BlogMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

WhatsApp gaat adverteren!

WhatsApp-oprichters Jan Koum en Brian Acton hebben het altijd beloofd: WhatsApp blijft advertentievrij. Maar deze belofte zal verbroken worden. Moederbedrijf Facebook ziet sinds het vertrek van de oprichters haar kans schoon en begint met adverteren via WhatsApp. Dat heeft topman Chris Daniels onlangs bekend gemaakt. De advertenties zullen in de toekomst te zien zijn in de WhatsApp Stories. WhatsApp zal dus niet langer meer advertentievrij zijn zoals beloofd.

WhatsApp Stories

Vooralsnog zullen de advertenties alleen te zien zijn in de statusweergave van de app, ofwel de WhatsApp Stories. In deze Stories kunnen gebruikers foto’s en video’s plaatsen die 24 uur zichtbaar zijn. Deze Stories lijken erg veel op de Stories op Instagram (ook van Facebook), maar zijn beduidend minder populair. Over het precieze gebruik van de statusweergave zijn dan ook geen cijfers bekend. Op Instagram krijg je na een paar verhalen een advertentie te zien, dit zal bij WhatsApp waarschijnlijk op een vergelijkbare manier gaan werken. De lage populariteit kan ook een voordeel zijn voor WhatsApp. Door de lage populariteit zal er weinig gezichtsverlies zijn indien het mislukt. Slechts een klein deel van de gebruikers zal de advertenties zien. Deze advertenties zullen als een test dienen.

 

Zo zien de advertenties er bij de Instagram Stories uit.

Verdienmodel

De advertenties worden in het leven geroepen om te functioneren als nieuw verdienmodel. Voorheen was het verdienmodel van WhatsApp nog vrij simpel: je betaalde jaarlijks een klein bedrag (een paar euro), en in ruil daarvoor kreeg je een advertentievrije chatapplicatie. Maar net als de meeste populaire apps werd WhatsApp verkocht, ditmaal door Facebook (voor ca. 17 miljard euro). Facebook staat nou niet bepaald bekend als advertentievrij, in tegendeel zelfs. Dit leverde ten tijde van de overname al de nodige verwarring op. Uiteindelijk werd WhatsApp dan ook gratis voor iedereen. Sinds het vertrek van Jan Koum staat de deur wagenwijd open voor Facebook. De oud-oprichter die fel tegen het adverteren was, ligt niet langer meer in de weg.

Facebook

Het gebruik van Facebook wordt steeds minder en de gebruikers worden ouder. Onder jongeren wordt vooral Instagram steeds populairder. In de blog van Tim kun je hier meer over lezen. Om de jongere generatie toch te kunnen bereiken lijkt WhatsApp een logische keuze. Dit is namelijk de app die iedereen, jong en oud, nog steeds gebruikt. WhatsApp heeft wereldwijd ruim 1,5 miljard gebruikers en is in Nederland met afstand de populairste chatservice. Eerder gaf ik aan dat de statusweergave weinig wordt gebruikt onder gebruikers. Maar wanneer slechts 1% van de WhatsApp gebruikers de statusweergave bekijkt, heeft een bedrijf al 15 miljoen mensen bereikt. Bedrijven zien de dollartekens al in hun ogen rollen.

Toekomst

Hoe ver zal WhatsApp gaan met adverteren, blijft het bij de statusweergaven of zal dit verder worden uitgebreid? Het lijkt onvermijdelijk dat de advertenties na enige tijd ook in je gesprekkenlijst staan of bij de media te zien zijn. Niet een heel rooskleurig vooruitzicht als je het mij vraagt. Waar de statusweergave in de meeste gevallen niet bekeken wordt, zullen de advertenties tussen de gesprekken door opvallen en veel meer mensen bereiken. En wanneer er veel meer mensen worden bereikt, valt er ook veel meer geld te verdienen. Dit maakt het nieuwe verdienmodel voor bedrijven, en ook WhatsApp, een stuk aantrekkelijker.

Alternatieven

Een overmatig gebruik van advertenties zal leiden tot grote irritaties bij de gebruikers. Zeker wanneer er beloofd is dat er nooit advertenties zouden komen bij WhatsApp. De vraag is dan ook hoe lang het zal duren voordat WhatsApp gebruikers over zullen stappen naar andere chatapps. Apps als Telegram, Signal of Facebook Messenger zijn al volop in de markt en kunnen dan ook een aantrekkelijk alternatief zijn. Al is de laatste optie natuurlijk ook niet advertentievrij.

Conclusie

Voorlopig zullen de problemen nog te overzien zijn. Ik kijk nooit bij statusweergaven en zal voorlopig dus ook geen last hebben van de advertenties. Daarnaast gebruiken mijn vrienden, collega’s, familieleden, medestudenten, teamgenoten en andere connecties allemaal WhatsApp en geen van de alternatieven. Ik zie mijzelf dan voorlopig ook nog niet overstappen. Maar mochten de irritaties te hoog worden, dan zou ik zomaar eens één van de alternatieven kunnen downloaden.

 

The following two tabs change content below.
blank

Mart Janssen

Mart studeert Marketing Management aan de Universiteit en blogt sinds oktober 2018 voor Markethings.net. Zijn interesses zijn onder andere te vinden in consumentengedrag, online marketing en de FMCG-branche.
blank

Laatste berichten van Mart Janssen (toon alles)

Een gedachte over “WhatsApp gaat adverteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.