Blog

Gaat 3d printing een big deal zijn?

Wellicht heb je er eens een gezien op televisie, of heb je misschien ergens een 3D-geprint fluitje liggen. De 3D printer is in opmars! Hoewel het nu nog een machine is voor de early adopters (lees: nerds met een excentrieke hobby), wordt het nu langzamerhand wel een fenomeen dat serieuze stappen aan het zetten is: de eerste 3D geprinte wapens, mode of auto’s zijn al geprint. Hoe is het nu gesteld met 3D printen en kunnen we binnenkort al onze ‘sci-fi 3D replicator’ uit star trek verwachten?

3D printen vandaag de dag

Toegegeven, 3D printen vandaag de dag is eigenlijk nog een beetje een knullige techniek. Over 10 jaar lachen we ons gezamenlijk rot om de plastic rommel die we vandaag de dag aan het uitprinten zijn. Gelukkig valt deze geprinte plastic prullaria straks ook onder de noemer van ‘de eerste stap’ die de technische ontwikkeling van het concept 3D printen nodig had.

Makerbot is een pionier in het produceren van ‘betaalbare’ 3D-printers voor consumenten(vergeleken met hun concurrenten die zich voornamelijk op de industriële sector richten). Bre Pettis, oprichter van het bedrijf, stelt in een interview met Gizmodo dat het 3D print-concept voorlopig gericht zal zijn op een creatieve doelgroep, in eerste instantie zullen dit nog klanten zijn met een beroepsmatige achtergrond in engineering, industrial product design of architecten. Pettis is er echter van overtuigd dat wanneer de prijs van hun Makerbot verder kan zakken, de massa ook in staat zal zijn om in de markt te liggen voor een 3D printer. Een proces waarbij de adoptatie te vergelijken valt met andere technische voorwerpen zoals laptops of digitale camera’s.

The future of 3D printing

Volgens Pettis zou 3D printen een aanleiding naar de volgende industriële revolutie kunnen bewerkstelligen, wat de kans biedt voor consumenten om hun eigen producten te maken. Dit klinkt fantastisch, maar zou dit over 10 jaar zo gemakkelijk gaan? Carl Bass, Ceo van het bedrijf Autodesk, is er niet van overtuigd dat 3D printen complete productieprocessen gaat uitschakelen. Hoewel de techniek geweldige stappen zet op gebied van geneeskunde, ruimtevaart en industrieel design, wordt de 3D printer niet zozeer beperkt door de complexiteit, maar door het volume.

‘Alle factoren, van kosten en tijd tot de benodigde hoeveelheid materiaal nemen exponentieel toe: tot de derde macht om precies te zijn. Dus als we iets twee keer zo groot willen, kost het acht keer zoveel en duurt het acht keer zo lang om het te printen. Als we iets drie keer zo groot willen, kost het ongeveer 27 keer zoveel en duurt het 27 keer zo lang, en zo verder..’(Bass,2013)  Het zou dus kunnen dat we in de nabije toekomst al een ‘star trek replicator’ in onze huiskamer hebben.

Kijk jij al uit naar de dag dat je thuis kant-en klare kroketten kan printen, of ben je nog sceptisch over dit fenomeen? Deel je mening in de comments!

………….

Bronnen:

  • Gizmodo’s interview met Bre Pettis

http://gizmodo.com/makerbot-founder-3d-printing-is-the-next-industrial-5995219

  • Carl Bass over 3D printing:

http://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/4750207/2379248/de-hype-en-realiteit-van-3dprinten.html

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Een gedachte over “Gaat 3d printing een big deal zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.