BlogConsumentengedragInnovatieMarkethings.net informeert

What the Klout?

Onlangs kwam Klout in het nieuws door het introduceren van nieuwe features. In deze blog een kort overzicht van de dienst.

Social influence

Klout is een maatstaf voor online influence. Deze online influence wordt gemeten met een onbekend algoritme op sociale netwerken zoals Facebook en Twitter, maar ook bijvoorbeeld Instagram en WordPress. Het idee is dat je geen celebrity moet zijn om mensen te beïnvloeden. Als jij een liedje deelt die een van je (online) vrienden beluistert dan wordt hij of zij door jou beïnvloedt. Data wordt verzameld op een drietal gebieden namelijk true reach, amplification en network impact, waarbij ervanuit wordt gegaan dat een klein, actief en engaging publiek waardevoller is dan een groot stilzwijgend netwerk.

Het algoritme

Na het aanmelden op Klout met je Twitter of Facebook account kan je gelijk je score zien. True reach geeft het aantal mensen aan dat je als gebruiker beïnvloedt. Het telt zowel mensen mee in je directe netwerk als mensen die verbonden worden met jou via jouw vrienden. Amplification vermeldt hoeveel je mensen beïnvloedt en network impact meet de invloed van je netwerk.

Topics

Daarnaast is het duidelijk dat je niet zomaar invloedrijk bent, je beïnvloedt mensen op een bepaald gebied. Zo detecteert Klout (best gebrekkig in mijn ervaring) op wat voor topics jij invloed uitoefent. Bij mij is het bijvoorbeeld social media omdat Klout heeft gezien dat ik erg veel Tweet over social media gerelateerde onderwerpen. Gebruikers kunnen elkaar +K scores geven, dit bevestigt het feit dat men invloed op elkaar uitoefent. Op basis van je activiteit op het gebied van social media wordt je ingedeeld in een bepaalde Klout stijl. Ik ben bijvoorbeeld volgens Klout een specialist, mijn content is gefocust op een specifiek topic met een gefocust highly-engaged publiek.

Mogelijkheden

In een tijd waar steeds meer belang gehecht wordt aan data en het kwantificeren van het effect van marketing kan Klout een uitkomst bieden. Social media marketing (SMM) is op het moment een hot topic en veel organisaties weten niet wat ze ermee aan moeten. Klout kan de effectiviteit van social media activiteit bepalen en op langere termijn meten of er verbetering is. Sommigen zetten hun score zelfs op hun visitekaartje en in het uiterste geval zou het zelfs kunnen zijn dat bonussen bepaald worden op basis van een dergelijke maatstaf. Er is echter ook veel kritiek op Klout, dat zich na een aantal jaren nog steeds in de bètafase bevindt.

Kritiek

Zo is een kritiekpunt of de score wel valide is en ook echt wel de online invloed meet. Ook is de vraag of Klout wel rekening houdt met de kwaliteit van de content, in plaats van de kwantiteit. Daarnaast zijn er privacy issues aanwezig. Naar mijn mening is het grootste kritiekpunt het algoritme. Als men een valide score beweert te hebben voor het meten van social influence dan zou het algoritme transparant gemaakt moeten worden. De issue is echter dat als het algoritme bij ieder bekend is, men ernaar gaat handelen en de scores kunstmatig hoog gehouden kunnen worden. Al met al verwacht ik dat we met het nieuwe jaar nog veel van Klout gaan horen, vooral omdat de dienst continu in verbetering is en social media op het moment een veelbesproken topic is.

Wat denk jij?

Gebruik jij Klout? Vind jij het een goede dienst of zie je er het nut niet van in? Zie jij toekomst in dergelijke maatstaven van (online)invloed? Laat het onderaan weten middels de comments of deel het blog via de social media buttons.

Je kan mijn Klout profiel hier vinden of zelf je online influence score bekijken.

De auteur wil afsluiten met een bedankje aan Stan Verhoeven voor het idee om een blog aan Klout te wijden.

6 gedachten over “What the Klout?

  1. Leuke blog Constant. Vind Klout een interessant concept, ik denk vooral voor bedrijven intern. Stel je voor dat je zo binnen korte tijd influencers op een specifiek gebied kunt identificeren – super waardevol. Beter 1 bericht aan hem/haar dan 1000 aan random geinteresseerden. Uitdaging is steeds om deze ‘hub’ tussen netwerken te vinden. Voor extern gebruik is het vooral werken aan eigen status online denk ik. Ook aardig, maar krijgt hier en daar veel kritiek (zie ik op het moment van verschijnen van dit blog op LinkedIn toevallig) omdat het niet veel zou toevoegen als permanente website (meer leuk om ‘zo af en toe’ te zien). Vanzelfsprekend – en dat kun je niemand eigenlijk verwijten op deze jonge leeftijd van internet – zijn maatstaven nog erg onstabiel en onbetrouwbaar, maar dat moet in de toekomst met textmining-technieken zeker goedkomen. Belovend concept.

  2. Interessant is het zeker, maar het is ook duidelijk dat deze dienst nog echt in de beta fase zit. Ik heb inmiddels een klout score van 43 wat mij persoonlijk niet zo veel zegt. Is dat hoog of laag? Daarnaast zie ik niet zo heel veel concrete toepasbaarheden voor het dagelijkse gebruik. Het is zeker goed om te weten wie veel invloed heeft en voor welk onderwerp je dus bij wie moet zijn maar of je dat regelmatig gaat gebruiken? Ik verwacht dus eigenlijk niet zo heel veel van Klout, maar wellicht heb ik het concept nog niet helemaal goed begrepen.

  3. Klout is slechts een getal, en probeert iets kwalitatiefs, kwantitatief te maken. Vooral omdat het algoritme onbekend is. Zonder andere metrics (op het moment lijkt me Klout wel de meest bekende) is de score ansich best weinig waard. Dagelijks moet je Klout ook helemaal niet gebruiken, ik denk dat regelmatig checken goed genoeg is en het ook zo bedoeld is. De +K feature is het enige wat ertoe doet om dagelijks terug te komen (je krijgt dagelijks 10 K punten om te besteden). Overigens hebben de ontwikkelaars onlangs naar buiten gebracht om transparanter te worden (ik ben zeer benieuwd) en zijn ze bezig met mobiele toepassingen. Ook blijft de dienst bezig om meerdere social media te gaan betrekken in de score, maar naar mijn mening zal dit de zaak alleen maar ingewikkelder maken (clutter). Ik denk dat ze het best bij FB, Twitter, G+, blogs (zoals WordPress) en dergelijke blijven.

  4. Leuke blog!
    Heb het meteen geprobeerd en zit op 31, maar ik ben dan ook niet actief op Twitter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.