BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Vloggende bedrijven – de marketingtrend van 2018.

vlog

“Het is voorbij, het gaat niet meer”, snikt Dee terwijl ze samen met vlogger Enzo Knol hun break-up aankondigt via YouTube. De reacties liegen er niet om: de vlog werd binnen een dag meer dan 1 miljoen keer bekeken en emotionele reacties van trouwe volgers stroomden binnen. Weer een bevestiging dat vlogs tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit onze (online) wereld. Generatie Z is er simpelweg mee opgegroeid. Jeroen schreef een tijd geleden al over bedrijven die advertenties plaatsen voor video’s van bekende vloggers. Maar waarom advertenties plaatsen in vlogs, als je ook je eigen vlogs kunt maken? Ik besloot de wereld van vloggende bedrijven in te duiken. Wat willen bedrijven er eigenlijk mee bereiken? Lees snel verder om erachter te komen.

Vlogs geven je bedrijf een gezicht

Er bestaan meerdere interpretaties over wat een vlog nou precies is. Een smalle definitie van een vlog is een persoonlijke video die iemand van zichzelf maakt. Een ander stelt weer dat een vlog niet persé door de persoon in kwestie gemaakt hoeft te worden. In dit artikel noemen we een video een vlog als deze door de persoon zelf is gemaakt. Een belangrijk kenmerk van een vlog is dat deze persoonlijk is. Mensen vertellen over een onderwerp dat ze interesseert, of geven je een kijkje in hun leven. Bedrijven kunnen vlogs dan ook gebruiken om meer persoonlijkheid te laten zien. Een klein voorbeeldje: stel, je bent op zoek naar een baan en gaat googelen naar potentiële werkgevers. Op de site van een werkgever kom je dan vaak een stukje tegen over “werken bij” en “wie zijn wij”. Heb je na het lezen van deze tekst een idee van de sfeer die er heerst bij een bedrijf of van de mensen die er werken? Een stuk tekst blijft toch vaak wat afstandelijk. Een vlog kan daarentegen een handig middel zijn om een bedrijf ‘menselijker’ te maken. Neem bijvoorbeeld deze vlog van een categorymanager bij FonQ. In de vlog is onder andere te zien hoe de lunch met collega’s eraan toe gaat, maar ook welke verschillende afdelingen er op het kantoor zijn. Kijkers krijgen hierdoor een kijkje in het leven van een werknemer bij FonQ. Veel pakkender dan een stukje tekst als je het mij vraagt. Vlogs kunnen dan ook een handig marketinginstrument zijn voor het aantrekken van nieuw, jong talent.

Vlogs kunnen toegankelijke, relevante content bieden

 

Het aantrekken van nieuw talent is niet het enige waarvoor vloggend personeel kan worden ingezet. Zo stuitte ik laatst op de bovenstaande vacature van Coolblue – zij zijn op zoek naar een Apple Vlogger. Door middel van vlogs voorziet Coolblue haar consumenten van relevante content. Zo zijn er bijvoorbeeld vlogs te vinden waarin een medewerker verschillende screenprotectors met elkaar vergelijkt, en vlogs over hoe je een screenprotector op je telefoon plakt. Een slimme zet van Coolblue, wat mij betreft. Deze korte filmpjes kunnen namelijk voor meerdere doeleinden worden gebruikt. Ze kunnen de consument informeren over het gebruik van producten, of helpen wanneer de consument twijfelt over welk product het best bij hem past. Tegelijkertijd kunnen de filmpjes natuurlijk ook gebruikt worden als reclame instrument. De link naar de webshop wordt zowel in de vlog als in de beschrijving onder de video gepresenteerd. Met een druk op de knop kan de klant zijn of haar product vervolgens bestellen. En laat dat nou précies zijn wat de consument tegenwoordig graag wil: snelheid, gemak en visuele content.

The sky is the limit: denk eens verder dan YouTube  

De eerder beschreven voorbeelden van vlogs zijn te vinden op het populaire medium YouTube. Dit is echter niet het enige kanaal dat kan worden ingezet voor het tonen van vlogs. Wat dacht je van de steeds populairder wordende Instagram stories? Zo vlogt kledingwebsite na-kd.com regelmatig via Instagram. In de tijdelijke stories zijn bijvoorbeeld designers te zien die de volgers een dagje meenemen naar een photoshoot. Ze vertellen in deze korte vlogs bijvoorbeeld over hun nieuwe kledingcollecties en waar deze op geïnspireerd zijn. Volgers hebben de kans om te reageren en om een exclusief kijkje achter de schermen te nemen. Op deze manier creëert na-kd fashion niet alleen awareness voor nieuwe collecties, maar gaat zij ook de interactie met de consument aan. Een belangrijk kenmerk van de Instagram stories is dat deze tijdelijk zijn. Dit is dus een vorm van Ephemeral Marketing, een trend waar Sander onlangs over schreef. Tijdelijke vlogs kunnen zeker een toevoeging zijn, mits de inhoud bij het tijdelijke karakter past en weinig uitleg vereist. Zo zal een gedetailleerde product-uitleg vlog minder geschikt zijn voor Instagram, terwijl het snel laten zien van een nieuw product prima via een tijdelijke vlog zou kunnen. Bij de keuze voor een kanaal zullen bedrijven dus moeten letten op de inhoud van de vlog. Andere factoren die de keuze voor een kanaal kunnen beïnvloeden zijn de groep consumenten die een bedrijf wil bereiken en de tijd en energie die het bedrijf in de vlog wil steken. Zo zal een vlog op YouTube meer tijd kosten om te maken (door een langere duur en meer edit-werk) dan een tijdelijk, kort filmpje op Instagram.

instagram stories vlog

Een trend of de toekomst?

Persoonlijk denk ik dat steeds meer bedrijven vlogs zullen gaan inzetten als marketinginstrument. Alleen al het feit dat er tegenwoordig vacatures open staan om vlogger te worden, zegt voor mij genoeg. De toekomst zal het uitwijzen. Misschien staat Markethings.net over een jaar wel vol met vlogs, in plaats van blogs.. Wat denk jij? Zijn vlogs van bedrijven een trend, of wordt het de toekomst?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The following two tabs change content below.
blank

Chantal Vliex

Chantal studeert Strategic Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds mei 2017 voor Markethings.net. Ze is onder andere geïnteresseerd in consumentenpsychologie, duurzaamheid en social media marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.