BlogCommunicatieConsumentengedrag

Wo ist mein Amstel Radler?

Dit artikel is geschreven door Bart Mansier van MARUG.nl

Het échte terrasweer is eindelijk hier en daar hoort natuurlijk een lekker fris biertje bij. Dit jaar lijkt het erop dat de ‘Radler’ nu echt in zijn volwassenheidsfase is gekomen. Je mag dan ook stellen dat de vraag naar een alternatief ‘pilsje’ in het afgelopen jaar erg gegroeid is. Waar Amstel haar Radler een jaar geleden lanceerde, volgen nu ook Bavaria & Grolsch. Zonder een knap staaltje marketing was dit biertje niet zo dominant op de Nederlandse markt gekomen.

De Radler

De Radler kent zijn oorsprong in het Duitse Beieren (Munich), waar zij haar naam heeft te danken aan de fietstoeristen uit de omgeving. Rond 1920 groeide het fietsende publiek dermate hard dat een lokale kroegbaas, Franz Kugler, een kans zag dit publiek te veroveren. Hij heeft destijds gezocht naar een biertje dat bij deze doelgroep aansloot. Al snel was een alternatief voor zijn actief fietsende klanten gevonden. Namelijk de Radler, wat resulteerde in een biertje dat voor 50% uit limonade bestaat en voor 50% uit bier. Door de populariteit onder fietsers is de Radler ook naar hen vernoemd. Mede doordat er 50% minder bier in de Radler zat konden de gasten niet alleen meer Radlers drinken maar uiteindelijk ook iets rechter fietsen, of toch niet?

Amstel Radler Reclame

Waarom de Radler in Nederland goed aanslaat?

Ook in Nederland zijn er veel actieve fietsers, waarbij er een piek ligt naar aanloop van de Tour de France. In de Heatmap hieronder kan je zien dat er een aantal uitgesproken geografische gebieden zijn waar er ontzettend veel recreatief gefietst wordt (ook bij Munich!!). Amstel heeft dit fietsende aspect laten terugkomen in haar marketing campagnes, wat goed te zien is in deze reclame. In de commercial is een groep vrienden aan het mountainbiken waarbij men zich na een intensieve (voor sommige onhandige) tocht zichzelf laten verwennen door een frisse Radler. Subtiel komen de fietsen tijdens het eindshot nog even in beeld. Dit om het imago van de Radler te versterken en daarmee de merkbeleving te stimuleren. Ook Grolsch heeft dit fietsende aspect laten meewegen in de reclame ter introductie van ‘hun’ Radler. Waar Grolsch de authenticiteit van het biertje probeert te omhelzen, kiest Bavaria voor een totaal andere weg. In de reclame van Bavaria, zien we ‘overleden’ sterren op een van de Caribische Eilanden, een reclame waar commotie en aandacht om is geweest.

  Amstel Radler

Zelf vraag ik me af of deze vorm van reclame de authenticiteit van het Duitse ‘fiets’ biertje omarmt, omdat de geschiedenis van het biertje niet wordt benadrukt.

Merkbeleving wordt gezien als één van de Critical Succes Factors (CSF) binnen elke markt. De verwachtingen zijn dan ook dat Amstel marktleider onder de ‘Radlers’ zal zijn voor de komende jaren. Dit komt onder meer doordat Amstel Radler als één van de eerste het biertje goed onder de aandacht heeft gebracht, ook wel ‘first mover advantage’ genoemd. Daarnaast sponsort Amstel één van de grote wielerkoersen in Nederland (de Amstel Gold Race), is Amstel partner van het televisie programma: Tour du Jour en heeft men de Groningse Laurens ten Dam gebruikt als Fiets-icoon.

Het daadwerkelijk omarmen van de fietswereld zal uiteindelijk ook het vertrouwen moeten winnen van de consumenten en zal het daarmee ook een langdurige klantenbinding kunnen opleveren. Gezien de grote hoeveelheid reclame en daarin benadrukte herkomst van de Radler, kan er worden opgemaakt dat dit toch echt het zomer biertje van 2014 zal worden.

Und Jetzt, prost zum die Radfahrers!

The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.