BlogConsumentengedragMarkethings.net informeert

Alle kleuren van de regenboog! Maar… welke online impact hebben ze?

Heel vaak worden kleuren op een website gekozen op basis van persoonlijke voorkeur, gevoel of de eigen associaties die jij hebt bij het product of de dienst. Sta je er dan wel bij stil welke impact kleuren eigenlijk hebben op bezoekers van je website? Wist je bijvoorbeeld dat mensen gemiddeld binnen 90 seconde een oordeel vellen over je een product en dat dit oordeel voor 85% uit kleur bestaat? Groen vind ik bijvoorbeeld de allermooiste kleur, maar wat zou het betekenen als ik een hele website inricht met groene kleurvariaties?

kleurenpalet online
Zoals je zult weten kunnen kleuren leiden tot verschillende emotionele reacties. Kleuren leiden namelijk tot een bepaald gevoel, en dit gevoel zal een bezoeker dan hebben bij jouw website. Het begint natuurlijk bij het kiezen van de juiste basis kleur(en).
Hiervoor moet je stilstaan bij de psychologische associaties die kleuren bezitten, en welke emotionele reacties deze kunnen opwekken.

Online kleurgebruik

Een website waarbij men effectiviteit voorop stelt (snelle levertijd bijvoorbeeld) kun je goed vormgeven met voornamelijk blauw. Blauw is namelijk een actieve kleur die wel rustig over komt en een frisse uitstraling heeft. Rood staat daarentegen echt voor actie. Daarom zijn aanbiedingen en acties vaak met een rood kader vormgegeven. Je hele website in het rood is dan weer niet zo’n slim idee; te druk! Wat betekenen alle kleuren nou precies? Kijk dan even in de kleurentabel hier onder.kleurentabel online impact

Ik kon het natuurlijk niet laten dan toch even uit te zoeken wat voor associaties groen met zich mee brengt. Nou best wat positiefs moet ik zeggen! Groen staat namelijk voor balans, verfrissing, gezondheid en herstel. Het is een ontspannende kleur en wekt vaak positiviteit op. Bonus die je gratis mee krijgt als je voor groen kiest: het is een van de kleuren die door je ogen het makkelijkst verwerkt worden. Zal dat de reden dan zijn dat ik groen zo mooi vind?

Kleur en context

Als je nu op basis van je brand image en emotionele reacties de juiste kleur hebt gekozen, moet dit natuurlijk nog wel overeen komen met de context op de website. Vergeet daarnaast ook niet je doelgroep. Mannen en vrouwen hebben namelijk wel degelijk verschillende voorkeuren in kleuren. Overigens zit je met blauw snel safe. Deze kleur is zowel onder mannen als onder vrouwen het meest populair! Bestaat je doelgroep nou alleen uit mannen? Kies dan naast blauw als tweede voor groen. Zijn vrouwen jouw target? Focus je dan op paars of groen.

 

Met het juiste kleurenpalet kun je dus simpelweg meer uit je website halen. Dat is het investeren in tijd toch wel waard he. We mogen weer even jong zijn! Haal die kleurstiften maar weer in huis; en uitproberen maar!

 

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Alle kleuren van de regenboog! Maar… welke online impact hebben ze?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.