BlogE-commerce

Webshops: ja of nee?

image-2016-06-21

Waar de ene groothandel besluit zijn webshop te stoppen, besluit de andere supermarkt keten om een webshop te openen, en dat in dezelfde maand. Wat ik mezelf dan afvraag, wat zou hier de achterliggende gedachte kunnen zijn en wat is in deze tijd wijsheid? 

Zowel Makro heeft aangekondigd deze maand te stoppen met haar webshop, omdat ze naar zeggen ‘van inkopen en shoppen weer een beleving maken’, en Lidl heeft juist besloten om haar eerste Nederlandse webshop te openen. In deze blog zullen de voor- en nadelen van webshops besproken worden.

Waarom cross-channel verkopen?

Zoals al eerder genoemd werd heeft Lidl haar eerste webshop geopend, niet gek als je weet dat 87% van de inwoners in Nederland online shopt, en er alleen al in het eerste kwartaal € 4,89 miljard besteed werd aan online shoppen, met de grootste stijging in de segment van food/nearfood (bron)

2

Het oriënteren vindt steeds vaker online, in plaats van offline, plaats. Op het internet wordt gezocht naar de beste optie voor de consument en deze wordt vervolgens vaak in de echte fysieke winkels gekocht, dit wordt ook wel webrooming genoemd. De meeste consumenten zijn loyaal aan het bedrijf dat als beste uit hun online test komt, het is dus van belang dat je als bedrijf wel voorkomt in de test van de consument. Door websites zoals kieskeurig.nl en vergelijk.nl wordt het steeds makkelijker om te vinden welke webshop het goedkoopst is,  en dit alles kost je nog geen 5 minuten. Of dit trouwens alleen een voordeel is? Ik denk het niet. Hierdoor komen webshops als bol.com niet uit als ‘goedkoopste’, maar vaak leveren deze wel een betere klantenservice. Consumenten die alleen gericht zijn op de beste deal scoren, zullen dus niet bij een bekende webshop kopen. Andere voordelen die online vaak vervuld raken zijn het winkelen wanneer het de consument uitkomt, altijd en overal (waar Wifi is). Daarnaast is online vaak een uitgebreid assortiment, kunnen consumenten probleemloos ruilen en de voorraad is direct zichtbaar.

Waarom Makro dan toch stopt

‘Zo gaan we gaan niet winnen’, duidelijke taal van Makro-topman Kef van Helbergen, maar waarom denk Makro het niet te gaan winnen in de toekomst, waarin ongeveer iedere keten een eigen webshop heeft. Mis je dan niet een stuk waarop alle andere concurrenten een voorsprong hebben? Makro wil het over een andere boeg gaan gooien, ondernemers moeten er in de toekomst hun eigen producten kunnen gaan verkopen. Hierdoor zullen ook de kleine zelfstandige weer naar de winkel komen, en er exclusieve producten worden verkocht die nergens online te vinden zijn. Daarnaast wil de Makro zich gaan focussen op beleving op de vloer, emoties die worden opgeroepen tijdens het winkelen of de geur van verse producten die te ruiken zou moeten zijn. Het fysieke product wordt steeds minder van belang, iets waar Bart ook over schreef in zijn vorige blog.

VMN#820 Reportage over de vernieuwde Makro in Breda. Met redacteur Joep Meijsen

Conclusie

In de afgelopen jaren zijn de online bestedingen met sprongen gestegen, en het online shoppen is haast niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Toch ben ik van mening dat het verbeteren van de ervaring in de fysieke winkels inderdaad een goede stap in de richting is. Want met het aanbieden van een specifiek product kom je vaak niet ver, aangezien ze online vaak ook te vinden zijn.Of deze move de succesformule voor de toekomst wordt, we gaan het zien.

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.