Blog

Mijn ervaring als voorzitter bij Asset | Marketing

Het is ongeveer tien maanden geleden dat Frank, Malou, Joris en Evie bekend werden gemaakt als nieuwe bestuur van Asset | Marketing. Zij mochten een jaar lang de vereniging besturen. De sollicitaties voor het nieuwe bestuur zijn inmiddels geopend en daarom is het tijd om inzicht te krijgen in hun ervaringen binnen het bestuur. Als derde is Frank aan de beurt, Chairman van Asset | Marketing in het bestuur 2016-2017.


De wekker gaat vandaag om 7.45. Na een paar keer snoozen besluit ik om op te staan. Snel onder de douche, ontbijtje erin, en binnen een uur zit ik op de fiets richting de kamers. Vandaag is het maandag, en beginnen we de week met de bestuursvergadering. Een belangrijk moment, omdat het een van de momenten is dat je met het hele bestuur samenzit, en tijd hebt om de belangrijke zaken door te spreken.

Ik kom aan op de kamers en loop door naar boven waar ik m’n pc aanzet om de agenda voor de vergadering uit te printen. Ondertussen lopen alle andere bestuursleden de kamers binnen. We praten even kort bij over wat iedereen allemaal heeft uitgespookt afgelopen weekend, en lopen daarna gezamenlijk naar het lokaal. Onderweg naar buiten zeg ik nog snel even goedemorgen tegen Joep, de independent chairman van Asset. Als voorzitter van het Asset | Marketing bestuur maak je ook deel uit van het overkoepelende Asset bestuur, samen met alle andere voorzitters.

Nadat we allemaal uitgepraat zijn over het weekend beginnen we. Als voorzitter is het een belangrijke kerntaak om de bestuursvergadering voor te zitten. Hier praten we elkaar bij over de updates van de commissies, vorderingen van de lopende projecten, en in we de zogenaamde ‘current affairs’, bespreken we ad hoc zaken.

Na de vergadering check in mijn mail. Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van contacten met de Marketing Associatie Nederland en het programmamanagement van de marketing masters op de universiteit. Van beide heb ik dan ook mailtjes in mijn inbox. Daarnaast een opvallend mailtje van HRD group: graag willen zij een workshop met ons organiseren.

Dat komt goed uit. Workshops en trainingen zijn dit jaar onderdeel van onze policy. Ieder bestuur schrijft in de zomer een plan met ideeën die dat jaar uitgevoerd gaan worden. Dit jaar richten wij ons op de ontwikkeling van onze leden op een professionele manier. Policytaken zijn leuk en uitdagend, en sluiten altijd aan bij jouw eigen wensen; je mag het immers zelf bedenken. Op die manier geef je je bestuursjaar een leuke twist, en ben je bezig met taken waar je zelf gemotiveerd van wordt.

Terwijl ik mijn mail bijwerk, galmen de cantusliedjes door de kamers. Tobias is namelijk bezig met het voorbereiden van de huifkar cantus die donderdagavond plaats vindt. Hier gaan we met alle leden in een huifkar rondrijden, en daarna gezamenlijk afsluiten met een borrel in de Philip, onze stamkroeg. Dit zijn altijd evenementen waar je naar uitkijkt, aangezien de vele activiteiten met leden altijd de hoogtepunten van de week zijn.

Terwijl ik richting het koffieapparaat loop kom ik Jerome tegen. Hij is voorzitter van Asset | Economics, onze buren, en maakt ook deel uit van het Asset bestuur. Samen hebben we het over de voorbereidingen van de EBT, die binnenkort plaats gaan vinden. Alle departementsvoorzitters maken deel uit van het overkoepelende Asset bestuur. Iedere voorzitter heeft daar ook een portfolio. Jerome is events coördinator, en begeleid dus de EBT.

Ikzelf ben dit jaar media coördinator. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de website en de contactpersoon ben van alle webmasters van de Asset departementen. Een portfolio mag je in de zomer zelf kiezen, en maakt naast je voorzitterschap ook voor een deel je taken uit.

Met het algemeen bestuur van Asset heb je ook iedere week bestuursvergadering. Hier bespreken we discussiepunten die heel Asset aangaan. Daarnaast zie ik een meeting in mijn agenda staan waarin we de plannen voor een gezamenlijk career portal met alle studievereniging gaan bespreken. Via Asset kom je op veel plekken terecht, en leer je veel mensen binnen de universiteit en andere studieverenigingen kennen. Dat maakt het uitdagend en houdt de meetings afwisselend.

Terwijl ik weer de kamers binnenloop vraagt Maik of ik even een LinkedIn berichtje wil doorlezen. Het gaat over de Dutch Marketing Thesis Awards, een evenement wat georganiseerd wordt in samenwerking met de Marketing Associatie Nederland, waar Asset | Marketing deel van uitmaakt. Samen met vier andere grote universiteitssteden houdt je contact, wissel je informatie uit, en organiseer je evenementen zoals de Nationale Marketing Strijd en de Dutch Marketing Thesis Awards. Dit jaar heeft Tilburg voor de tweede jaar op rij gewonnen, en dat mag zeker gevierd worden.

