BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

De ongekende kracht van Viral Marketing

Geschreven door Marijn Meure – Marug.nl

6 Maart vindt de 29ste MARUG Marketing Conference weer plaats, met als thema dit jaar contagious content. Bij het produceren van dit soort sterke marketing campagnes komen vaak veel productiekosten kijken. Alleen wanneer de content ook echt viral gaat levert dit grote voordelen op. Hoe wist Old Spice dit in 2010 te doen? Wat nam Dollar Shave Club twee jaar later van hen over en wat leverde deze viral marketing methodes de merken op?

Old Spice

Als eerste de viral marketing campagne van Old Spice. Hierin wordt de hoofdrol vertolkt door Isaiah Mustafa, een hunk die elke vrouw naast zich op de bank wenst. Op prikkelende en lichtelijke brutale wijze vertelt hij de vrouwelijke kijker dat ze haar vent nog even goed moet bekijken. ‘’Sadly he isn’t me.’’ Gelukkig heeft Isaiah wel een goedmaker in huis: ‘’But he can smell like me.’’ Hiermee begint Mustafa zijn betoog over hoe fantastisch hij is. Jouw man kan exact als hem ruiken, wie wil dat nou niet? Zittend op zijn witte paard vervolgt hij zijn verhaal: ‘’Smell like a man, man.’’, waarmee hij de mannelijke kijker op humoristische wijze een schop na geeft.  Door deze juiste combinatie van brutaliteit en humor wist de video tot op heden 55 miljoen views op YouTube te bereiken. Daarnaast ging de video viral op verschillende social media kanalen. Naast de perfecte productie bracht Old Spice de commercial op een perfect moment, namelijk in de half-time van de Super Bowl in 2010. Dit creëerde naast de verbale gesprekken van kijkers ook gelijk veel shares en gesprekken op de social media’s. Mond-tot-mondreclame blijkt een sleutelfactor te zijn voor het succes van een viral marketing campagne. Binnen vijf maanden na de commercial wist Old Spice de omzet te verdubbelen, een knappe prestatie van dit bestaande product. Toch verbleekt dit nog bij het succes van de innovatieve dienst van de Dollar Shave Club.

Dollar Shave Club

In de commercial van de Dollar Shave Club twee jaar later is dezelfde manier van het aanspreken van de kijkers thuis te zien. Net als bij Old Spice worden mogelijke vragen van consumenten op extreem zelfverzekerde wijze beantwoord. Dit is al terug te zien in de eerste zinnen van de reclame. Elke maand scheermesjes thuis geleverd voor slechts één dollar, een logische gedachte van de consument is dan natuurlijk: die mesjes zullen wel niks zijn. Daar speelt de marketing specialist handig op in. ‘’Are the blades any good? No, our blades are just f*cking great.’’ Deze in 2012 uitgebrachte commercial leverde tot op heden ruim 25 miljoen YouTube views op. In twee jaar tijd twee viral marketing campagnes. Het op directe wijze aanspreken van de consument met daarbij een overdreven zelfverzekerde en humoristische toon blijkt een gouden formule te zijn. De Dollar Shave Club bewees het succes van viral marketing door binnen 4 jaar overgenomen te worden door Unilever voor maar liefst één miljard all-cash. Zijn de voordelen van viral marketing bereikbaar voor elk bedrijf? En welke factoren die bij de Dollar Shave Club aanwezig waren leidde tot dit ongekende succes?

Succesfactoren Viral Marketing

Viral marketing wordt gezien als de verspreiding van een virus. Mensen zullen na het zien van zo’n sterke en leuke commercial dit delen met elkaar. Een exponentieel groeiende mond-tot-mondreclame. Er zijn wel grenzen aan deze groei, wanneer de commercial niet meer actueel is zal het plafond snel bereikt zijn. Bij het in elkaar zetten van een viral marketing campagne komt enorm veel production value kijken. Toch is het uitvoeren van zo’n marketingstrategie heel aantrekkelijk. Met name voor nieuwe merken met innovatieve producten. Op deze wijze kan er snel veel merkbekendheid gecreëerd worden. Bovendien zal de impact veel groter zijn dan bij een gangbare en ‘simpele’ commercial. De boodschap zal langer in het hoofd van de consument blijven hangen en als er sprake is van een innovatief product zullen veel consumenten het willen proberen. Desondanks moeten organisaties zich er wel bewust van zijn dat het merk altijd aan de viral campagne gelinkt zal worden. Het is dus belangrijk dat de boodschap juist is om ook op langer termijn het gewenste doel te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.