BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Word-of-Mouth: 6 redenen waarom content viral gaat (Deel 2)

In mijn vorige blog kan je 3 redenen lezen die er voor zorgen dat content succesvol gebruikt kan worden voor viral marketing. Gebaseerd op het boek Contagious (2013, Simon & Schuster) door Jonah Berger besprak ik social currency, triggers, en emotion. In deze blog, nog 3 redenen waarom content viral gaat: public, practical value, en stories.

4. Public

Over zaken die publiek zichtbaar zijn of in het openbaar geconsumeerd worden wordt meer gepraat dan persoonlijke onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan Movember. Miljoenen mannen laten hun snor staan voor het goede doel. Je gezichtsbeharing is duidelijk zichtbaar in het dagelijks leven, wat voor gespreksonderwerpen zorgt, en dus voor meer aandacht rondom Movember.

5. Practical value

Nuttige content wordt vaker gedeeld dan zinloze content. We willen nieuwe informatie, tips, advies, en deals. Denk bijvoorbeeld aan een kortingsbon of -code vergeleken met een generieke advertentie. De advertentie zal wellicht veel minder gedeeld worden omdat het minder waarde heeft. Korting is daarentegen nuttig voor de consument. Daarnaast zie je bij veel bekende blogs dat er een lijst tips wordt gegeven. Dit type blog zal relatief vaak gedeeld worden, en de ontvanger zal dankbaar zijn dat je de informatie wilde delen, omdat deze nuttig is.

6. Stories

Vaak moet een boodschap verpakt worden in een verhaal om effectief te zijn. Denk bijvoorbeeld ook eens aan luxe merken, die vaak een rijke traditie of geschiedenis hebben. Adverteerders gebruiken dit al jaren en zo vind je dus in veel commercials een verhaal terug. Zie bijvoorbeeld nogmaals de bekende commercials van Cup-a-Soup.

Het verhaal moet wel aansluiten bij het merk of product. Berger vermeldt dat de roller babies commercials van Evian erg leuk zijn, en veel gedeeld worden, maar wellicht niet goed bij het merk passen. Er is een verschil tussen het praten over een commercial, en het merk. Als er over het merk gepraat wordt is de effectiviteit van een commercial veel groter.

6 STEPPS voor succesvolle viral content

In deze 2-delige blog (deel 1 vind je hier) besprak ik 6 redenen waarom sommige content viral gaat. Je ziet dat de populariteit van veel moderne viral videos hiermee te verklaren is. Zie bijvoorbeeld Friday (trigger) van Rebecca Black, of Gangnam Style door Psy (social currency, emotion). De 6 STEPPS vormen een recept om viral content te maken of verklaren en je zult vaak zien dat de STEPPS gecombineerd worden. Dit is overal te gebruiken volgens Berger, maar bepaalde content leent zich beter om de STEPPS op toe te passen. Het blijft echter zo dat hoe meer van de STEPPS een marketeer kan gebruiken, hoe groter de kans is dat de advertentie viral gaat.

Kijk ook eens onderstaande presentatie van Berger zelf, waarin hij een aantal van de STEPPS met veel leuke voorbeelden toelicht.

 

Meer weten over viral marketing? Bezoek dan commercial night op 13 mei 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.