BlogOverig

Week 3: Goodbye Malaysia, Hello Singapore! TIME 2013

Zondagmiddag om 14:00 uur zouden we beginnen aan een maximaal 3,5 uur durende busreis naar deel twee van de expeditie: Singapore! Slechts zeven uur later stonden we in downtown Singapore te zwaaien naar een taxi richting het hotel. Tijden inschatten kunnen ze in Maleisië blijkbaar niet. Gelukkig mocht de vermoeiende rit de pret niet drukken, want de jarige Bart (de derde docent marketing die het project assisteert) stond ons al op te wachten in de lobby! Na de felicitaties even snel inchecken en vervolgens mocht de jarige Jop het restaurant kiezen. Als een ervaren local liep hij direct naar het foodcourt naast het hotel. Hier nam hij een werkelijk schitterend en met liefde uitgezocht cadeau van Marit in ontvangst. Wel neerzetten op je bureau Bart!

TIME Cadeau Bart

Na een paar verjaardagsbiertjes was iedereen behoorlijk gesloopt en werd massaal gekozen voor de nieuwe bedden om fris en fruitig aan de nieuwe werkweek in een nieuwe stad te beginnen.

Echt tijd om tot rust te komen stond niet op de planning. Vol enthousiasme vertrok de gehele delegatie naar de Nederlandse Ambassade van Singapore op maandagochtend. Hier werden de eerste verschillen tussen Kuala Lumpur en Singapore al snel duidelijk. Met de gemoedelijke, softe, behulpzame en lieflijke stijl in zakendoen zoals het in Maleisië gedaan wordt, red je het in Singapore niet.

De verschillen zijn niet alleen te zien aan de zakelijke cultuur van de mensen hier. Zo heeft Whinney er een paar dagen van bij moeten komen dat er geen kauwgom wordt verkocht en vergeet Anouk tot drie keer toe dat je S$1.000 boete krijgt voor een flesje water in de metro. En ja, bier voor onderweg kun je ook vergeten, er staan namelijk nergens prullenbakken op straat en voor vervuiling krijg je eenzelfde bon gepresenteerd.

Bedrijfsafspraken

Ook afgelopen week hebben we weer veel bedrijfsbezoeken gehad. De dagen hier zien er doordeweeks behoorlijk hetzelfde uit. Om acht uur zit iedereen met de slaap nog in de ogen aan het ontbijt. Diegenen die een ochtendafspraak hebben al in pak. Vervolgens worden de afspraken bezocht en gaan de anderen in het hotel aan het werk tot elf uur. Vanaf elf uur wordt er door de thuisblijvers gewerkt in een lunchzaakje op drie minuten lopen. Op die manier zit iedereen bij elkaar en kunnen er onderling makkelijk vragen gesteld worden. ’s Middags zijn er ook veel afspraken die bezocht moeten worden of er wordt hard doorgewerkt in het hotel dan wel lunchroom. Na de werkdag hebben we tweewekelijks een groepsmeeting waarin iedereen zijn vorderingen bespreekt en de onderzoekers elkaar tips geven. Dit werkt erg verfrissend en zorgt ervoor dat er een wat meer open mind ontstaat bij de onderzoekers.

De uitkomsten van afspraken kunnen voor de hele groep soms behoorlijk indrukwekkend zijn. Zo heeft Christian een hele rits aan automerken bezocht en is tot de ontdekking gekomen dat een licentie om een auto te mogen kopen minstens S$83.000,- is. Maar voor veel Singaporezen is dat geen onoverkomelijke drempel, ze kopen gewoon steeds luxere auto’s. Een kwartiertje in de taxi zorgt er al voor dat je minstens een Porsche, hele dikke Mercedes en Maserati hebt gezien.

Dieter en Jorrit trekken ook de nodige aandacht met hun portemonnees van Secrid. Zodra ze er eentje tevoorschijn halen tijdens hun afspraken worden de ogen aan de andere kant van de tafel groter en zijn ze werkelijk overrompeld door wat ze zien. De meeste bedrijven zijn dan ook zeer geïnteresseerd in het verhandelen van de hebbedingen. Voor team DJ is dat natuurlijk een hartstikke goede motivatie en voor Secrid een prachtige ontwikkeling.

TIME 7

Giel H. had in Maleisië al geen moeite om aan afspraken te komen en gaat daar in Singapore vrolijk mee verder. Hij zit met de ene hoge pief na de andere aan tafel en rijgt de verzamelde informatie werkelijk aan elkaar. De innovatieve dijksteen met de catchy naam Hillblock, zorgt bij ingewijden van kustontwikkeling voor een versnelde hartslag en dat zorgt ervoor dat Giel deuren kan openen die voor veel mensen gesloten blijven. Zo blijkt maar weer op wat voor bijzondere plekken je kan komen met TIME.

We hebben ook nog een ware international business man in ons midden. Doeshant is donderdagavond teruggevlogen naar Kuala Lumpur voor drie afspraken en kwam vrijdagavond weer terug. Deze afspraken waren van dergelijk belang dat ze wel bezocht moesten worden en het gewenste resultaat is behaald. Nu kan hij de komende dagen daarop goed verder borduren.

Komende week zullen ook Ton en Brenda de international business man en woman uit gaan hangen, die hebben maandag en dinsdag afspraken in Kuala Lumpur.

