Blog

Zeeman contra de azijnzeikers

Sonny de Laat Markethings Gastblog Na het succesvolle blog over de marketeer 1.0 verzorgt Sonny de Laat nogmaals een gastbijdrage. Sonny is eigenaar van het Waalwijkse bedrijf Siege Marketing, dat gespecialiseerd is in Guerrillamarketing en Social Media. Daarnaast heeft hij in het verleden Marketing gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. De basis van dit artikel wordt gevormd door de stunt van Zeeman tijdens de Amsterdam Fashion Week. De textielsuper verraste vriend en vijand door het op de markt brengen van het gloednieuwe merk FRANK. Een Youtubevideo van de actie is via deze link te bekijken.

Na de cultvertising van de Zeeman onderbroek heeft Zeeman het weer geflikt. De Amsterdam International Fashion Week werd vakkundig voor de gek gehouden door onder de naam FRANK een high-fashion collectie te showen temidden van alle bobo’s van de Amsterdamse grachtengordel. Aan het einde van de show, waar instemmend geknikt werd door het publiek bij een van de vele ‘modecreaties’ van Zeeman kwam aan het einde het gezichtje van dat guitige Zeemanskindje ten tonele. De reacties waren overdonderend. Guerrilla Marketing optima forma. De bobo’s waren overvallen en de buit was binnen.

De actie vulde menig televisieprogramma, werd trending topic op twitter en baande zich zijn weg naar menig marketingblog. Fantastische exposure! Op Adformatie werden echter al de eerste links gelegd naar een actie van IKEA uit 2007. Die hadden immers in Zwitserland ook een stand van een zeer exclusief meubelmerk D-Project op de beurs gezet en later onthult dat het ging om een stand van IKEA. Toen de trouwe bloggers van het oerconservatieve Adformatie dit schandelijke feit hoorden stonden ze in de rij om de stunt af te branden. Termen als jatwerk, copypaste en goedkoop scoren vulden het forum. Natuurlijk zitten er elementen in van deze actie, maar de uitvoering, branche en de overval op de Amsterdam International Fashion Week en het algemene Nederlandse publiek (die de actie van IKEA niet kent) zijn er niet minder om.

Wat mij nog het meeste verbaasde is dat Micha Schippers zelf ronduit aangeslagen reageerde op de aantijgingen: ‘Dit is heel vervelend, ik vind het heel erg. Het doet ontzettend veel pijn.’ Terwijl hij juist zichzelf op zijn borst had moeten slaan en zeggen ‘Ik heb dit geïnitieerd, gerealiseerd en gecoördineerd. Alle azijnpissers en gefrustreerde ZZP-ers die in mijn actie van jatwerk betichten moeten nodig eens in hun eigen portfolio kijken of ze verder komen dan een traditionele reclame-uiting.

‘Wat mij betreft zegt de landelijke exposure, Televisie en media aandacht en het merk Zeeman meerdere dagen als trending topic me meer dan een groepje volwassen reclamemensen die zien dat een creatieve actie landelijke aandacht vergaard. Een kwestie van jZeeman Textielsuperse kop boven het maaiveld uitsteken?

Fantastische stunt, goede uitvoering en reclame voor de kwaliteit van Guerrilla Marketing in Nederland. Wel moet ik bekennen dat mijn drempelvrees voor de Zeeman niet is weggenomen. Als ik aan Zeeman denk, denk ik nog steeds aan felgele en blauwe aankleding, gigantische hopen kleding, schreeuwerige teksten, groezelige TL verlichting en norse verkoopsters. Wel is daar sinds kort een glimlach bijgekomen als ik aan deze actie terugdenk. Toch een mooi stukje branding, denk ik dan toch. Hoe zit dat bij jou?

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Zeeman contra de azijnzeikers

  1. Als het doel was de fashion wereld een hak te zetten, dan is deze guerrilla meer dan geslaagd. Toch, wanneer het winkelende publiek na deze actie de winkel binnenstapt, krijgt het niet de high fashion die ze verwacht. Zeeman blijft namelijk een textieldiscounter, wat ze ook beweert. Een stukje branding versus een stukje ‘iedereen voor de gek houden’? Dat neemt natuurlijk niet weg dat deze guerrilla geniaal is opgezet en dat de exposure gigantisch was/is. Niets meer dan lof! Maar goed, de beste stuurlui staan nog steeds aan wal en het betuigt een ware Zeeman om het eens over een andere boeg te gooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.