Blog

XCOR: waarom we op vakantie willen in de ruimte

Afgelopen week heb ik tijdens het evenement (Markethingsweek) gesproken met Cees Faes, de Creative Director van XCOR Space Expeditions, die een lezing gaf over marketing communicatie en advertising. Hier werd met name gesproken over het aantrekken van een zeer welvarende ‘innovator’ en ‘early adopter’. Een vakantie van $100.000,- is immers niet voor iedereen weggelegd. in deze blog ga ik dieper in op het belang van deze extreme vakantiebestemming en hoe hier klanten voor kunnen worden geënthousiasmeerd. Maar eerst ga ik wat dieper in op wat XCOR Space Expeditions nu eigenlijk doet.

XCOR en Space Expeditions

XCOR is een bedrijf dat zich al sinds 1999 al bezighoudt met het ontwikkelen van luchtvaartechnologie bestemd voor de ruimtevaart en legt hierbij de focus op veilige, duurzame en herbruikbare toestelbouw: een soort BOEING of AIRBUS gefocust op de ruimtevaart. Het bouwen van toestellen is natuurlijk een mooi streven, echter moeten ze dan ook worden afgenomen en gebruikt. Wat XCOR dus nodig had was een soort KLM voor ruimtevaart, echter is dit een totaal ander vakgebied dan de bouw van ruimtevaart-toestellen.

Striving for innovation, a new space age?

Wanneer we terugkijken op de ‘space age’, die begon aan het einde van de jaren 50 van de vorige eeuw, is hier simpelweg de basis ontwikkeld voor raketmotoren, kennis over het gebruik van verschillende materialen, computertechnologie en nog veel meer. XCOR Space Expeditions streeft er eigenlijk naar om een nieuwe ‘space age’ in te luiden.

armstrong

XCOR Space Expeditions werd in het leven geroepen door een select groepje welvarende Nederlandse ondernemers. Deze commerciële divisie streeft naar het bereiken van een nieuwe revolutie: een bereikbaar ruimte voor iedereen. Je kunt de ruimtevaart industrie vergelijken met de Formule 1 (en dan nog een stap verder): alle topnotch hightech wordt hier voor het eerst gebruikt. De knowhow en expertise die hier van af komt is dan ook erg waardevol voor ons, de massa, als we kijken naar nieuwe milieuvriendelijke brandstoffen, materialenkennis en voortgang in gewichtsverlichting. Wanneer commerciële bedrijven er in slagen om amateurs/particulieren succesvol in de ruimte te laten reizen, verleggen we de lat gigantisch en kunnen we de wereld weer vanuit een ander perspectief bekijken waarin we kunnen innoveren.

Het doel van innovatie moet je zien als een man die appels van de boom wil plukken. Uit zichzelf kan de man alleen bij de laaghangende appels komen, maar wanneer de man een ladder uitvindt kan hij de hele appelboom leegplukken.

(Diamandis & Kotler, 2010)

Ik ga op vakantie en neem mee..

Maar hoe verkoop je dan een $100.000,- ruimtereis? Uiteraard zal er een beroep worden gedaan op het welvarende netwerk van het bestuur van XCOR’s Space Expedition. Daarnaast zijn er ook ambassadeurs voor XCOR, zoals Doutzen Kroes en Armin van Buuren (wie wil er nu niet opgesloten zitten in een ruimteschip met Doutzen Kroes??).

xcor

Wanneer iemand dan besluit om zich in te schrijven voor een dergelijke reis wordt deze persoon dan ook van een geschikte voorbereiding voorzien. Zo worden er verschillende trainingen gegeven die de passagier de juiste knowhow meegeeft over het reizen in de ruimte met XCOR. de voorbereiding is dus ook de beleving.

 

Klantbeleving

De heer C. Faes liet hier weten dat het hier belangrijk is om details te laten zien die bijdragen aan de beleving. Zo krijgt iedere klant na een training een kledingpatch in een NASA mission badge styling, die ze op een jas kunnen laten zetten. Het grappige is dat een klein detail als een patch enorm bijdraagt in zo’n klantbeleving, die uiteindelijk een vergelijkbare reactie toont als een basisscholier die zijn collectie voetbalplaatjes zo rijk mogelijk wil maken, spaar ze allemaal!

 

xcor badges
XCOR jassen voorzien van NASA gestijlde mission badges

 

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.