BlogMarkethings.net informeert

YouTube gaat fact-checken

Op YouTube zijn veel informatieve filmpjes te vinden. Als je je afvraagt of je je afhaalmaaltijd nog kunt opwarmen in de magnetron, dan kijk je even op YouTube. Vraag je je af of avocado’s slecht voor je zijn, kijk je even naar een filmpje. Helaas kan gewoon iedereen een filmpje uploaden waarin hij vertelt dat avocado’s super ongezond zijn, terwijl dat helemaal niet waar is (ik vertrouw het Voedingscentrum hierin). En daarbij komen de meest populaire video’s bovenaan in de zoekresultaten te staan, en daarin wordt niet altijd de waarheid verteld. Maar hoe weet je nou wat wel en niet klopt? Daar heeft YouTube nu een oplossing voor bedacht: het platform gaat ‘fact-checken’.

 

You’re fake news!

Het fact-checken wordt momenteel nog getest in India. Daar gebruiken veel mensen YouTube namelijk als zoekmachine. Er is daar ook erg veel nepnieuws in omloop, en wel iets erger dan de voedingswaarde van avocado’s. Zo was er in 2016 een gerucht dat er nieuwe geldbiljetten gedrukt werden waar gps-trackende microchips in zaten. Toen stond YouTube vol met ‘informatieve filmpjes’ over dit onderwerp. Ook toen afgelopen maand een Bollywood-actrice overleed, stond heel YouTube vol met video’s over haar dood, waarvan de meeste nepnieuws bevatten.

Ook staan er veel video’s op YouTube waarin vaccinaties afgeraden worden, omdat het autisme of zelfs leukemie zou veroorzaken. Dit klopt natuurlijk niet, maar veel mensen (in de VS) hebben hun kinderen niet gevaccineerd vanwege dit soort misinformatie.

fact-checken

Hoax alert!

Nu is daar gelukkig iets op bedacht: de fact-check. Het werkt als volgt: Als je zoekt naar een onderwerp waar veel video’s van bestaan waar foutieve informatie in voorkomt, staat er nu onder de zoekbalk een kader met een ‘hoax alert’. Het kader vat de foutieve informatie samen en meldt duidelijk dat die informatie niet klopt. Op onderstaande afbeelding kun je zien hoe dit er precies uit ziet.

factchecken

Alle video’s met nepnieuws staan dus wel nog steeds in je zoekresultaten, die nog steeds op volgorde van populariteit zijn geordend. Het is namelijk efficiënter om een kader bovenaan de zoekresultaten te plaatsen dan informatie bij elke video te zetten. Want hoewel er zes bureaus zijn die de feiten checken, is er niet genoeg mankracht om elke video op YouTube te gaan bekijken. 

Momenteel wordt het fact-checken alleen nog maar in India getest, wat met 250 miljoen gebruikers een van de grootste markten voor YouTube is. De feature werkt voor zoekopdrachten in het Engels en het Hindi.

 

En wij dan?

Volgens YouTube zal over een tijdje de hele wereld gebruik kunnen maken van het fact-checken, al is nog niet bekend vanaf wanneer. Naar mijn mening is dit een goed initiatief om de wereld te behoeden voor foutieve informatie, zodat we allemaal een stukje slimmer worden!

 

Bronnen:

https://www.nu.nl/internet/5779491/youtube-zet-factcheck-bij-voor-nepnieuws-gevoelige-zoekopdrachten.html

https://www.buzzfeednews.com/article/pranavdixit/youtube-debunk-information-panels-india

https://www.cnbc.com/2018/03/12/in-india-many-see-fake-news-on-youtube-thanks-to-cheap-data-plans.html

https://www.buzzfeednews.com/article/carolineodonovan/youtube-anti-vaccination-video-recommendations

The following two tabs change content below.
blank

Linda Krekelberg

Linda studeert Marketing Management en blogt sinds september 2018 voor Markethings.net. Haar interesses liggen onder andere bij marketingcommunicatie, consumentengedrag en contentmarketing.
blank

Laatste berichten van Linda Krekelberg (toon alles)

Een gedachte over “YouTube gaat fact-checken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.