BlogInnovatieMarkethings.net inspireert

Waarom crowdfunding?

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een alternatieve wijze om een project te financieren. In de meeste gevallen gaan ondernemers naar de bank om een kredietaanvraag te doen en zo startkapitaal te verkrijgen. Crowdfunding verloopt echter zonder financiële intermediairs en zorgt voor direct contact tussen investeerders en ondernemers.
Crowdfunding1

Voordelen crowdfunding

Crowdfunding is een andere en succesvolle manier om geld te vragen voor jouw project, dit in tegenstelling tot donateurs die langs de deuren gaan. Waarom is deze manier dan wel succesvol? Betrokkenheid is hierbij het belangrijkste. Donateurs willen zich betrokken voelen bij het project, ze willen natuurlijk niet zomaar hun geld uitgeven aan iets wat ze niet kennen. Bij crowdfunding is het mogelijk jouw project visueel en verbaal te presenteren aan donateurs, wat gelijk al een beter beeld creëert dan een snel praatje aan de deur. Crowdfunding wordt dan ook gezien als een soort ruilhandel. De ondernemer ontvangt het geld van de donateur en de donateur krijgt er iets voor terug. Dit kunnen kortingen of beloningen zijn. Er wordt dan ook constant aangemoedigd om voor een goede binding te zorgen tussen de ondernemer en de donateur. Dit kan zijn door ze op de hoogte te houden van de vorderingen of ze uit te nodigen bij de ontwikkeling van het project.

Crowdfunding is vooral een uitkomst bij het opbouwen van relaties. Op het internet kan je precies de doelgroep aanspreken die interesse  heeft in jouw project, wat betekent dat de betrokkenheid meteen al een stuk hoger ligt. Daarnaast kunnen jouw connecties het ook weer doorspelen aan hun connecties waardoor er sprake is van een hogere exposure en meer kans op donateurs.

crowdfunding , financement participatif,

Formeel versus informeel

Een paar voorbeelden van crowdfunding websites zijn: Kickstarter, Share2Start, Seeds en OneplanetCrowd. Deze websites zijn op ondernemers gericht en zijn ook een ware uitkomst voor starters. Daarnaast zijn er ook crowdfunding websites met een meer informeel raakvlak, zoals Gofundme. Hierbij kun je denken aan dromen en wensen, medische hulp en sportwedstrijden.

Een succesvol project van Crowdfunding is bijvoorbeeld de Fairphone. Fairphone is een fairtrade-smartphone die gebruik maakt van materialen die niet bijdragen aan gewapende conflicten. Tevens worden zowel de mijnwerkers als fabrieksarbeiders eerlijk betaald. Een eerlijke telefoon dus. Binnen no time was voor dit project 1,5 miljoen euro binnen gehaald door sponsoring van 5000 mensen. De crowdfundingcampagne was zo succesvol, omdat toekomstige klanten betrokken werden bij elke stap van de ontwikkeling van de telefoon. Bij de start van de crowdfundingcampagne was er dus al een ‘crowd’ die zich mede-eigenaar voelde van de Fairphone en graag investeerde in de start van de productie.

 

Toekomst crowdfunding

Crowdfunding begint een serieuze concurrent voor banken te worden. Sinds 2009 is dit platform flink aan het groeien. Op basis van de huidige groei en de verwachte politieke steun kan crowdfunding in 2014 de grens van 100 miljoen euro aan financiering doorbreken, zo berekende Crowdfunding.nl. Crowdfunding is dus een ware hit en geeft veel mogelijkheden aan ondernemers.

The following two tabs change content below.

Amanda

Laatste berichten van Amanda (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.