CommunicatieE-commerceInnovatieMarkethings.net informeert

Vero: Tijdelijke hype of Facebook 2.0?

Een aantal weken geleden maakte, zo lijkt, vanuit het niets de app Vero zijn intrede in het social-media landschap. Het wordt door sommigen bestempeld als geduchte concurrentie voor traditionele social platforms zoals Facebook en Instagram, terwijl het natuurlijk relatief een erg kleine speler is en de concurrentie op de markt van social media moordend is. Wat is Vero precies, wat zijn de voordelen ten opzichte van Facebook en Instagram en welke mogelijkheden geeft het marketeers?

Vero

Deze nieuwkomer in het landschap van sociale media is eigenlijk niet eens zo nieuw als we denken: in 2015 al is Vero opgericht door de Libanese miljardair Ayman Hariri. Het bedrijf maakte in eerste instantie bekend dat de app gratis te downloaden is voor de eerste miljoen gebruikers. Deze gebruikers hebben recht op een ‘free for life’ versie van de app. Op het moment van schrijven telt Vero al ruim 3 miljoen gebruikers en is de app nog steeds gratis te downloaden. Door de enorme vraag heeft Vero aangegeven dat ze dit aanbod verlengen. Het lijkt mij een erg goed uitgedachte strategie en een mooi voorbeeld dat schaarste nog steeds een belangrijk overtuigingsprincipe is.

Functies

Vero heeft, zoals je dat van een social-media app verwacht, de gebruikelijke functionaliteiten zoals het plaatsen van statusupdates, foto’s en video’s. Dit kun je per update delen met je ‘goede vrienden’, ‘vrienden’, ‘kennissen’ of al je volgers. Je kunt kiezen wie je in welke categorie indeelt, dit is voor de andere gebruiker niet te zien. Naast deze Facebook-achtige functies kun je op Vero content zoals TV series, tijdschriften, boeken, plaatsen etc. aanbevelen of juist afraden aan je (goede) vrienden of kennissen. Een belangrijk kenmerk van Vero is dat het geïntegreerd is met verschillende andere apps zoals Foursquare, Apple Music en themoviedatabase. Dit maakt het makkelijker om de content die je vrienden je aanbevelen direct op te zoeken.

True Social

Op basis van de functies die de app biedt zou je verwachten dat er een goed profiel van je geschetst kan worden en op basis hiervan advertenties getoond worden. Dat is juist het onderscheidende vermogen van Vero. Het bedrijf noemt het ‘True Social’: geen ingewikkelde algoritmes, geen advertenties, alleen maar de content van je vrienden. Ook zijn er geen pagina’s van bedrijven te vinden op Vero. Klinkt interessant, toch? Het lijkt in grote lijnen op het nieuwe algoritme van Facebook, behalve dat daar, in tegenstelling tot Vero, wel ruimte is voor commerciële content.

Bedrijven en Vero

Geen gesponsorde berichten en geen bedrijfspagina’s dus. Er bevinden zich vooralsnog weinig commerciële partijen op Vero, afgezien van influencers. De categorie-indeling lijkt dus voor deze groep ideaal: kies zelf wat je wereldkundig maakt of wat je liever binnen je vriendenkring deelt. Voor bedrijven ligt het wat complexer. Er is via de app weinig beschikbaar qua insights en analytics. Het is niet mogelijk om het bereik van je post te zien, waar je volgers vandaan komen, wat de gemiddelde leeftijd is et cetera. Marketeers zullen ‘True Social’ content moeten aanleveren en daarmee interessant genoeg zijn om door consumenten gevolgd te worden, willen ze succesvol zijn op dit platform.

Onderscheidend genoeg?

Het lijkt een verademing: een social media platform zonder adverteerders. Is dit daadwerkelijk waar we met zijn allen op zaten te wachten en groeit Vero binnen no-time uit tot de nieuwe Facebook? Is Vero toekomstbestendig en in een later stadium zodanig populair dat het gemis aan advertentie-inkomsten door de (nog niet) betalende gebruikers gecompenseerd wordt?  Voor bedrijven is Vero op het eerste oog misschien een minder geschikt platform, tenzij marketeers in de tone-of-voice van consumenten gaan praten en daarmee de doelgroep bereiken. De voorwaarde is wel dat de doelgroep bewust een merk of bedrijf moet volgen, gesponsorde berichten horen immers niet thuis op Vero. Ik heb zelf geen torenhoge verwachtingen van Vero, mede dankzij het feit dat we meerdere ‘eendagsvliegen’ voorbij hebben zien komen. Echter is de propositie van Vero onderscheidend en zeer uniek. Wat verwacht jij van Vero, waait het weer over of is het straks de dagelijkse standaard?

The following two tabs change content below.
blank

Victor Aalbers

Victor studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2017 voor Markethings.net. Zijn interesses voor technologische innovaties, gadgets en consumentenpsychologie deelt hij graag in zijn blogs.
blank

Laatste berichten van Victor Aalbers (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.