De dynamiek op de kamers is ook zeker een belangrijk onderdeel van je bestuursjaar. Samen met het hele bestuur beleef je alle hoogtepunten, en naast hard werken is er ook veel tijd voor ontspanning en een grapje op de kamers. Er is altijd sfeer in de kamers, en er komen de hele dag leden binnen om even een praatje te maken.

Richting de avond komen ook de leden van de lustrumcommissie binnen. Maandagavond is ons vaste vergadermoment, en dat betekent ook dat we gezamenlijk wat eten. Ieder bestuurslid begeleidt commissies. Dat betekent dat je aanwezig bent bij vergaderingen, en de spil in het communicatie-web bent tussen commissie en bestuur. Als voorzitter begeleid je één commissie, en aangezien dit jaar ons lustrumjaar is, help ik als voorzitter met het organiseren van het lustrum weekend en de week.

Na de vergadering loop ik nog even via de kamers om m’n jas te pakken en af te sluiten. Onderweg naar huis denk ik aan de rest van de week. Aanstaande vrijdag hebben we een policy sessie, hierin doorlopen we alle policypunten waaraan we dit jaar nog invulling gaan geven. Op de fiets begin ik alvast na te denken welke punten we nog kunnen oppakken, want er is altijd plek voor nieuwe ideeën bij Asset | Marketing.

Waarom een bestuursjaar?

Een bestuursjaar is een prachtige aanvulling op je carrière als student. Als je met bedrijven in gesprek bent, hoor je steeds vaker dat niet zozeer je kennis vanuit je studie belangrijk is, maar dat juist je persoonlijke vaardigheden steeds belangrijker worden. Deze zogenaamde ‘soft-skills’ zijn voor een bedrijf de reden om jou uiteindelijk te kiezen, en een bestuursjaar biedt de uitgelezen kans om je hierin verder te ontwikkelen.
Een bestuursjaar staat namelijk bol van die zogenaamde ‘soft-skills’. Van het leiden van een vergadering tot overleg op hoog niveau op de universiteit. Ook van een jaar lang intensief in een team samen werken leer je veel, en ook op het gebied van time management ga je veel nieuwe ervaringen tegemoet. Tot slot sta je ook ineens te presenteren voor alle marketing masters, of kom je in contact met recruiters van bedrijven als je ze voor evenementen mag begeleiden. Zoals je hoort niet de alledaagse dingen die je in de colleges leert, maar wél wat bedrijven later belangrijk vinden.

Mooiste moment en minst mooie moment?

Het klinkt als een enorm cliché, maar een bestuursjaar bestaat uit bijna alleen maar hoogtepunten. Het is één grote sneltrein waar je aan het begin van het jaar opspringt, en alleen maar leuke momenten beleefd. Wat voor mij het bestuursjaar wel echt geweldig maakt, is dat je alles met z’n allen doet. Daarnaast denk ik dat het mooiste moment nog gaat komen, als het Lustrumjaar het hoogtepunt gaat beleven in mei.
Natuurlijk heeft een bestuursjaar ook minder leuke momenten. Het vroege opstaan nadat het een avond laat was geworden zijn wat minder, maar zodra je op de kamers bent en ziet dat iedereen hetzelfde probleem heeft, ga je er met z’n allen tegenaan. Laat je ook niet afschrikken door het drukke schema. Je hebt eigenlijk alle weekenden vrij, en Evie bewijst dat je ook naast je bestuursjaar nog gewoon een bijbaan kunt hebben.

Wat is het belangrijkste leermoment?

Het is lastig om één leermoment uit het hele jaar te pakken. Iedere dag en iedere week staat weer bomvol met nieuwe leermomenten. Ook ga je het hele jaar nieuwe ervaringen aan, waardoor je enorm veel leert.

Hoe ziet een gemiddelde week eruit?

Zoals te verwachten, is er geen doorsnee week als Chairman. Er zijn wekelijks terugkerende taken, zoals de bestuursvergadering van Asset, Asset | Marketing, de vergaderingen van de lustrum commissie en de kamerdiensten bij Asset. Daarnaast zijn er altijd ad hoc zaken die je moet regelen. Hieronder heb ik geprobeerd een gemiddelde weekagenda weer te geven zodat je een indruk kunt krijgen.

Meer informatie over een bestuursjaar?

Een bestuursjaar is een geweldige ervaring! Je leert enorm veel en het legt een goede basis voor je carrière. Daarnaast is het gewoonweg een bijzonder jaar waar je heel veel verschillende mensen leert kennen. Ondanks dat je met belangrijke taken bezig bent, moet je niet vergeten plezier te maken, je bent en blijft een student. Kortom: Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Wil je meer weten over een bestuursjaar als voorzitter, of wil je misschien meer informatie over één van de andere functies? Neem dan vooral contact op! Samen kunnen we een keer een kopje koffie drinken om te kijken of een bestuursjaar bij je past. Je kan me altijd mailen via chairman@asset-marketing.nl. Ben je nu al overtuigd om voor dit fantastische jaar te gaan? Solliciteren kan tot 7 mei door je motivatiebrief en CV te sturen naar vice-chairman@asset-marketing.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.