Blog

Waarom de Fisker Karma de ‘Delorean’ is van 2013

Ken je de Delorean? Dat was de spraakmakende auto die gebruikt was voor de films van ‘back to the future’ als de rijdende/vliegende tijdmachine die ‘’88 miles per hour’’ moest rijden om naar een andere tijd te reizen.

De Delorean DMC-12

Een reden dat juist deze auto voor de films was gekozen niet alleen te maken met zijn relatief korte verschijning op de markt (de Delorean DMC-12 werd vanaf 1981 gefabriceerd, maar dit productieproces werd in 1982 alweer gestopt) maar ook met de bijzondere visie vanwaar de DMC-12 ontwikkeld was; het moest een revolutionaire auto worden met eigenzinnig design die sportiviteit, luxe en comfort van Amerikaanse komaf moest bieden. Amerikaanse auto’s stonden volgens John Delorean, ex-topman van het automerk Pontiac en oprichter van het merk Delorean, in deze periode niet al te best aangeschreven als het ging om weggedrag of afwerking, iets wat zijn auto, de DMC-12, moest gaan veranderen.

DMC12
John Delorean met zijn concept DMC-12, ontworpen door de erkende designer Giorgetto Giugiaro

de Fisker Karma

In 2009 werd de Fisker Karma aangekondigd, een prestigeproject van de geroemde auto designer Henrik Fisker, die verantwoordelijk is voor de bejubelde creaties zoals de BMW Z8 of de Aston Martin DB9, wat ook duidelijk terug te zien was in het oogstrelende ontwerp van de Karma. De heer Fisker had de visie om een milieu verantwoorde luxe auto op de markt te brengen die zou moeten concurreren met merken zoals Jaguar, Porsche of Aston Martin. Waar deze luxe merken voornamelijk gebruik maken van onzuinige, krachtige motoren en luxe interieurs, zou Fisker gebruik maken van zuinige, doch krachtige hybride techniek en zou het interieur ingericht worden met luxe materialen met een milieu verantwoorde afkomst. Een spraakmakend en misschien wel nobel doel van de heer Fisker, dat veel aandacht kreeg in de auto-industrie.

Fisker
Henrik Fisker met zijn Fisker Karma

Overeenkomsten

In mijn ogen komt de visie achter de modellen en merken van Delorean en Fisker in zekere mate overeen: beide beschikken ze over een opvallend design, beschikken ze over vooruitstrevende techniek en zouden ze, naar eigen zeggen, de wereld rondom autorijden moeten veranderen als nieuwkomer in de industrie. Persoonlijk een nieuwkomer-strategie die ik alleen maar kan beamen; alleen is het jammer dat Fisker nu waarschijnlijk aan dezelfde dingen ten onder gaat als Delorean. De ondergang van het bijzondere merk uit de jaren 80 was gerelateerd aan het gebrek van kapitaal, wat zorgde voor vertragingen en compromissen in de productie van de DMC-12. Ook was er toen een gerucht over witwasserij en cocaïne-handel door de heer Delorean, wat later ongegrond bleek te zijn. Ik zeg hier niet dat de heer Fisker handelt in duistere zaakjes; maar het automerk Fisker kampt wel met enorme kapitaal-tekorten, een stilliggend productieproces (dat al enorm vertraagd was bij aanvang van de productie van de Karma). Ook kampt de Fisker Karma (net zoals de DMC-12 toentertijd) met verschillende kinderziektes; al met al opstapelende geruchten en feiten die de potentiële klant goed weg kan jagen.

Back to the future?

In 2005 heeft de Amerikaan Tony Ierardi het merk Delorean opgekocht samen met alle activa (lees auto-onderdelen, bouwtekeningen, etc. ) waarvan er alsnog ‘nieuwe’  DMC-12 modellen van de band kunnen rollen. Dit laat zien dat passie voor een merk nog na 30 jaar ervoor kan zorgen dat een wederopstanding mogelijk is. Voor Fisker is de redding misschien al dichter nabij, zo heeft o.a. Justin Bieber laten weten dat hij graag wil bijdragen aan de redding van Fisker.  Het automerk Fisker staat in ieder geval ‘FOR SALE’.

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.