BlogCarrière OriëntatieCommunicatieConsumentengedrag

Welke kleur ben jij?

“Heb je de kleurentest al gedaan?” vroeg mijn manager me onlangs. Waar ik van mening was dat ik m’n kleurdiploma al in de kleuterklas had gehaald, dacht mijn manager daar blijkbaar anders over. Gelukkig had mijn manager het niet over mijn kwaliteiten met betrekking tot het netjes binnen de lijnen kleuren, maar doelde hij op een kleurentest die inzicht zou geven in mijn persoonlijke drijfveren. Deze test geeft jou als werknemer of student inzicht in jouw drijfveren. Drijfveren zijn een belangrijke factor in het begrijpen van gedrag, zowel bij onszelf als bij mensen om ons heen. Waarom reageert iedereen anders op dezelfde situatie? Waarom is het met sommige mensen heel lastig samenwerken en loopt het met anderen juist op rolletjes? De antwoorden liggen vaak in een verschil in drijfveren. In deze blog behandel ik de theorie achter de kleurentest en vertel ik je wat de verschillende kleuren inhouden en hoe je hier het beste mee om kan gaan. Tenslotte staan we nog even stil bij wat een kleurentest voor je kan betekenen in je professionele loopbaan of tijdens je studententijd. Kleur jij netjes binnen de lijntjes of maak je liever een grove schets?

De theorie achter de kleurentest

De theorie van management drivers, oftewel de kleurentest, is gebaseerd op het model van drijfveren dat de Amerikaanse psycholoog dr. Clarence W. Graves (1) in 1971 na jarenlang onderzoek heeft geformuleerd. Graves gaat er daarbij vanuit dat mensen van nature zo adequaat mogelijk willen reageren op bepaalde omstandigheden. Het gedrag dat we daarbij laten zien is bepalend voor ons functioneren. Het zijn de achterliggende drijfveren die bepalen hoe wij met de omstandigheden, of de verandering daarvan, omgaan. Het gedachtegoed van Graves werd verder uitgewerkt door Beck en Cowan (2). Zij onderscheidden daarbij zeven verschillende drijfveren, ieder aangeduid met een eigen kleur. Elke drijfveer heeft zijn eigen unieke kenmerken. Iedereen heeft zijn of haar eigen persoonlijke voorkeuren ontwikkeld die passen bij de omstandigheden waarin we zijn opgegroeid. Daarbij gaat het altijd om een combinatie van de zeven drijfveren, een combinatie die voor iedereen anders ligt.

Wat houden de verschillende kleuren in?

Er zijn dus in totaal zeven drijfveren die in de test worden weergegeven door elk hun eigen kleur: groen, geel, turquoise, paars, rood, blauw en oranje. In onderstaande grafiek zie je de zeven kleuren met de daarbij horende drijfveer.

Groen – Mensgericht: Deze persoon stelt mensen en sociale verbanden voorop. Groene mensen betrekken graag anderen bij activiteiten en voorkomen onnodige competitie. Groepsgevoel en harmonie zijn hierbij erg belangrijk.
Geel – Innovatief: Deze persoon wil analyseren, begrijpen en doorgronden. Creativiteit, functionaliteit en onafhankelijkheid zijn belangrijke waarden voor deze personen.
Turquoise – Holistisch: Deze persoon wil de wereld tot een betere plek maken. Deze personen kunnen over het algemeen snel een bijdrage leveren aan complexe opdrachten en kent daarbij geen enkele vorm van egoïsme of geldingsdrang. Over het algemeen zijn dit zeer onafhankelijke personen.
Paars – Stabiliteit: Deze persoon stelt zich dienstbaar op en creëert binding en veiligheid. Daarnaast heeft paars een gevoel voor tradities en historische waarden.
Rood – Krachtig: Deze persoon staat voor durf, tempo en kracht. Neemt vaak snel beslissingen en is goed in knopen doorhakken.
Blauw – Structuur: Deze persoon wil zekerheid, duidelijkheid en structuur creëren. Blauw draagt bij aan stabiliteit, is consequent, betrouwbaar en is zeer loyaal.
Oranje – Resultaat: Deze persoon wil vooruitgang, resultaten en prestaties laten zien. Oranje personen houden van gezonde competitie, is doelgericht en erg gedreven.

Hoe kun je het beste met de verschillende kleurenprofielen omgaan?

