BlogInnovatieMarkethings.net informeert

Wordt 2016 het jaar van de iBeacon?

Precies twee jaar geleden schreef Mark Hol een blog op deze site over de iBeacon; een uitvinding die nieuwe mogelijkheden biedt voor location based marketing.  Hij maakte daarin ook de voorspelling dat we nog veel zouden gaan horen over de iBeacon. Zelf had ik er tot kort nog nooit van gehoord, maar de iBeacon begint in Nederland steeds groter te worden. Tilburg moet dit jaar zelfs de iBeacon stad van Nederland worden. In deze blog zal ik uitleggen wat het is en hoe het er anno 2016 voor staat.

De iWat?

Apple bracht de beacon twee jaar geleden op de markt. Het zijn kleine zenders die binnen een straal van ongeveer 100 meter informatie naar je smartphone kunnen verzenden. Dit gebeurt door middel van Bluetooth-Low Energy Communication (BLE). Dit zit ingebouwd en vrijwel elke smartphone. Het is daarom zowel door Apple als Android toestellen te gebruiken. De iBeacon zend een signaal uit en weet vervolgens waar jij je precies bevind. In combinatie met een app kan je dan informatie ontvangen op je smartphone. Vergeleken met de GPS heeft dit veel voordelen. Zo is de beacon veel nauwkeuriger en slurpt hij niet je batterij leeg. De beacons komen in alle soorten en maten en worden al gebruikt op festivals, evenementen en ook steeds meer in winkels. Klinkt leuk en aardig, maar wat moet je je hier nu bij voorstellen?

In musea kan de iBeacon bijvoorbeeld worden gebruikt voor interactieve rondleidingen. Direct informatie over bijvoorbeeld het schilderij waar je naar kijkt op je mobieltje. Denk ook bij binnenkomst van een winkel aan gepersonaliseerde advertenties en aanbiedingen. Nicol schreef al eens meer over de retailmogelijkheden. Verder kan de beacon worden gebruikt op festivals en andere grote evenementen. Deze hebben vaak al een eigen app en de beacon kan je dan vertellen welke artiest optreed, waar je een lekkere snack kan halen of zelf hoelang de wachtrij bij de wc´s is.

In Nederland

In de VS wordt de beacon al een tijdje toegepast, maar het lijkt er nu dus op dat hij ook steeds meer zijn weg in Nederland gaat vinden. Zo werden tijdens de laatste editie van de SAIL al beacons gebruikt. Door op de grote schepen beacons te plaatsen kon men op de kade pushberichten ontvangen op het moment dat er zo´n vlaggenschip langskomt. Op het Youtubekanaal van inBeacon kan je zien hoe dit in nu in zijn werk ging.  Maar ook in ons eigen Tilburg maakt de iBeacon zijn intrede. Tijdens de Tilburgse kermis werd al volop geëxperimenteerd met de beacons. Het bedrijf 100% Lokaal wil in Tilburg echt werkt gaan maken met de technologie en heeft al contracten gesloten met MediaMarkt, Albert Heijn, Mitra en een groot aantal lokale ZZP´ers. Opmerkelijk is dat een kinderboederij in de Reeshof heeft nog een creatieve manier voor de beacon ontdekt. Zij maakte hem namelijk vast aan een Alpaca.

Overal Beacons?

Wordt dit jaar het jaar van de iBeacon? Persoonlijk denk ik niet dat we dit jaar al in elke winkel een iBeacon gaan tegenkomen. Het is nog redelijk nieuw en als kleine ondernemer weet je niet of jouw klanten erop zitten te wachten. Echter, vooral op grote evenementen verwacht ik meer van de beacon te gaan zien en misschien dat grotere winkelketens zoals bijvoorbeeld de Bijenkorf of de MediaMarkt. Toch verwacht ik dit jaar nog veel van de iBeacon te gaan horen en zelf zou ik er ook wel gebruik van maken.

Referenties
http://www.emerce.nl/nieuws/tilburg-ibeacon-stad
http://ibeacon-nieuws.nl/
http://www.amazing.nl/marketing-trend-2016-overal-ibeacons/
The following two tabs change content below.

Levi Portier

Laatste berichten van Levi Portier (toon alles)

Een gedachte over “Wordt 2016 het jaar van de iBeacon?

  1. Geloof je zelf wat je nou allemaal opschrijft? Die dingen waren twee jaar geleden hot en sindsdien is het dus helemaal niks geworden. Maar jij hebt uiteraard wat ervaringscijfers uit Tilburg boven tafel gehaald…

    …of toch maar niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.