BlogCommunicatieConsumentengedrag

Viral shockvertising: Huwelijk van een 12-jarige

Voor sommigen dé mooiste dag uit hun leven: de huwelijksdag. De dag waarop de liefde tussen twee mensen wordt gevierd. Wanneer er een tienermeisje voor het altaar staat, is er echter sprake van dwang en niet van ware liefde. Een aantal weken terug ontstond dan ook grote commotie in Noorwegen en de rest van de wereld toen het huwelijk tussen de 12-jarige Leah en de 37-jarige Geir werd aangekondigd. Gelukkig voor Leah, bleek het om een viral campagne te gaan waarin een sterk staaltje shockvertising werd toegepast! 

viral shockvertising 2

De campagne

Toen half september een nieuwe blog in Noorwegen werd opgezet, met als titel Thea Wedding ontstond er lichte paniek op de Noorse social media. De aankondiging van het huwelijk was dan ook zeker shockerend: Hey! My name is Thea, I’m twelve years old and I’m getting married in one month! Totaal onrealistisch voor een Westers land zoals Noorwegen, maar helaas realiteit voor zeer veel jonge meisjes in ontwikkelingslanden. Een meisje van 12 jaar zou zich bijvoorbeeld druk moeten maken over welk liedje van One Direction zij het leukst vindt. Thea stond daarentegen voor hele andere keuzes: welke jurk zou zij gaan dragen tijdens dé grote dag en welke smaak zou de bruidstaart krijgen? Beslissingen die elk bruidspaar neemt, maar die erg confronterend zijn wanneer je een tienermeisje zoals Thea dit ziet doen. Op haar blog en via social media deed Thea uitgebreid verslag van haar huwelijksvoorbereidingen.

Shockvertising:
elke 2 seconden trouwt een kind

De campagne en blog van Leah werd bedacht om de gedwongen huwelijken tussen jonge meisjes en vaak veel oudere mannen onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Per dag worden er 39.000 kindbruidjes uitgehuwelijkt, dit betekent dat elke 2 seconden een meisje gedwongen wordt haar ja-woord te geven!

viral shockvertising 3

Om echt de aandacht van het publiek te trekken voor dit probleem besloot PLAN Noorwegen een creatieve marketingcampagne te bedenken die gebruik maakt van shockvertising. Oftewel, mensen shockeren waardoor buzz gecreëerd wordt en ze over bepaalde kwesties, zoals kindbruiden, gaan nadenken. Als je meer wilt weten over waarom shockvertising een effectieve strategie is, lees dan de blog van Kim over deze marketing techniek.

Resultaten van de campagne

De campagne van PLAN miste zijn uitwerking dan ook niet en zorgde voor een ware shock in Noorwegen. De blog werd binnen 12 uur na het begin de grootste blog van Noorwegen. In totaal hebben meer dan 1 miljoen mensen de blog van Thea bezocht. Via onder andere de BBC, de Huffington Post en celebrities zoals Ashton Kutcher kreeg de campagne ook de nodige internationale aandacht. Meer dan 3,5 miljoen mensen hebben via Facebook de voorbereidingen en het huwelijk van Thea gevolgd.

Viral shockvertising 4

Hoewel de cijfers (elke 2 seconden een kindhuwelijk) zeer schokkend zijn, denk ik dat PLAN een zeer effectieve manier heeft gevonden om in te spelen op de emoties van de Noorse bevolking. Persoonlijk vind ik het dan ook een zeer sterke campagne van PLAN Noorwegen, omdat de kwestie van kindbruidjes dichtbij de consument wordt geplaatst. Gelukkig waren Leah en Geir acteurs en was het huwelijk een viral stunt, maar helaas is dit de shokerende werkelijkheid voor vele tienermeisjes in ontwikkelingslanden. Wat vind jij: is deze campagne te schokkend of creëert het op deze manier juist zeer veel aandacht? 

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.