BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Waarom social influencers een belangrijke rol spelen binnen marketing

4

Met meer dan 1 miljoen volgers en 214,465,101  views is Enzo Knol een van de beter bekende social media influencers van Nederland. Naast Enzo Knol kennen we nog andere grote namen zoals bijvoorbeeld Beautygloss, StukTV of Anna Nooshin. Maar waarvoor worden deze influencers nou binnen de marketing voor gebruikt? Vaak is het doel om zo gericht mogelijk een specifieke doelgroep te bereiken en te binden aan jouw merk. Vroeger waren deze influencers vooral bekende mensen van TV of films, maar tegenwoordig zou je buurman of buurvrouw zomaar ook onder deze categorie kunnen vallen.  

Maar waarom roept deze informatie op blogs nou meer empathie op? En waarom wordt deze informatie vaak gezien als geloofwaardiger en relevanter? Grotendeels omdat bloggers worden beschouwd als gewoon consumenten, net zoals jij en ik. Hun hebben geen verder belang bij jouw aankoop en er wordt dan ook verwacht dat ze hun oprechte mening geven (meestal dan..)

Nu vastgesteld is waarom bloggers invloed kunnen uitoefenen, komt ook de vraag op hoe ze dat betekenisvol kunnen zijn voor de marketing van een bepaald bedrijf.

Dit kan op de volgende 3 manieren:

  1. Naamsbekendheid
  2. Promotie van nieuwe lancering
  3. Engagement

Naamsbekendheid

Ten eerste kunnen ze naamsbekendheid creëren voor het bedrijf. Zo heeft afgelopen maand blogger Beautygloss haar naam verbonden aan Eylure wimpers. In samenwerking heeft ze drie paar wimpers uitgebracht die volgens haar ‘geweldig’ zouden moeten zijn, en iedereen zou moeten proberen. Doordat ze op haar eigen blog hierover schrijft en ze ook naar verschillende evenementen draagt, wordt het merk Eylure onder haar kijkers veel bekender, vaak is vooral de jongere groep het meest beïnvloedbaar.

3

Promotie van nieuwe lancering

Ook kunnen social influencers ingezet worden bij het promoten van een nieuw gelanceerd product. Vaak worden deze producten dan opgestuurd naar bepaalde bloggers, waarbij er verwacht wordt dat er een review online komt, maar niet alleen in de vorm van een geschreven blogpost . Zo stuurde Dr. Oetker haar nieuwe red velvet cake mix op naar bloggers, en daagde ze uit om een hier een creatieve draai aan te maken. Wat onder andere resulteerde in een kerstboom-toren van Chickslovefood (Red velvet cake)

2

Maar ook voor mannen komen er steeds meer blogs online, zodat ze up-to-date kunnen blijven  van de laatste trends op gebied van bijvoorbeeld technologie. Bedrijven zoals Asus en Oral-B sturen hun nieuwste producten op, waarbij een uitgebreide review kan bepalen of de lezer het product wel of niet zal kopen in de toekomst. Een voorbeeld van zo’n mannen blog is guytalk

Engagement

Daarnaast worden ze ook ingezet om engagement te creëren met de specifieke doelgroep. Vaak worden de social influencers gezien als ‘gewone mensen’, en worden ze sneller aangesproken. Engagement kan o.a. worden gecreerd door het inhaken op actualiteiten of het verloten van opgestuurde producten. Zo zijn er vaak acties waarbij de volgers de producten kunnen winnen door een bepaalde foto up te loaden op instagram/facebook. Zo was er een samenwerking tussen Anna Nooshin en Rituals, die de nieuwe kledinglijn verlootte aan degene die de origineelste foto op instragram plaatste van haar/zijn ‘me-time moment’.

5

Conclusie

Om me heen zie ik het steeds vaker geen marketing meer via de originele kanalen, maar productreviews geplaats op blogs die ik dagelijks doorkijk. Eerlijk gezegd, ben ik wel sneller overtuigd wanneer ik een positieve review lees op een onafhankelijk blog, i.p.v. een reclame op TV van het merk zelf met vaak overdreven beloftes.

 

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.