BlogInnovatieMarkethings.net informeert

YouTube Red: een goede zet van Google?

YouTube, het SOG-en zou niet hetzelfde zijn zonder dit fantastische platform. “Even” een studiepauze inlassen om een fimpje te kijken van een skateboarder die ongelukkig terechtkomt of toch de nieuwe single van Adele bekijken. Google denkt dat dit populaire video platform nog genoeg mogelijkheden heeft om uit te breiden. Daarom introduceert YouTube vanaf 28 oktober (in de V.S.) betaalde accounts waarbij je onder andere geen advertenties meer zal zien; YouTube Red. Echter, zijn geen advertenties wel het belangrijkste doel? Heeft Google niet andere motieven?

Waarom YouTube Red?

Waarom zou je gaan betalen voor YouTube? Wat krijg je ervoor terug? Het nieuwe account concept heet dus YouTube Red en wordt omgeschreven als the ultimate YouTube experience. Voor 10 dollar per maand krijg je:

  • Geen advertenties meer voor video’s
  • Mogelijkheid om video’s offline op te slaan
  • Mogelijkheid om video’s op de achtergrond af te spelen (handig voor muziek op je telefoon)
  • Exclusieve content/series
  • YouTube Gaming app
  • En natuurlijk de YouTube Music app

youtube_music

Ja, je leest het goed, de YouTube Music app. Dat is heel interessant, want Google laat je hiermee muziek luisteren en ontdekken, voor hetzelfde maandbedrag als Spotify. Spotify krijgt er dus een concurrent bij. De extraatjes waarmee YouTube Red zich onderscheid van Spotify zie je in de opsomming staan. Momenteel heeft Google het platform Google Play Music maar YouTube Red lijkt een initiatief om meer met Spotify te concurreren.

Maar Spotify is niet de enige die moet oppassen, want Youtube Red biedt ook series aan van bekende YouTube kanalen. Op dit moment zal dat Netflix nog niet ontwrichten, maar in de toekomst kan dat wel anders zijn als ze dit gedeelte gaan uitbreiden.

De kracht van Google

youtube_Google-Apps

Gmail, Google Drive, Google Translate, Google Play, Android, Google Maps, Chrome, YouTube, Google Plus, de zoekmachine Google zelf… De kracht van Google is hoe al deze platvormen geïntegreerd zijn met elkaar en een totaal pakket aan de consument aanbieden. Dit zorgt ervoor dat iedereen Google gebruikt en YouTube Red bouwt voort om het bereik nog groter te maken.

YouTube Red, kaf of koren?

Word YouTube Red net zo een goede extensie als Gmail of zal het niet aanslaan zoals Google Plus en Google Play Music? Het zal niet makkelijk worden maar Google heeft wel twee belangrijke punten waarom dit toch een succes kan worden:

  • Meer voor minder
  • De totaliteit van Google

Meer voor minder, want voor dezelfde prijs als Spotify krijg je naast de mogelijkheid om alle muziek te luisteren ook nog de extra features zoals geen reclame voor videos, exclusieve content en meer. Verder is de totaliteit handig voor mensen zodat ze maar op één account hoeven in te loggen om zo al hun zaken te kunnen regelen. Mensen zitten niet te wachten op een aparte inlog voor Dropbox, Outlook, Spotify, etc.

Echter, ik denk dat Google nu de verkeerde aanpak voor dit concept heeft gekozen. Momenteel benadrukt Google erg dat je met YouTube Red geen advertenties zal hebben voor YouTube video’s en dat er exclusieve content komt die enkel beschikbaar is voor abonnees.  Ik denk dat dit een slechte zet is gezien voor veel mensen de exclusieve content een vraag begrip is. Wat houd die exclusieve content precies in? Verder is de gemiddelde YouTube-kijker vrij bekend met de geweldige applicatie AdBlock wat de toegevoegde waarde van geen ads sterk beperkt. Mensen zullen niet bereid zijn om voor deze functies 10 dollar per maand te betalen. Sommige functies zou je eerder in een gewone update verwachten dan in een premium pakket. Zie ook het onderstaande concept filmpje, zoals je ziet aan het aantal dislikes wordt het niet heel positief ontvangen.

https://www.youtube.com/watch?v=YL9RetC0ook

 

Ik zou Google aanraden om echt op het YouTube Music gedeelte te focussen. Als Google het neerzet als het een alternatief voor Spotify waarbij nog extra voordelen zitten verwacht ik dat YouTube Red een kans heeft en dat Google dus binnenkort een nog sterker totaalpakket van software bezit. Zo zal Google, stap-voor-stap, groter worden en alle verschillende platvormen proberen te integreren in het algehele Google imperium.

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.