BlogCommunicatieConsumentengedrag

YouTubers en Merken: De perfecte match

De bekendheid en populariteit van een aantal professionele Nederlandse YouTubers wordt steeds groter. Een groeiend aantal YouTubers verdient daadwerkelijk geld aan het plaatsen van filmpjes door onder andere advertentie-inkomsten, partner contracten met Google en samenwerkingen met verschillende merken. Waar ‘vroeger’ bekende artiesten en acteurs werden ingezet om een merk te promoten, maken veel merken op dit moment gebruik van endorsement door YouTube-celebrities. Met een bereik van tien- tot honderdduizenden kijkers per filmpje, zorgen deze nieuwe sterren voor een enorme merk-exposure. Op welke manier werken merken samen met YouTubers? En waarom kan promotie via YouTubers een effectieve strategie zijn?

YouTubers

Met name beauty- en fashionmerken maken gebruik van YouTubers in hun marketingstrategie. Een populair YouTube-kanaal is bijvoorbeeld BeautyGloss met meer dan 300.000 abonnees en filmpjes die vaak meer dan 100.000 keer bekeken worden. Via hun filmpjes vertellen de YouTubers wat zij bijvoorbeeld een fijn mascara- of schoenen-merk vinden en laten zij de kijkers direct zien hoe ze met deze merken een fashionable look kunnen creëren. Dit zijn directe merkaanbevelingen van een YouTuber aan zijn of haar kijkers en staan beter bekend als word-of-mouth. Zo maakt bijvoorbeeld YouTuber Teskuh (meer dan 150.000 abonnees) promotie voor Nivea en D is for Dazzle (meer dan 120.00 abonnees) voor Andrelon.

YouTubers zijn gelijkwaardiger aan de echte consument

Een belangrijke reden voor merken om gebruik te maken van YouTubers in plaats van modellen, actrices of zangeressen is similarity, oftewel gelijkwaardigheid. Word-of-mouth is namelijk effectiever wanneer consumenten een aanbeveling krijgen van iemand die zij als ‘gelijke’ waarnemen. Wanneer een promotor bijvoorbeeld dezelfde leeftijd, culturele achtergrond of lifestyle heeft, is een consument eerder bereid om de merkaanbevelingen van de promotor als betrouwbaar en relevant te beoordelen. Een betrouwbare merkaanbeveling heeft invloed op de merkperceptie en het daadwerkelijke aankoopgedrag van de consument. Via een filmpje zien meisjes bijvoorbeeld hoe de producten van Nivea worden gebruikt in de dagelijkse gezichts-routine van een YouTuber. Dit zien zij als meer realistische merkaanbeveling dan bijvoorbeeld Doutzen Kroes die de haarproducten van L’Oréal promoot. Het topmodel staat qua levensstijl ver af van de Nederlandse consument in vergelijking met de ‘normale’ YouTuber.

YouTuber Teskuh maakt promotie voor Nivea           Model Doutzen Kroes maakt promotoie voor L'Oréal

 

Interactie met het merk creëren via YouTube

YouTubers worden door merken ook ingezet om interactie tussen het merk en de consument te creëren. Tijdens de zomer van 2014 vond er online een ware strijd plaats tussen de mannelijke en vrouwelijke YouTubers in de DubbelFriss-smaakbattle. Het frisdrankmerk bracht tijdelijk twee nieuwe smaken op de markt, waarvan één werd verdedigd door TeamBoyssss en de andere door TeamGirlssss. De YouTubers plaatsten gedurende acht weken verschillende filmpjes waarop kijkers konden stemmen. In totaal zijn er meer dan 100.000 stemmen uitgebracht tijdens de battle. De winnende smaak wordt in oktober bekend gemaakt en zal definitief in de supermarktschappen verschijnen.

Dubbelfrisss smaakbattle

Fanta maakt gebruik van een vergelijkbare strategie bij de inzet van YouTubers om interactie tussen de consument en het merk te creëren. Via de filmpjes van verschillende YouTubers worden consumenten uitgedaagd om mee te doen aan één van de 100 Fanta Play Challenges. Uitdagingen zijn bijvoorbeeld het bouwen van een zo’n hoog mogelijk toren van Fanta-blikjes en bowlen met een sinaasappel als bowlingbal en Fanta-blikjes als kegels. Fanta wil via de filmpjes en challenges niet alleen de naamsbekendheid vergroten, maar ook een positief gevoel aan het merk koppelen.

 

Tot slot, nog een leuk voorbeeld van hoe een merk YouTubers inzet voor promotie: Cinemates & Maleficent. De Cinemates maken video’s met special effects die doen denken aan echte Hollywood-blockbusters. Zij maakten een promotiefilmpje voor de film Maleficent waarin ze een zogenaamde ‘deleted scene’ uit de film creëerden. De clip is meer dan 120.000 keer bekeken.

 

Wat denk jij, is het gebruik van YouTubers een effectieve marketing strategie?  Wat vind jij betrouwbaarder: een merkaanbeveling van een topmodel zoals Doutzen Kroes of een merkaanbeveling van een YouTuber zoals Teskuh? Laat je mening achter in de comments!

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.