BlogCommunicatieOverig

Band Aid 30, waar het om draait met kerst: naastenliefde.

OMG ONE DIRECTION
“OMG, IT’S THAT THEM? ONE DIRECTION!!! AAAAAAAAH I AM SO GOING TO READ THIS ARTICLE NOW”

Afgelopen zaterdag kwamen veel artiesten in Notting Hill, West London bijeen. Zo kon je je ultimate favorite One Direction held, Harry Styles spotten. Of ben je toch meer fan van Coldplay’s frontman, Chris Martin? Voor mij is het duidelijk voor wie ik zal komen, een glimp opvangen van Ed Sheeran zal mijn dag, of beter gezegd, mijn leven een heel stuk mooier maken. De beste Britse artiesten (en een paar Ieren, zoals Bono en Niall van 1D) kwamen dit weekend gezamenlijk bijeen, om onder begeleiding van Bob Geldof en Midge Ure de nieuwe versie van “Do They Know It’s Christmas?” op te nemen. De samenwerkende artiesten vormen de band Band Aid. 

Het doel van Band Aid is om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor degene die dat het hardste nodig heeft. Het initiatief ontstond in 1984. BBC had toen aan Geldof gevraagd om actie te ondernemen om de hongersnood in Ethiopië onder de aandacht te brengen bij het publiek. Nu dertig jaar later, verzamelt Band Aid 30 geld voor de bestrijding van het Ebola virus in West-Afrika.

Schermafbeelding 2014-11-19 om 00.13.05

De marketing van dit concept vraagt niet veel inspanningen van de organisatoren. Doordat grote artiesten worden gevraagd om mee te doen aan het project, krijgen grote groepen mensen te horen dat hun artiest of band meedoen met Band Aid. Anders dan voorgaan de edities, hebben wij nu een levendige social media gemeenschap. Zo worden op social media mededelingen over de artiesten die meedoen en wordt het lied op YouTube door onder andere Malik Zayn van 1D gedeeld. Verder wordt er natuurlijk over dit project getwitterd en zal ik -als ik Ed Sheeran spot- een foto van hem op instagram plaatsen. Daarnaast wekt muziek een emotie op. Door het beluisteren van het lied, kunnen mensen meer emotioneel betrokken raken met de slachtoffers. Emotionele betrokkenheid zal leiden tot  meer bereidheid om de medemens te helpen. Tot nu toe heeft de single al successen geboekt: meer dan een miljoen pond is opgebracht en de single staat in  52 landen op nummer 1 in de hitlijsten en dit allemaal in de eerste week!

Wisten jullie trouwens dat Nederland ook een “Band Aid” groep had? In 2005 kwamen verschillende Nederlandse artiesten bijeen om onder de naam Artiesten voor Azië. Zij namen de single “Als je iets kan doen” op. Op de benefietavond op televisie werd de single gepresenteerd om geld in te zamelen voor Giro 555 om de slachtoffers van de tsunami op tweede kerstdag 2004 te helpen.

Schermafbeelding 2014-11-19 om 00.14.27

Persoonlijk vind ik dit een super initiatief, want zo worden er veel mensen bereikt en laten de artiesten ook zien dat zij ook maatschappelijk betrokken zijn. Verder wijkt de songtekst af van het originele versie, maar dat is logisch omdat het om een andere ramp gaat. En Rita Ora heeft mij ontzettend verbaasd met haar zangkwaliteiten. Ten slotte, vind ik het altijd wel leuk om te kijken wie er allemaal deelnemen. Het voelt een beetje als het voorstellen van kandidaten bij Expeditie Robinson of Wie is de Mol. Wat vind jij van de nieuwe editie van ‘Do They Know It’s Christmas?’

Tipje: Als je he-le-maal Adele fan bent, momenteel zijn er genoeg speculaties op het internet te vinden waarom zij niet meedoet. Just so you know.

The following two tabs change content below.

Whinney Chow

Laatste berichten van Whinney Chow (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.