Markethings.net informeert

De verkiezingen: Hoe beïnvloeden politieke partijen jouw keuze?

Hoe proberen politici ons te overtuigen op hen te stemmen? Sander schreef al over het effect van emotionele argumenten en rationele argumenten. Niet alleen de boodschap is belangrijk, maar er zijn veel meer factoren die van invloed zijn om jou te overtuigen. De specialist op het gebied van (onbewust) overtuigen is Robert Cialdini. Hij introduceerde de 6 principes die nodig zijn om mensen te overtuigen. In deze blog zal ik je laten zien hoe politici deze principes gebruiken om jou te overtuigen op hun partij te stemmen met de verkiezingen.

Consistentie

Het consistentieprincipe van Cialdini geeft aan dat mensen graag willen handelen in overeenstemming met eerder gedane uitspraken. Dit doen ze om cognitieve dissonantie te voorkomen. Cognitieve dissonantie geeft aan dat een persoon zich oncomfortabel voelt doordat hij tegengestelde overtuigingen heeft. Soms vragen campagnevoerders je op straat bijvoorbeeld of je het ook belangrijk vindt dat er meer geld aan onderwijs besteed wordt. Wanneer je dan ‘ja’ antwoord, zullen ze zeggen dat je dan op hun partij moet stemmen. Want hun partij investeert het meest in onderwijs. Daarmee doen ze een beroep op je consistentie.

Vertoon jij consistent gedrag met de verkiezingen?
Vind jij ook dat de basisbeurs terug moet? Stem dan D66

Sociale bewijskracht

Voorbeeld doet volgen. Dat is het principe van sociale bewijskracht. Wanneer veel anderen dit gedrag vertonen, zal het wel goed gedrag zijn. Daarom omringen politici zich graag met fans of laten extra pauzes in hun speech om mensen te laten applaudisseren. Dit laat anderen zien dat hun mening wordt gedeeld door een grote achterban. En als iedereen vindt dat hij gelijk heeft, dan zal hij toch wel gelijk hebben?

Ga jij net als deze mensen ook op Jesse Klaver stemmen met de verkiezingen
Jesse Klaver met veel mensen op de achtergrond die naar zijn mening luisteren.

Autoriteit

Wanneer een expert het zegt, dan zal het wel zo zijn. Dat is grof gezegd het principe van autoriteit. Mensen zijn geneigd de mening van experts te volgen. Daarom gebruiken politici soms experts die zeggen dat hun plannen beter zijn dan die van andere partijen. Een voorbeeld hiervan zijn lijstduwers. Deze halen vanwege hun bekendheid soms extra stemmen binnen, maar niet alleen via hun bekendheid. Toen Maarten van Rossem nog lijstduwer was bij de PvdA dachten mensen dat dat het slim was om op de PvdA te stemmen. Dit doordat Maarten van Rossem een autoriteit is op het gebied van politiek.

Sympathie

We zullen eerder op verzoeken ingaan van mensen die we sympathiek vinden. Eén van de redenen waarom we mensen sympathiek vinden is dat ze hetzelfde zijn als wij. Dat is de reden dat politici soms ook over hun hobby’s praten of over sport. De aanwezigheid van politici in kinderprogramma’s is met dezelfde reden te verklaren. Wanneer ze laten zien dat ze dezelfde interesses hebben als ‘gewone mensen’, zullen deze gewone mensen ook meer sympathie voor ze krijgen. Dit jaar is sympathie ook 1 van de belangrijkste beïnvloedingsprincipes bij GroenLinks. Jesse Klaver is met zijn 30 jaar een hele jonge lijsttrekker. En omdat we graag stemmen op mensen die gelijkenissen vertonen met ons zal GroenLinks er op de verkiezingen van 15 maart veel stemmen bij krijgen van jongeren.

Schaarste

Wanneer mensen het gevoel hebben dat er weinig van iets is, wordt het aantrekkelijker en belangrijker. Daarom is schaarste een belangrijke beïnvloedingsmethode. Dit principe wordt door politici gebruikt door te benadrukken dat we nu in een beter milieu moeten investeren voor het te laat is. Door tijd en milieu als schaars te bestempelen, wordt het belangrijker om deze mee te wegen op wie je met de verkiezingen stemt.

Wederkerigheid

Ik doe iets voor jou en dan doe jij iets voor mij, dat is wat wederkerigheid is. Wanneer we een gunst ontvangen van een ander, hebben we de neiging om wat terug te doen. Toch zie je dit principe niet al te veel in campagnes voor de verkiezingen terugkomen. Echter bezoeken aan bejaardentehuizen en daar een uitgebreid koffie drinken met de bejaarden maken gebruik van dit principe. Wanneer politici wat voor jou doen, namelijk je aandacht en tijd geven, dan heb je de neiging om iets terug te doen. De kans dat je op deze politicus gaat stemmen wordt direct een stuk groter. Daarnaast is deze methode natuurlijk ook heel geschikt om sympathie op te wekken bij buitenstaanders.

Meer lezen over de overtuigingsprincipes van Cialdini?

In onze 6-delige blogserie beoordelen we webshops aan de hand van deze principes:
Consistentie
Sociale bewijskracht
Autoriteit
Sympathie
– Schaarste
– Wederkerigheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.