Blog

Waar zit je naar te kijken?

‘’Waar zit je naar te kijken?’’ Een vraag die iedereen wel eens heeft gehoord terwijl je ergens naar zit te staren. Of dit nou een TV of computerscherm is, of een billboard ergens in de verte, constant gebruiken we onze ogen en zien we allerlei dingen om ons heen. Maar waar kijken we nu echt naar?

Eerste indrukken: waar letten mannen en vrouwen op?

Het menselijke oog is maar in staat om een klein deel van ons blikveld scherp te zien. Het gaat hier maar om 6° van onze totale blikveld van 120°. Zit je achter de TV een programma te ‘’kijken’’, je ogen kunnen zich maar op een klein deel van wat je allemaal ziet focussen. Voortdurend worden er keuzes gemaakt over waar echt naar gekeken wordt, vaak gaat dit onbewust. Eyetracking technieken bieden uitkomst om te onderzoeken waar onze blik nu werkelijk naar uitgaat.

Recent verscheen een onderzoek in opdracht van een commerciële partij naar waar mensen naar kijken bij een eerste ontmoeting. Waar letten mannen en vrouwen op wanneer zij een impressie proberen te vormen van een nieuw persoon? De top 3 van de mannen: ogen, glimlach, borsten. En in tegenstelling tot wat de meeste mensen verwachten staan de borsten niet op nummer 1. Vrouwen letten in de eerste plaats ook op de ogen, daarna volgt net als bij de mannen de glimlach en op de derde plaats wordt de lengte van de man in kwestie beoordeeld. Een overzicht van beide top 10’s:

Waar kijk je naar tabel

Hoe kunnen deze resultaten gebruikt worden voor marketingdoeleinden? Deze lijstjes kunnen toegepast worden bij het stellen van prioriteiten bij het uiterlijk van modellen voor billboards of reclames, voor vertegenwoordigers of voor verkooppersoneel. Het is niet ethisch verantwoord om iemand te beoordelen op zijn of haar uiterlijk, maar over het algemeen suggereren bovenstaande resultaten dat mooie ogen en een aantrekkelijk glimlach belangrijk zijn voor het maken van een eerste indruk. Deze indruk kan heel belangrijk zijn voor de beoordeling van marketing materiaal. Ziet het model er aantrekkelijk uit, dan maakt dit het product ook aantrekkelijker. Heb jij ooit een product gekocht dat werd aangeprijsd door een model die een indruk maakte die jouw niet aansprak?

Eyetracking

Helaas zijn deze resultaten niet afkomstig van een eyetracking onderzoek, maar zelf gerapporteerd. De validiteit en representativiteit zijn in twijfel te trekken. Hoe je zicht over je blikveld heen dwaalt is een proces dat vrij automatisch gaat, zonder dat je er echt bij stilstaat. Het zelf rapporteren hiervan lijkt mij dus een onprecies proces. Het was beter geweest om Eyetracking te gebruiken bij dit onderzoek.

Hieronder de weergave van eyetracking bij een reclame van VolksWagen. Zoals je ziet focussen mensen zich eerst op de gezichten, dus de gedachte dat de ogen en glimlach belangrijk zijn bij een eerste ontmoeting is niet eens zo gek! Oordeel zelf:

Eyetracking wint steeds meer aan populariteit. Niet alleen biedt het objectieve resultaten, onder meer voor het analyseren van marketing campagnes, ook wordt de techniek op steeds meer plaatsen ingezet. Bijvoorbeeld voor Google Glass, maar ook voor videospelletjes. Ook wordt er gewerkt aan een eye tracking systeem dat bestuurders van auto’s waarschuwt als hun ogen afdwalen. Lees meer hierover in deze link.

Waar let jij zelf op bij een eerste ontmoeting? Herken je jezelf in de tabel? Kijk je ook eerst naar de ogen en de glimlach? Zijn er nog andere dingen waar jij op let? Deel het in de comments!

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.