BlogInnovatieMarkethings.net inspireert

Wat is het echte 9gag verdienmodel?

Iedereen is wel bekend met de populaire online tijdverdrijver: 9gag.com. Een website die de gebruiker voorziet van (op het eerste gezicht) zinloze, doch humoristische visuele content. Vaak is deze content gebaseerd op zogenoemde ‘memes’, verschillende trivia, persoonlijke gebeurtenissen en/of actueel nieuws. De content wordt over het algemeen gegenereerd door de gebruikers van 9gag zelf, zie onderstaande voorbeelden. Maar waarom is de website zo populair, waar komt de content vandaan? Wat is het verdienmodel van de website naast de advertentiebanners?

bat darth
9gag: User generated content die gebruik maakt van pop-cultuur

Waarom is 9gag zo verslavend?

9gag is een van de grotere bronnen waarop content viraal kan worden verspreid. Het bereik van de website is wereldwijd en de tijd die bezoekers op de website besteden is ook hoog (misschien dat je jezelf ook al hebt betrapt op het meerdere malen bezoeken van de website per dag). Maar waarom is dit bezoekersgedrag van deze website nu zo als die is? Ten eerste heeft het te maken met het feit dat bezoekers de website opzoeken als vanuit uitstelgedrag of tijdverdrijf. Met name bij uitstelgedrag heeft de website een zeker psychologisch effect waarbij de bezoeker een uitweg zoekt waarmee hij of zij haar beloningssysteem kan voeden in het brein. De ‘beloning’ die een grap van 9gag teweeg brengt is immers makkelijker te bereiken dan de ‘beloning’ van het volbrengen van een uit te voeren taak. Een vergelijkbaar effect kunnen we terugzien bij het spelen van videogames of het kijken van een televisieserie.Daarnaast wordt de content van 9gag gewaardeerd door de uitstraling die het heeft, het is immers gemaakt door een andere bezoeker van de site. Deze ‘user-generated content’ komt in de ogen van de bezoeker veel meer integer over: er is geen winstoogmerk of achterliggende boodschap, de maker van de content wil alleen zijn grap of verhaal delen.

avengers
lachen en gieren met de Avengers

Het vermoeden

Opvallend hierbij is dat sommige producten of diensten soms enorm worden geprezen. Zo word Nutella neergezet als een godenelixer en waren ‘The Avengers’ de beste vrienden van iedereen toen de film uitgebracht was. Natuurlijk is deze voornamelijk gebaseerd op pop-cultuur die is geïnspireerd op nostalgie. Het is het afvragen waard of bedrijven zich hiermee bemoeien, via een kanaal zoals 9gag kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat jou merk snel in de top-of-mind word gezet. Is dit een juiste conspiracy theory? Of houden we gewoon zo van Nutella? Deel je mening in de comments!

nutella
Nutella: volgens 9gag een middel dat alles fantastisch maakt!
The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

4 gedachten over “Wat is het echte 9gag verdienmodel?

  1. ZO verdient 9gag dus geld: http://9gag.com/advertise_order

    Wat betreft geen echte beloning voor de uploaders, andere sites als Imgur en Reddit (enorm populair in de States) kennen het fenomeen karma-whoring, waarbij je dus opzettelijk iets repost of een populaire mening post voor de upvotes 😉

  2. @Emiel dat is inderdaad een verdienmodel. Toch vind ik het de moeite waard om te speculeren of bedrijven content genereren met marketingdoeleinden, dat verkapt is als ‘user generated content’..

  3. Bedrijven zouden content marketeers (in dit geval: grappige plaatjesmakers) kunnen inzetten om memes te maken. Misschien dat ze zichzelf omhoog kopen van Fresh naar Hot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.