BlogMarkethings.net informeert

Vloggen voor een Porsche, tenzij je vloekt

YouTube is al lang niet meer alleen het grootste videoplatform ter wereld. Het is door de miljarden views per dag ook een van de grootste advertentie-platformen ter wereld. Zoals de meesten wel zullen weten, valt er geld te verdienen met de advertenties die voor een video komen. Er valt zelfs zoveel geld mee te verdienen dat “YouTuber” intussen een echt beroep is, en mensen een redelijk inkomen kunnen hebben door hele dagen te vloggen, gamen, of zelfs reageren op andere video’s. De laatste tijd zijn er echter wat opschuddingen geweest die voor problemen hebben gezorgd met dit verdienmodel. Benieuwd naar deze veranderingen? Lees dan gauw verder!

PewDiePie en Fiverr

Van alle ‘professionele’ YouTubers steekt de Zweed PewDiePie er ver bovenuit. Met gemiddeld 80 miljoen views per maand, heeft hij een geschat maandelijks inkomen uit advertenties van tussen de €16.000 en €257.000, aldus socialblade.com.  Het valt natuurlijk op dat die schatting nogal een ruime marge heeft, maar zelfs het minste is een heel redelijk bedrag. Echter heeft PewDiePie voor wat problemen gezorgd, met grootse gevolgen. In januari liet hij in een video zien dat er mensen op Fiverr.com allerlei diensten aanbieden voor een paar euro. Van je wiskunde huiswerk tot een persoonlijke boodschap door een Jezus lookalike. PewDiePie diende een paar aparte verzoeken in bij mensen, waarvan de meeste werden geweigerd. Een verzoek wat wel werd geaccepteerd was door twee mensen die voor 5 dollar een persoonlijk bericht op een poster zouden zetten, en die oplezen in de jungle. De tekst in kwestie was “Death to all jews”. Je kunt je voorstellen dat een aantal mensen dit niet helemaal koosjer vonden. Vooral The Wall Street Journal pikte dit op, en ging ermee naar populaire adverteerders. Ze gaven aan dat grote bedrijven onwetend adverteren op video’s waar aanstootgevende teksten in voor komen. Volgens The WSJ zou dat kunnen leiden tot negatieve spillover-effecten, waarbij het merk een negatiever imago krijgt. Ook al is dit maar beperkt waar, de bedrijven werden zenuwachtig en gingen druk uitoefenen op YouTube om er iets tegen te doen. Ook verloor PewDiePie zijn contract met Disney en zijn eigen show die samen met YouTube werd geproduceerd.

YouTube weet alles

YouTube gaf gehoor aan de negatieve geluiden en gooide het advertentiesysteem om. Adverteerders kunnen tegenwoordig kiezen om niet te adverteren  op video’s die over bepaalde onderwerpen gaan. Met andere woorden, ze kunnen bepaalde woorden, onderwerpen, of thema’s “blacklisten”. YouTube heeft een systeem waarmee ze alles van een video kunnen analyseren, van de titel en tags tot aan de thumbnail en de exact gezegde tekst. Hiermee is het dus mogelijk voor adverteerders om heel specifiek op bepaalde video’s geen advertenties te tonen. McDonald’s kan bijvoorbeeld kiezen om geen advertenties te tonen op video’s waar ‘obesitas’ in gezegd wordt.

‘Adpocalypse’ voor sommige kanalen

Nu dit nieuwe systeem in werking is gesteld, is er een probleem ontstaan voor veel YouTubers. Omdat adverteerders nu de controle hebben, willen ze natuurlijk zoveel mogelijk “slechte” woorden en thema’s vermijden met hun advertenties. Hierdoor zijn vooral woorden met betrekking tot wapens, drugs, racisme, en algemene scheldwoorden op de zogeheten “blacklist” gekomen. YouTubers die dit toch op de een of andere manier in hun video’s hebben zitten, krijgen daardoor weinig tot geen advertenties meer. En dus weinig tot geen inkomen. Voor sommigen is het een stuk erger dan anderen natuurlijk. De kanalen die ogenschijnlijk het hardst geraakt worden zijn de gamers. Je kan je voorstellen dat als je GTA of Call of Duty video’s maakt, er regelmatig teksten over wapens etc. gezegd worden. Of mensen die online FIFA spelen willen nog wel eens vloeken als ze in de 90ste minuut nog een penalty tegen krijgen. Die mensen krijgen dus automatisch amper advertenties. Daarnaast is ‘games’ een van de allergrootste categorieën op YouTube qua views, dus je kunt je voorstellen dat dit best een groot probleem is.

Hoe nu verder voor YouTubers?

Veel kanalen die hierdoor geraakt zijn zullen hun best moeten doen om toch genoeg geld te blijven verdienen met YouTube. Er lijken nu drie manieren te zijn. De eerste is om hun video’s “Advertisement-friendly” te maken. In dit geval is dat dus niet meer vloeken, of een deel van de video’s te censureren. Een tweede maatregel die sommige gamers al lijken te nemen is om full-time te gaan livestreamen op andere platformen zoals twitch.tv. Hier zijn ze meer afhankelijk van betaalde abonnees en donaties, maar zijner minder beperkingen. De laatste methode die je vaker ziet tegenwoordig is gesponsorde video’s. Hierbij hebben de YouTubers een contract met een bedrijf die toch de waarde van deze mensen inziet, ondanks dat ze misschien veel vloeken. Dan krijgen ze dus geld buiten YouTube om, als ze het bedrijf noemen in de video.

The following two tabs change content below.
blank

Jeroen van den Dungen

Jeroen is in december 2017 afgestudeerd aan Tilburg University in de master Marketing Management en is nu werkzaam bij Canon Business Center Nederland als marketeer. Zijn interesses liggen vooral bij consumentengedrag, reclamecampagnes en sportmarketing, daar blogt hij dan ook over sinds maart 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.