Blog

Waarom Facebook Home de wereld niet gaat veroveren

Facebook Home is geen telefoon, geen operating system, maar méér dan een simpele app. Nee, Facebook Home is een nieuwe ervaring die je de wereld laat zien door de ogen van de mensen om je heen, aldus de veelbelovende woorden van Facebook. Het is dus eigenlijk een nieuwe overlay of launcher voor je telefoon, zoals we ook HTC Sense en Jelly Bean kennen voor Android. Inmiddels is Home al een half miljoen keer gedownload, maar scoort 2/5 sterren in de Play Store.

Eindelijk dus een first voor de Android phone gebruikers! Facebook Home is vooralsnog alleen beschikbaar voor de volgende telefoons: HTC One X, HTC One X+, Samsung Galaxy S III en de Samsung Galaxy Note II. Laten we eens kijken naar wat Home ons zoal brengt.

Als je de telefoon aanklikt, verschijnt als eerste de Cover Feed: het is een samenvatting van alle nieuwe posts in de news feed van je facebook. Met een simpele swipe kun je lekker doorbladeren en zo blijft je altijd op de hoogte. Op deze startpagina staat ook je ”chat head”, je eigen profiel foto. Als je hierop klikt kun je door naar je laatst gebruikte app, app menu’s of naar Facebook Messenger.

Een van de belangrijkste features van Facebook Home zijn deze nieuwe chatheads: je kan een chat overal mee naar toe verslepen en openen, zelfs als je andere apps aan het gebruiken bent. Dat vond ik persoonlijk nog wel het handigst aan Facebook Home, maar niet echt onderscheidend, want deze functie is ook gewoon beschikbaar met de Facebook Messenger app. facebook-home

Waarom lanceren voor Android vraagt u mij? Logisch: Android sales zullen altijd hoger zijn dan andere operating systems en Facebook Home maakt zo slim gebruik van de open-source eigenschappen. Facebook hoeft dus ook geen eigen telefoon te produceren, maar kan Home standaard op een Android phone gaan verkopen, zoals het geval bij HTC First. Aan de andere kant, Android gebruikers zijn vaak erg gesteld op de vrijheid die het biedt om alles te ordenen naar hoe jij het wilt. Facebook Home legt juist veel restricties op. Het is moeilijk om bij je apps te komen, widgets werken niet meer, lock en home scherm zijn weg en bovenal vliegen de on-interessante status updates je om de oren.facebook-android-clean1

Je hebt natuurlijk ook mensen die de ganze dag naar hun facebook staren en alles liken, sharen en uploaden wat ze bezig houdt. Juist voor die mensen is Facebook Home gemaakt. Het verwijdert de barrières van het home scherm en app iconen, waardoor Facebook compleet is geïntegreerd in je telefoon. Voor mensen die niet 90% van de tijd hun telefoon gebruiken voor Facebook, staat dit nu juist weer in de weg. Er kan ook wat gezegd worden voor de manier waarop Home de interactie verbetert. Facebook gleed langzaam een beetje in de rol van informatie feed, en niet in het sociale interactieve platform wat het eens was. Facebook Home nodigt dit juist weer uit.

Er is nog een lange weg te gaan voordat Facebook Home een succes genoemd mag worden. Er moeten eerst nog flink wat verbeteringen komen om de gebruiksvriendelijkheid te verhogen. Maar met de invoeging van reclames in de toekomst ligt een enorm potentieel voor Facebook om data te verzamelen en geld te verdienen. Momenteel is het alleen geen stap vooruit, maar meer een stap opzij.

Conclusie: Installeren, uitproberen, en in mijn geval de-activeren.
Als je een Android gebruiker bent met de juiste telefoon, kun je Facebook Home hier downloaden.

 

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.