidelijk is en aanspreekt. Daarnaast wil ik niet teveel moeite hoeven doen om mijn aanbieding te kunnen gebruiken (ik ben lui, anno 2018 hè!).

Mail 1: Omoda

omoda mail

De e-mail die ik van Omoda heb ontvangen had wat mij betreft persoonlijker gemogen. De aanhef ‘Beste A van der Tweel’ klinkt alsof ik bij de dokter zit. Ik zou het meer waarderen om hier gewoon bij mijn voornaam te worden aangesproken. De aanbieding van €7,50 korting vind ik wel aantrekkelijk (daar moet ik toch weer bijna een uur voor werken), maar je moet hiervoor wel minimaal €50 uitgeven. Dit betekent dat ik eerst een investering van €50 moet doen, voordat ik mijn korting ontvang. Hierdoor ga ik de aanbieding minder als een cadeautje zien, maar eerder als een manier om mij meer geld te laten uitgeven. Persoonlijk vind ik twee maanden niet zo heel lang om gebruik te kunnen maken van de kortingscode, maar het is ook niet extreem kort voor een schoenenwinkel. In de mail wordt duidelijk uitgelegd hoe ik mijn korting kan gebruiken, maar een call-to-action ontbreekt. Doordat deze ontbreekt, is de drempel om naar de webshop te gaan veel hoger. Kort gezegd vind ik het minimale bestedingsbedrag van €50 aan de hoge kant en kan de uitvoering van de e-mail ook zeker worden verbeterd.

 [3/5 sterren]

Mail 2: Pandora

pandora mail

Van deze aanhef word ik al een stuk blijer! Wat ik bij Omoda miste, wordt hier heel goed gedaan: ik word echt persoonlijk aangesproken. De aanbieding die ik krijg is 20% op de gehele collectie bij een besteding vanaf €50. Dit minimale bestedingsbedrag ook bij Omoda het geval en vind ik persoonlijk wel een minpunt. Wat hier wel interessant aan is, is dat je 20% korting over je gehele aankoopbedrag krijgt. De korting loopt hier al veel hoger op dan bij Omoda. Een call-to-action is aanwezig, maar ik moet de e-mail printen inleveren in de winkel. Ik vind dit persoonlijk heel veel moeite, terwijl Pandora ook gewoon een webshop heeft. Kortom, vind ik deze e-mail vergelijkbaar met de e-mail van Omoda. Pandora scoort wel pluspunten door de persoonlijke aanhef.

 [3.5/5 sterren]

Mail 3: adidas

adidas mail

Adidas begint de e-mail met “vandaag draait het allemaal om jou”, wat ik een leuke opening vind. Wat ik hier wel mis is de persoonlijke benadering. Deze tekst had naar iedere klant gestuurd kunnen worden. Wanneer hier “Amy, vandaag draait het allemaal om jou” had gestaan, was het al een stuk persoonlijker geweest. De inhoud van de aanbieding is niet bijzonder, maar wat mij betreft prima. Wat ik hier wel een enorm pluspunt vind tegenover de andere twee e-mails, is dat je deze kortingscode vrij kunt besteden. Er zit dus geen minimaal bestedingsbedrag aan verbonden. Daarnaast kun je de kortingscode gemakkelijk kopiëren en invoeren tijden het afrekenen in de webshop. Wat ik vooral goed vind aan deze e-mail, is de duidelijk call-to-action. Naast de button ‘shop nu’, worden er ook nog een aantal artikelen uit de webshop getoond. Dit maakt mij toch nieuwsgierig om verder te kijken. Het enige minpuntje vind ik dat de kortingscode maar 14 dagen geldig is.

[4/5 sterren]

Conclusie

Volgens de criteria waarop ik deze verjaardagsmails heb beoordeeld, is adidas de absolute winnaar! Wil je meer recensies over e-mailmarketing zien? Lees dan vooral even de blog van Bas. Maar voor nu: hiep hiep hoera voor adidas!

Bronnen 

  • Marketingfacts. (2015). E-mailmarketing: personaliseren of niet? Geraadpleegd op 10-05-2018 van https://www.marketingfacts.nl/berichten/e-mailmarketing-personaliseren-of-niet 

 

The following two tabs change content below.
blank

Amy van der Tweel

Amy studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2018 voor Markethings.net. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar retailmarketing, consumentengedrag en marketingcommunicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.