BlogMarkethings.net recenseert

Adverteren op YouTube: wat speelt zich af achter de AdBlockers?

Welkom bij alweer de tweede reguliere editie, na de serie over de overtuigingsprincipes van Cialdini, van “Markethings.net recenseert”! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er op dinsdag, om stipt 15.00 uur, een nieuwe “Markethings.net recenseert”. Twee weken geleden schreef Babette een blog over reclames omtrent Pasen. Deze blog staat helemaal in het teken van commercials op YouTube. Speciaal voor jullie heb ik, bij hoge uitzondering, mijn AdBlockers uitgezet om eens in de wereld van YouTube Commercials te duiken! Spiek je mee?

Het videoplatform van Google kent meer dan een miljard gebruikers. Dat betekent dat bijna een derde van alle mensen met toegang tot het internet YouTube gebruiken. Elke dag worden er honderden miljoenen uren aan video’s bekeken op YouTube. YouTube is beschikbaar in meer dan 88 landen. Een interessant platform voor bedrijven om te adverteren zou je zeggen. Toch blijkt uit onderzoek dat bijna 88% van de gebruikers YouTube-commercials weg klikt. En dan tellen we alle gebruikers met AdBlockers die de commercials niet meer zien nog niet eens mee. Om het aantrekkelijk te maken voor bedrijven om te adverteren op YouTube hanteert Google een duidelijke en voordelige betaalwijze: bedrijven betalen alleen wanneer een kijker 30 seconden van hun video bekijkt (of de hele video als deze korter is dan 30 seconden) of wanneer er interacties met de video plaatsvinden. Overigens kent YouTube twee vormen van videoadvertising. Bij de eerste vorm worden de commercials getoond voor, na of tijdens video’s op YouTube. Bij de tweede vorm worden de commercials op de zoekpagina’s en/de startpagina van YouTube getoond. In deze blog zal ik me focussen op de eerste vorm. Heerlijk, zo’n middagje filmpjes kijken!

Commercial 1: Bavaria

We starten met de 14-seconden durende YouTube commercial van het familiebedrijf uit Lieshout: Bavaria. In deze commercial introduceert het bedrijf hun nieuwe pils met een alcoholpercentage van 3,3 onder het motto “Welcome to the familiy”. Allereerst vind ik het prettig dat de commercial maar 14 seconden duurt. Niet te lang, niet te kort. Ik krijg wel de mogelijkheid om door te klikken naar het YouTubefilmpje, maar omdat ik geïnteresseerd ben (en natuurlijk omdat ik goed onderzoek wil doen), kijk ik het filmpje af. Wat ik minder vind, is dat er in het gehele spotje geen enkele call-to-action zit. Ik word als consument niet getriggerd om het product te bestellen of om naar de website te navigeren. Toch geeft de commercial me een prettig gevoel door de positieve sferen en beelden waardoor ik me niet geïrriteerd voel. Niet geïrriteerd, maar ook niet getriggerd.

| Conclusie: 3 / 5 sterren |

Commercial 2: Domino’s

Als tweede commercial kijken we naar de YouTube-advertentie van pizzagigant Domino’s. De commercial duurt slechts 5 seconden en vanaf seconde 1 verschijnt er een call-to-action in beeld die me gemakkelijk de optie biedt om naar de website te gaan. In de commercial worden snel, misschien wel te snel, drie nieuwe smaken pizza getoond. In de laatste seconde verschijnt de voordelige prijs van 4,95 euro. Ik heb niet de mogelijkheid om door te klikken naar het YouTubefilmpje, maar omdat het filmpje maar 5 seconden duurt voel ik ook niet die behoefte. Slimme actie van Domino’s als je het mij vraagt. Toch vind ik de commercial té kort, aangezien ik na 10 seconden al vergeten ben welke nieuwe smaken Domino’s heeft geïntroduceerd. Wel weet ik nog de prijs: 4 euro’s en 95 centen.

| Conclusie: 3,5 / 5 sterren |

Commercial 3: AXE

De derde commercial is geregisseerd door een van de grootste merken van levensmiddelengigant Unilever: AXE. De commercial duurt 15 seconden en ik kan niet doorklikken. Pas na 8 seconden wordt het me duidelijk dat het om het merk AXE gaat. Er is geen call-to-action, de commercial is in het Engels (de ondertiteling valt weg door de voortgangsbalk onder in beeld) en de beelden zijn niet inspirerend. De commercial irriteert mij en ik kan niet verder klikken, waardoor ik het een vervelende commercial vind. Aangezien ik de volledige commercial moet bekijken, betaalt Unilever het volle bedrag aan Google. Nul rendement dus.

| Conclusie: 1 / 5 sterren |

Commercial 4: McDonald’s

De vierde commercial is van de grootste fastfoodketen ter wereld: McDonald’s. De commercial duurt 18 seconden en na 5 seconden heb ik als kijker de mogelijkheid om de advertentie over te slaan. Deze commercial gaat niet over de producten van McDonald’s, maar over werken bij McDonald’s. Dat wordt me al meteen duidelijk door de verwijzing naar de website, welke onderin beeld verschijnt. De commercial gaat over een jongen die alleen is terwijl hij een lekke band krijgt. Doordat het verhaal enigszins mysterieus begint kijk ik de reclame wel af. Het einde van de commercial is een beetje een tegenvaller. Ondanks dat ik me niet geïrriteerd voelde, had ik ook niet het ‘I’m lovin’ it’-gevoel.

| Conclusie: 4 / 5 sterren |

Dit waren de eerste vier commercials die ik tegen kwam op YouTube. Uiteraard zijn er tal van verschillende, goede en slechte, commercials op YouTube. Nieuwsgierig? Zet je AdBlocker eens uit en neem een kijkje in de wereld van video advertising! Of wil je als toekomstig (online) marketeer meer weten van Video Advertising op YouTube? Volg dan de gratis Online Marketing cursus van Google!

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.