Ook met de andere onderzoeken gaat het goed. Iedereen heeft voldoende afspraken en de informatie stroomt gestaag binnen. De agenda’s voor volgende week lopen weer goed vol, dus niemand verveelt zich ook maar een minuut!

Marina Bay Sands: Ku Dé Ta

Dat Singapore onder gedompeld is in luxe is geen geheim. Zelfs in de buitenwijkjes rijden limousines en exotische sportwagens rond. Door het onderzoek van Christian leerde we dat rijke mensen ook echt echt echt veel geld hebben. De overheid probeert het aantal auto’s te verminderen in de stad en heeft daarom twee heffingen opgesteld. Zo betaal je voor een normale personenauto S$83.000 extra, voordat je er überhaupt in  mag rijden. Het gevoel van de decadente levensstijl en luxe geeft iedereen een lekkere boost. Al snel begon het dan ook bij iedereen te kriebelen om uit te gaan tussen alle miljonairs en al helemaal toen bleek dat er woensdag een feestje was in een van de bekendste clubs ter wereld: Marina Bay Sands Ku Dé Ta. Met een fenomenaal uitzicht op de skyline van Singapore werd de week eventjes goed ingeluid. Het feit dat het Ladies Night was deze avond, werd door de overwegend mannelijke groep erg gewaardeerd. Ondanks de hoge prijzen en slome barmannen was het uitzicht het geld en wachten meer dan waard!

TIME Singapore 2013

I miss Malaysia already

Een nieuwe bestemming in een ander land. Een nieuwe start, een nieuwe cultuur. Dat is hoe iedereen Singapore ervaart. Op het eerste gezicht lijkt de stad iedereen beter te bevallen dan Kuala Lumpur, maar toch heeft een enkeling heimwee naar Maleisië. Met het motto: ‘alles voor de onderzoeken!’, zijn Whinney, Bas en Brenda in gezelschap van Bart, Giel en Twan al over de grens geweest voor bedrijfsbezoeken in Johor Bahru, net over de grens van Singapore – Maleisië. De verschillen tussen arm en rijk waren nog niet eerder zo goed zichtbaar.

Afgelopen vrijdag waren Doeshant en Maarten de eerste die terug vlogen naar de hoofdstad om gouden informatie mee terug te nemen.

Weekend

Op vrijdagochtend stond het vertrek van Marit voor de deur. Na twee mooie weken vol belevenissen in zowel Kuala Lumpur, Melaka én Singapore moesten we dan toch echt afscheid nemen van haar en bleven de vrouwen nog maar met drie over.

Vrijdagavond was kroegavond. De (schijnbaar legendarische) Singapore Pub Crawl was gepland, maar door alle hardwerkende deelnemers was het niet mogelijk hier om 19:30 uur te staan. Hierop trokken we ons eigen plan en zijn we naar het Blu Jazz Café gegaan. Het was een leuke reggaebar met live muziek op de begane grond en een hiphop DJ op de eerste verdieping. Helaas was de volumeknop kapot en stonden we na een uur cocktails en corona’s drinken allemaal – met gehoorbeschadiging van de eerste categorie – weer buiten. Iets verder op in het straatje regelt Twan – al dan niet uit eigen belang – een tafel voor vijftien personen bij een andere kroeg. De buckets vlogen hier over de tafel, totdat Doeshant en Maarten erbij kwamen na een lange dag reizen vanuit Kuala Lumpur. Er kwam toen ook nog eten op tafel. En als we over eten praten in combinatie met Doeshant hebben we het over kip. Veel kip.

Bij een bezoek aan Singapore is een bezoek aan Sentosa Island natuurlijk onvermijdelijk. Dit avontuurlijke – maar ietwat kinderlijke – fantasy island heeft onbeperkte mogelijkheden wat entertainment betreft. Toch beperkten wij dit tot slapen op het strand, of rondjes rijden in de achtbaan. Maar dit strand is niet zomaar een strand!

TIME strand 2013

Nee, nee, 8 miljard dollar aan wit strand geïmporteerd uit de buurlanden omdat het zand hier zelf niet wit genoeg is door de duizenden zeecontainer schepen die voorbij varen. Na een dagje chillmodus was het tijd om club Zouk onveilig te maken. Tot in de late uurtjes stonden we in de grootste en bekendste club van de stad. Minor detail is dat we zwaar underdressed waren. De Singaporezen nemen Halloween net zo serieus als wij Carnaval!

De chillmodus van de zondag viel aardig in de smaak en afhankelijk van het tijdstip van thuiskomst ging iedereen zijn eigen gang. Orchard Road, Chinatown, Botanic Gardens, slapen en skaten op onze eigen East Coast. Van alles kwam voorbij! In de avond was het tijd voor serious business. Om 17:00 uur werden de activiteiten van de man/vrouw avond bekend gemaakt. De dames hebben onderuit gezakt in de bioscoop gezeten en de mannen dachten winst te maken aan de roulette tafel van Marina Bay Sands. Het lot besliste echter in het voordeel van het casino. Helaas.

One week to go! In deze laatste week gaat iedereen ervoor zorgen dat de dataverzameling helemaal goed wordt afgerond, zodat de rapporten van grote waarde voor de opdrachtgevers worden!

(Meer weten over TIME 2013? Surf naar: http://www.asset-marketing.nl/TIME/)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.