BlogCarrière Oriëntatie

Vice-Chairman bij Asset | Marketing

bestuur asset

Op het moment van schrijven van deze blog kunnen Martijn en ik zeggen dat wij al 10 maanden bestuurslid zijn van Asset | Marketing. Daar waar Martijn de functie van secretaris vervult binnen het bestuur, is Willem als vice-voorzitter verantwoordelijk voor de leden binnen het departement. In dit blog zal de functie ‘vice-voorzitter’ verder worden uitgelicht door Willem, aangezien de sollicitaties voor het nieuwe bestuur op dit moment zijn geopend! De functies ‘secretaris’ en ‘external affairs officer’ zullen ook binnenkort verschijnen op Markethings.net.

Het is onrealistisch om te bedenken dat mijn jaar als bestuurder er al bijna op zit. Een zeer divers jaar, zoals onder andere het coördineren van verschillende commissies, vergaderingen op het vliegveld en met als hoogtepunt een studiereis naar Maleisië. Helaas ben ik niet in staat om mijn hele bestuursjaar in detail te beschrijven, maar ik hoop toch dat ik jullie als lezer een kijkje in het leven kan geven van een vice-voorzitter. Hier zitten veel mooie momenten bij, maar natuurlijk ook tegenslagen waar je op een goede manier mee probeert om te gaan.

Waarom een bestuursjaar?

Een bestuursjaar binnen Asset | Marketing betekent dat je je een jaar lang fulltime inzet voor de vereniging. Dit wil zeggen dat je zowel ’s ochtends, ’s middags als in de avond (2 à 3 avonden per week) bezig bent met je vereniging. Nu kan ik mij voorstellen dat je je afvraagt: “Waarom zou je dit in vredesnaam doen?”. Hier is niet een eenduidig antwoord op te geven, aangezien mijn keuze op meerdere aspecten is gebaseerd, namelijk: persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling, gezelligheid en netwerken.

Tijdens mijn ‘study abroad’, gedurende mijn bachelor, ben ik in Canada geweest. Hier heb ik mijzelf als persoon enorm ontwikkeld, aangezien je uit je vertrouwde omgeving stapt en alles zelf ineens moet gaan regelen. Een bestuursjaar, zoals zojuist beschreven, is een jaar dat enorm onregelmatig is wat betreft tijden en drukte. Dit betekent dat het soms ook veel van jezelf vergt als persoon, waar je alleen maar sterker uitkomt en veel van leert.

Het feit dat je jezelf professioneel ontwikkelt komt door de commissies die je coördineert en door de samenwerkingen die je hebt met verschillende departementen, de universiteit en bedrijven. Tevens had ik nog niet veel praktijkervaring opgedaan, aangezien ik tijdens mijn bachelor niet actief ben geweest binnen een studievereniging of iets dergelijks. Gedurende mijn master ben ik begonnen met de Markethings Week en uiteindelijk ben ik doorgerold in een bestuursjaar om mijzelf verder te ontwikkelen.

Als laatste mag gezelligheid natuurlijk niet ontbreken, aangezien dat één van de grootste factoren is om überhaupt actief te worden. Een studententijd is iets wat je maar één keer kunt doen en vandaar dat je het maximale eruit moet halen. Voor mij was een bestuursjaar iets wat hierbij kon helpen, aangezien je dan een jaar lang bezig bent met gave dingen organiseren voor medestudenten. Hierbij leer je enorm veel mensen kennen (zoals bij activiteiten), waardoor je je netwerk vergroot wat cruciaal is als ‘een van de vele marketeers’ die afstuderen per jaar.

asset gala

Hoe ziet je week eruit?

