BlogCommunicatieConsumentengedragMarkethings.net inspireert

Waarom marketeers de perfecte festivalgangers zijn

Geschreven door Ruben van Brug – MARUG.nl

Festivals zijn booming! Steeds meer festivals lijken de grond uit te schieten. Het is dus niet gek dat je Facebook Wall vol staat met jaloersmakende foto’s van vrienden op een festival. Blijkbaar zijn zomerfeestjes erg populair onder jongeren. Steeds vaker zie je dan ook dat grote merken, met name bierbrouwers en andere distilleerders, hier op inspelen en goed vertegenwoordigd zijn op festivals.

De 4 P’s die in elke marketingbijbel uitvoerig worden behandeld (Prijs, Product, Plaats en Promotie) wordt goed uitgevoerd op deze festivals. Vooral op gebied van promotie bieden festivals een uitgelezen kans om de jongeren te bereiken. Merken die zich richten op jongeren zijn dan ook maar wat blij met de vele festivalgangers die iedere zomer de festivals bezoeken.

Experience marketing

Een festival is één grote experience: de muziek, de blije mensen, de lekkerste eettentjes samen met de zon vormen een ultiem zomergevoel voor vele jongeren. Niet gek dus dat veel grote merken zich juist met deze positieve uitstraling willen associëren.

Door middel van experience marketing laat een merk haar Unique Selling Points (USP’s) zien door mensen deze zelf te laten ervaren. De USP’s zijn de kernwaarden waarmee een bedrijf of merk zich onderscheidt van de concurrentie. Experience marketing wordt pas echt krachtig wanneer mensen over deze nieuwe experience gaan praten. Via social media verspreiden mensen deze experience naar hun vrienden. Deze positieve ervaringen worden over het algemeen erg gewaardeerd. Onderzoeksbureau Nielsen heeft met een onderzoek naar vertrouwen in advertenties laten zien dat deze vorm van mond-tot-mond reclame zelfs zó effectief is dat consumenten bijna het volle vertrouwen hebben in wat door vrienden wordt aangeraden. Dit in tegenstelling tot een bericht of advertentie dat vanuit een merk wordt verspreid. Reden genoeg dus om de kracht van mond-tot-mond reclame niet te onderschatten en te investeren in die ultieme ervaring voor de klant.

Brand activation

Brand activation is een verzamelterm voor alle activiteiten die een merk doet om haar doelgroep te activeren. Het doel van Brand Activation is interesse kweken, potentiële klanten in aanraking laten komen met het merk en de klantloyaliteit vergroten. Brand activation is voor een merk de uitgelezen kans om fysiek in contact te komen met je doelgroep. Als merk is het verstandig om te bouwen aan een loyaal klantenbestand, want het aantrekken van nieuwe klanten is wel tot zeven keer zo duur als het behouden van je huidige klanten. Een manier om klantloyaliteit te stimuleren is om klanten te laten interacteren met het merk. Klanten staan niet altijd te wachten op jouw promotiecampagnes. Verwacht daarom niet dat ze direct met je zullen interacteren. Om klanten warm te maken voor het merk zal de campagne aan moeten sluiten bij de klantbehoeften. Zorg daarom altijd dat je de klantbehoefte centraal stelt binnen een brand activation campagne. Enkele merken die het idee van brand activation goed begrijpen zijn bijvoorbeeld Jillz, Bacardi en Jack Daniels. Zij staan op festivals en bieden een promotieactiviteit die perfect aansluit bij de doelgroep en wensen van deze doelgroep.

Brand activation op festivals

Grote merken die de jongeren willen bereiken zijn goed vertegenwoordigd op de bekende festivals. Marketeers kunnen veel leren van deze sterke branding activiteiten op de grote festivals. Verschillende bekende merken versterken het merk via brand activation, samen met een catchy hashtag om de mond-tot-mond reclame te stimuleren. Om dit fenomeen meer te verduidelijken hieronder een greep uit de vele branding campagnes op festivals:

Jillz: #zweefmolen

Jillz, de frisse appelcider gericht op vrouwen, zet haar slogan “Feel free under the apple tree” in op een aantrekkelijke wijze. Jillz heeft vast gedacht; “Hoe kan iemand zich vrij voelen onder een appelboom?” Jillz is het gelukt dit gevoel te verbeelden door bij ieder Jillz drankje een gratis ritje in deze apple tree aan te bieden.

Bacardi: #casabacardi

Barcardi is al jaren een van de grootste merken op gebied van gedestilleerde dranken met een luxe tintje. Om liefhebbers van de Barcardi dranken te activeren is de Casa Bacardi opgezet. Casa Bacardi is een idyllisch stulpje waar je kunt genieten van de sfeer, muziek en natuurlijk je favoriete Bacardi drankje. Wil je ook in stijl feesten bij Bacardi? Kom dan eens langs bij Casa Bacardi op het volgende festival:

6Yp_dBGpBllhKKdCiNuBZEtDjZJHxUQgYpnZIXyX

Jack Daniels: #Jackliveshere

Jack Daniels, de whiskey brouwer uit Tennessee, heeft al jaren een sterk merk. De whiskey liefhebbers worden op verschillende festivals dan ook voorzien in een goede mix van de authentieke drank samen met een bijzondere feest beleving. Met een podium geheel geweid aan het merk Jack Daniels creëert het merk een customer experience waar zeker over gepraat zal worden:

LhQ7-n11E1BzObamS7M4_1y_Ls-7U6pht4pKVmnA

Een sterke merk beleving zorgt voor sterke mond-tot-mond reclame. Deze mond-tot-mond reclame is erg krachtig omdat het merendeel van de consumenten eerder een tip van een vriend zal geloven, dan een bericht vanuit een bedrijf. Marketeers kunnen daarom veel leren van de branding campagnes op grote festivals. Heb je binnenkort een mooi festival in je agenda staan? Let dan ook eens op de verschillende merken die proberen jou te activeren!

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.