Nadat je een uitgebreide test hebt gemaakt waarin je antwoord geeft op verschillende stellingen, wordt er een persoonlijk kleurenprofiel gemaakt. Deze geeft aan welke in welke volgorde en in welke mate je normaal gesproken geneigd bent de verschillende drijfveren in te zetten. Onderstaande afbeelding is een voorbeeld van een kleurenprofiel. In dit geval is de mate waarin de balk boven de zwarte lijn ligt een indicator van hoe vrolijk je wordt van deze drijfveer. Je gebruikt deze veel in dagelijkse situaties. Hoe groter het gedeelte van een kleur dat onder de zwarte lijn ligt, hoe meer weerstand dit oproept. De witte lijn geeft vervolgens de energiebalans op. Dit is de energie die er netto overblijft. Ligt de witte streep onder de zwarte lijn, dan kost deze drijfveer jou energie en vice versa.

Het is belangrijk hierbij te vermelden dat dit kleurenprofiel als een voorbeeld dient. Een profiel kan door een ander bedrijf of andere instantie anders worden weergegeven of ingedeeld. Dit voorbeeld dient slechts om jou als lezer een beeld te geven van hoe een mogelijk profiel eruit kan zien.

Voor elke kleur geldt dat er een aantal dingen zijn die je vooral wel moet doen en dingen die je vooral niet moet doen. Per kleur zal ik de twee belangrijkste dingen opsommen.

Rood – Krachtig

Wat wel doen

Wat niet doen

Besluitvaardig zijn

Twijfelen
Lef tonen

Dingen laten sudderen

 

Blauw – Structuur

Wat wel doen

Wat niet doen

Ben voorspelbaar en let op de structuur

Geen details geven
Vertel wat je gaat doen

Argwanend zijn

 

Oranje – Resultaat

Wat wel doen

Wat niet doen

Serieus nemen

Zwakte tonen

Prikkelen

Denken in beperkingen

 

Groen – Mensgericht

Wat wel doen

Wat niet doen

Relatie opbouwen

Arrogantie tonen

Betrokkenheid tonen

Alleen van feiten uitgaan

 

Geel – Innovatief

Wat wel doen

Wat niet doen

Laat toekomstvisie zien

Zaken doen verharden

Ben duidelijk en direct

Te veel orde en regels scheppen

 

Paars – Stabiliteit

Wat wel doen

Wat niet doen
Vertrouwde sfeer creëren

Te veel willen analyseren

Terugkijken naar het verleden

Veel willen veranderen

 

Turquoise – Holistisch

Wat wel doen

Wat niet doen

Betrokkenheid met maatschappelijke zaken tonen

Te veel focus op de eigen groep

Relativeren

Geen verantwoordelijkheid voelen

Wat betekent de kleurentest voor jou?

Tot nu toe was het misschien allemaal vrij theoretisch, maar wat betekent zo’n kleurentest nou precies? Waar gebruik je het voor? Met de inzichten uit het kleurenprofiel leer je jezelf en anderen om je heen beter begrijpen. Door het met je team te delen, of dat nou tijdens werk of studie is, leer je niet alleen je eigen drijfveren kennen, maar ook die van anderen. Dit kan de samenwerking positief bevorderen. Je weet waar een ander energie van krijgt en wat de ander energie kost. En je weet voor jezelf bij wat voor soort collega’s je goed presteert en bij wat voor soort je je minder op je gemak voelt en dus minder productief bent. Tenslotte kun je aan de hand van de drijfveren jezelf ontwikkelen. Wil je meer mensgericht worden of juist meer stabiliteit binnen je werk- of privéomgeving creëren? Dan kun je hier concrete stappen op ondernemen. Voor studenten kan het kleurenprofiel ook helpen bij hun eerste baankeuze. Duik vooral het internet op en ga op zoek naar nog meer informatie over de drijfveren en waar je er zelf mee aan de slag kunt!

Maar vertel eens! Heb jij ook een gekleurde persoonlijkheid?

 


Bronnen:
(1) Graves, C.W. (1971). The Never Ending Quest: Dr. Clare W. Graves Explores Human Nature. ECLET Publishing.
(2) Beck, D. E., & Cowan, C. C. (1996). Spiral dynamics: Mastering values, leadership and change. Blackwell.

Disclaimer:
Er zijn ook kleurentesten die uitgaan van een zestal kleuren/drijfveren. Aangezien deze test met zeven kleuren een uitgebreider beeld geeft van de verschillende drijfveren van personen, is er bewust voor de kleurentest met zeven kleuren gekozen.

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Een gedachte over “Welke kleur ben jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.