Een week binnen Asset | Marketing verloopt nooit hetzelfde. Uiteraard zijn er taken die iedere week terugkomen, zoals het bijhouden van Ranking the Cie’s, het uploaden van foto’s, het bijwonen van vergaderingen binnen Asset en Asset | Marketing, etc. Een week kun je in ieder geval opdelen in drie zaken:

  1. Asset | Marketing
  2. Asset General
  3. Persoonlijke zaken

Binnen Asset | Marketing ben je verantwoordelijk voor een aantal commissies als coördinator. Jij bent er dus mede verantwoordelijk voor dat alles omtrent dit evenement goed verloopt. Tevens ben jij het aanspreekpunt voor alle leden binnen de vereniging. Wanneer iemand ergens tegenaan loopt of iemand wil graag een nieuwe commissie doen, dan ga jij met hem/haar in gesprek. Dit is iets waar je veel energie van krijgt, omdat je met veel verschillende mensen afspreekt in een week.

Binnen Asset neem je deel in twee Faculty Wide Organs (FWO’s), namelijk de Asset Academy (AA) en het Bedrijfseconomie Cluster (BE-Cluster). AA is verantwoordelijk voor alle promotie binnen Asset in het algemeen. Alle berichten, designs en communicatie naar buiten wordt geregeld door de vice-voorzitters van alle departementen. De grootste verantwoordelijkheid die AA heeft is het organiseren en uitvoeren van alle Asset activiteiten gedurende de TOP-Week. Dit is een enorm leerzaam project wat een aantal maanden in beslag neemt. Dit komt omdat Asset op dat moment verantwoordelijk is voor plus minus 1000 studenten. Het BE-Cluster is verantwoordelijk voor de promotie van Asset onder nieuwe bedrijfseconomie studenten. Samen met de vier bedrijfseconomie departementen zul je dit realiseren door middel van mailings, infomercials, collegepraatjes, evenementen, etc.

Hieronder kun je zien hoe mijn agenda er uit ziet. Op sommige momenten (tussen 10:00 uur en 17:00 uur) heb ik niets ingepland, waardoor ik deze tijd kan gebruiken om allerlei kleine taken uit te voeren.

agenda bestuursjaar

Zoals je kunt zien is een week als bestuurder behoorlijk druk. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden, aangezien je gemiddeld 2 tot 3 keer per week een activiteit buiten de deur hebt in de avond. Echter zijn dit ook vaak leuke activiteiten met leden, waardoor dit geen probleem is.

Wat heb je geleerd tijdens je bestuursjaar?

Doordat een bestuursjaar enorm divers is en af en toe hectisch, leer je heel goed te plannen. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen, omdat je anders in tijdnood kan komen. Tevens leer je politiek correct te zijn wanneer nodig, aangezien je niet altijd alle informatie met alle partijen/betrokkenen kan delen. Ook ben ik zelfverzekerder geworden wanneer je voor grote groepen staat. Dit komt door collegepraatjes/presentaties, maar ook door introductiedagen waar je een groep mensen moet toespreken. Over het algemeen gezien kan ik zeggen dat ik mij voornamelijk op zakelijk vlak goed heb weten te ontwikkelen.

Wat was het mooiste moment van je bestuursjaar?

Mijn mooiste moment binnen het bestuursjaar was dat wij met 24 personen van Asset | Marketing naar Maleisië zijn geweest voor een studiereis. De reis zelf begon in Kuala Lumpur en eindigde op een tropisch eiland genaamd Langkawi. Zo’n reis is de perfecte balans tussen formele- en informele activiteiten, waarbij je ook nog eens de cultuur van een bepaald land goed leert kennen. Het ene moment loop je in pak bij KLM en een paar dagen later zit je op een jetski en een scooter in Langkawi. Als bestuurder maak je ook het gehele traject mee van de studiereis (ook voorafgaand aan de reis), waardoor zo’n reis nog gaver wordt. Zeker omdat je weet hoeveel energie een commissie heeft gestopt in de organisatie van zo’n reis.

skybar asset

Meer informatie over de functie van vice-chairman?

Wil je graag meer informatie over deze functie? Dan kun je mij altijd een appje sturen, zodat we onder het genot van een kop koffie/thee even naar de functie kunnen kijken.

Ben je geïnteresseerd om de functie van vice-voorzitter volgend jaar op te pakken? Stuur dan je sollicitatiebrief (inclusief CV) naar vice-chairman@asset-marketing.nl voor zondag, 25 november 2018, 23:59 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.