BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Victoria’s Secret: een les Marketing

Doutzen

Amerika’s grootste lingerie retailer Victoria’s Secret weet haar producten als geen ander  op de juiste manier te branden. Bij het merk draait alles om beauty (en niet noodzakelijk brains), maar achter de verentooien en spraytan schuilt een slim merk waar iedere ondernemer een voorbeeld aan kan nemen. In deze blog krijgen we in vijf stappen een lesje marketing van Victoria.

 1. Waar het product stopt, gaat het merk verder

Victoria’s Secret verkoopt geen producten, maar een lifestyle. Het gaat niet om de bh’s, maar om de modellen die deze bh’s dragen. Een groep van dertien bloedmooie dames vertegenwoordigen het merk en worden angels genoemd. Een angel staat bekend om haar mooie uiterlijk én innerlijk. Ze dragen glitter-vleugels tijdens de jaarlijkse Victoria’s Secret Fashion Show, blazen kusjes aan het eind van de catwalk en zijn net zo feministisch als Beyoncé. Daarnaast sporten ze veel, eten ze gezond én maken ze samen veel lol. Dat is precies waar iedere vrouw zich mee wil kunnen identificeren: een lifestyle, niet met een kanten bh.

 1. Branding is the new selling

De Victoria’s Secret Fashion Show is het antwoord op de vraag: ‘Wat zal ik organiseren om mijn merk te positioneren?’. Natuurlijk is het fijn dat de verkoop stijgt naar aanleiding van deze show, maar daar draait het niet om. Ieder jaar staat de show in het teken van een bepaald thema en paraderen de modellen over de catwalk in de nieuwste collectie, voorzien van capes, verentooien en andere gezellige attributen. Het staat bol van de glitter en glamour en artiesten als Justin Bieber en Taylor Swift treden er op. Deze avond draait niet om serieuze haute couture, maar om een fun night out. De angels verkopen geen bh’s maar laten zien hoe iedere vrouw zich zou moeten voelen wanneer ze die bh draagt: aantrekkelijk en zelfverzekerd.

VS3

 1. Je groeit vanzelf

Ooit hield VS haar eerste modeshow in het New York Plaza Hotel, nog zonder shiny belichting en front row seats voor Jay-Z en Kanye West. In 1998 lanceerde Victoria’s Secret haar website waar de fashion show uitgezonden werd, zonder enige publiciteit. Tijdens de Superbowl in 1999 kondigde VS een 72-uur durende countdown aan voor the webcast van de show, wat resulteerde in 2 miljoen streamers. Bijna iedere ondernemer start met een klein budget, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Zet goedkope platformen in om een zo groot mogelijk bereik te creëren en een relatie op te bouwen met je doelgroep. Victoria’s Secret startte in een hotel in New York, groeiden verder via het internet, naar nationale én internationale televisie uitzendingen van de show.

Victoria's Secret, New Bond Street, Location: London UK, Architect: Limited Brands

 1. 360 graden strategie

Tegenwoordig is het geen optie om een 360 graden strategie te hanteren, het is een must. De consument bepaalt anno 2016 zelf wel waar, wanneer en via welk medium hij informatie verkrijgt over een bepaald product. Victoria’s Secret is erin geslaagd een 360 graden merk te creëren. Het lingeriemerk is consistent in al haar marketing uitingen. Of dit nou is tijdens de jaarlijkse modeshow, via de website of in de fysieke VS winkels. Dezelfde collectie wordt via ieder medium op hetzelfde moment, op precies dezelfde manier en met dezelfde positionering gelanceerd. Kijk naar je eigen merk en vraag jezelf af: “Is de merk ervaring consistent wanneer een consument onze website bezoekt, een bezoekje brengt aan VS of ons volgt op Instagram?”. Wees consistent!

 1. Experience is the new black

Dat consumenten het heerlijk vinden om online te shoppen, weten we nu ondertussen wel. Wat te doen om toch bezoekers te trekken in je fysieke winkel? Zorg ervoor dat ze in de rij willen staan om binnen te mogen. Hoe? Creëer een unieke beleving. Een Victoria’s Secret winkel is wat mij betreft hemel op aard voor iedere vrouw (let op: berust op feiten). Om eerlijk te zijn lijkt de winkel gewoon op het Barbie droomhuis dat ieder meisje vroeger aan Sinterklaas vroeg. Roze, glitters, spiegels en zoete geuren. Wat doet VS dan allemaal om zo’n unieke beleving te creëren?

 • Het personeel is mega vriendelijk en niet opdringerig.
 • Als je wilt meten deze dames je taille en heupen op voor de perfecte maat.
 • Overal hangen foto’s van Angels die kusjes naar je blazen.
 • De écht gedragen bh’s met bijbehorende vleugels worden tentoon gesteld.
 • Als je een beetje moe bent van al het passen, kun je eventjes uitrusten op comfortabele banken.
 • Hoge nood? Geen probleem. VS heeft beeldschone marmeren bathrooms waar je gebruik van mag maken. Er liggen speciale handdoekjes om je handen af te drogen. Oh, en neem ook gelijk een spraytje parfum.
 • Als je iets wilt passen schrijft weer een andere vriendelijke dame je naam op een lijstje. Ondertussen wacht je in een soort van barbie-ish woonkamer. Als je aan de beurt bent: “Jessica, it’s your time to shine!”. Da’s toch gezellig?
 • Je doet de deur dicht en als je hulp nodig hebt druk je gewoon op een belletje, komt er meteen weer een andere vriendelijke dame aan.
 • Tot slot: alleen al door het dragen van het welbekende roze/rode tasje van VS voel je je aantrekkelijk en zelfverzekerd.

12959541_1078895472175069_1513291008_o

Het geheim van Victoria

Bh’s zijn letterlijk overal te koop, maar vrouwen willen niet enkel een product kopen. Ze willen een merk met een inspirerend imago waar zij zichzelf mee kunnen en willen vergelijken. Creëer een lifestyle rondom je product. Waar bijvoorbeeld H&M enkel bh’s verkoopt, verkoopt Victoria’s Secret ‘een sportieve, gezellige, gezonde, aantrekkelijke én zelfverzekerde vrouw’. Dat willen wij vrouwen allemaal.

The following two tabs change content below.

Jessica Snoeren

Laatste berichten van Jessica Snoeren (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.