BlogCommunicatieE-commerceMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Verpakkingsdesign: Aanpassingen speciaal voor e-commerce

e-commerce

E-commerce is al een aardige tijd enorm aan het groeien. In het weekend werk ik bij Jumbo en ook hier zijn de verschillen goed te merken. Waar eerst de klanten nog gezellig bij mij aan de kassa kwamen, krijgen nu mijn collega’s van het bezorgen het steeds drukker. Afgelopen jaar hebben steeds meer huishoudens via Jumbo.com en de Jumbo app boodschappen besteld. Het is dan ook niet gek dat e-commerce niet meer weg te denken is bij supermarkten. Maar hoe vertaal je een offline winkel door naar een online webshop? Er wordt nog vaak gedacht dat offline rechtstreeks kan worden gekopieerd naar online, maar niets is minder waar. Het is wel degelijk belangrijk om aanpassingen te doen, want online shoppen mensen met een hele andere mindset. PepsiCo stelde hierom richtlijnen op voor het verpakkingsdesign.

Het belang van een goede verpakking

Stel je voor, je staat in de supermarkt en bent op zoek naar een zak chips van Doritos. Door de unieke eigenschappen van de verpakking kun jij snel het juiste product vinden. Maar wat nu als alle verpakkingen op elkaar zouden lijken? Je zou als consument toch gillend gek worden tijdens het kopen van je wekelijkse boodschappen. Dat het design van een productverpakking belangrijk is, zal dus geen nieuws voor je zijn. Een goede verpakking valt op in het schap en bevat voldoende informatie. Daarnaast zorgen de betere supermarkt-, schap- en categorie-indelingen ervoor dat wij steeds makkelijker onze producten kunnen vinden.

Maar hoe werkt dit dan online? Bij een webshop zoeken en browsen we enorm snel door een lijst met honderden producten. Wanneer je alleen een packshot ziet, kan het heel moeilijk zijn om snel verschillen tussen producten te herkennen. Het is namelijk heel lastig om op basis van packshots bijvoorbeeld direct te zien hoeveel gram chips een zak bevat en welke smaakvariant het precies is. Hierdoor kan het geregeld voorkomen dat je een verkeerd product in je winkelmandje stopt. En daar wordt natuurlijk niemand blij van.  Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding. De packshots van de Doritos 272 gram en 185 gram zien er exact hetzelfde uit. Wanneer je hier snel langs scrolt, zou je toch denken dat dit dezelfde producten zijn?

doritos jumbo.com

Online beter navigeren door nieuwe packshots 

De voornaamste redenen waarom wij online shoppen zijn vanwege het gemak, tijdsbesparing en een groot assortiment. Om ervoor te zorgen dat de makkelijke navigatie die wij ervaren in een supermarkt goed wordt door vertaald naar online, heeft PepsiCo de verpakkingsdesigns van hun producten onder handen genomen. Allereerst zijn een aantal richtlijnen opgesteld voor chips, noten en ontbijtgranen. Momenteel worden de nieuwe verpakkingsdesigns al uitgebreid getest op Plus.nl. Per categorie bepaalt PepsiCo welke richtlijnen van belang zijn. Zoals je op onderstaande afbeelding ziet, zijn de verpakkingsdesigns van Doritos aangepast op Plus.nl. Als je deze vergelijkt met de afbeeldingen op Jumbo.com, zijn er duidelijk een aantal verschillen te zien.

 • De naam van de smaak staat groter afgebeeld op de verpakking;
 • Het grammage staat vermeld op de voorkant van de verpakking;
 • Er zijn losse stukjes chips afgebeeld naast de verpakking.

doritos plus.nl

Het voordeel van deze aanpassing is niet alleen dat de consument makkelijk kan navigeren. In de onlinewereld worden wij dagelijks verleid. Door de losse chips naast de verpakking af te beelden, probeert PepsiCo impulsaankopen te stimuleren. De aangepaste packshots moeten het laatste zetje zijn voor de consument om sneller een (juiste) keuze te maken.

Designrichtlijnen e-commerce 

Heeft deze aanpassing jouw interesse gewekt? Onderstaand vind je nog de exacte richtlijnen die zijn opgesteld door PepsiCo.

 • Zorg voor een schone en scherpe afbeelding, waarbij je alle informatie verwijdert die niet leesbaar is.
 • Maximaliseer alle belangrijke informatie. Online worden aankoopbeslissingen vaak gemaakt op basis van merk, grammage, smaak en aantal stuks. Deze aspecten moet je dus meer laten opvallen.
 • Communiceer het grammage altijd aan de linkerkant, aangezien wij van links naar rechts lezen.
 • Zorg voor extra contrast om elementen meer op te laten vallen en leesbaar te maken.
 • Gebruik een packshots met vooraanzicht.
 • Om de consument onbewust te verleiden en herkenbaarheid te creëren, kun je het product ook uit de verpakking halen.

Ik denk dat deze richtlijnen van PepsiCo zeker kunnen bijdragen aan navigeerbaarheid en verleiding online. Wat denk jij dat de effecten van deze aanpassingen zullen zijn?

Bronnen:

 • https://www.adformatie.nl/interne-communicatie/3-redenen-waarom-packaging-design-belangrijk-blijft
 • https://www.customertalk.nl/nieuws/de-stijgende-lijn-in-de-omzetgroei-van-e-commerce-zet-door/
 • Verpakken Magazine: Online Verleiden 

 

The following two tabs change content below.
blank

Amy van der Tweel

Amy studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2018 voor Markethings.net. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar retailmarketing, consumentengedrag en marketingcommunicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.