BlogInnovatie

Zelfstandige auto komt steeds dichterbij – Audi RS 7

Audi heeft afgelopen weekend ’s werelds snelst zelfrijdende auto op het circuit van Hockenheim gepresenteerd.

Audi RS 7 ‘technology lab’

Tijdens de finale van de Deutsche Tourenwagen-Masters (DTM) heeft Audi haar ’s werelds sportiefst zelfrijdende auto de baan op gestuurd. De zelfstandig rijdende Audi RS 7 Sportback heeft een volle ronde op racesnelheid over het circuit van Hockenheim gereden. Met behulp van Audi’s nieuwste technologie rijdt het RS 7 ‘technology lab’ met millimeterprecisie tot op de fysieke limiet. Hierdoor is de auto ongeveer net zo snel als wanneer er een professionele coureur achter het stuur zit.

Vooraf werd verwacht dat de rondetijd op het Grand Prix-circuit net boven de twee minuten zou zijn, waarbij een topsnelheid van rond de 240 km/u mogelijk werd geacht. Met deze zelfstandig rijdende RS 7 onderstreept Audi het grote potentieel van zelfrijdende auto’s en zelfstandige auto’s, een technologie die voor vele automerken een toekomst heeft.

Hoe heeft de RS 7 het uiteindelijk gedaan?

Het studiemodel had uiteindelijk net iets meer dan twee minuten nodig om een ronde over het Hockenheimring-circuit te voltooien. In de auto zat geen bestuurder, de auto reed dus echt volledig zelfstandig. Geen enkel foutje heeft de Audi vertoond, bochten werden scherp aangesneden, er werd op tijd geremd, kortom alles wat hij deed zag er precies hetzelfde uit zoals een racecoureur een auto bestuurd.

06-audi-pb-piloted-driving

Features Audi RS 7

Voor zijn locatiebepaling op de baan maakt het technologische studiemodel gebruik van GPS-signalen. Deze GPS-data wordt via WiFi (op basis van voor de auto-industrie geldende normen) en aanvullend via een hoge-frequentie radiosignaal aan de auto doorgegeven. Daarnaast filmen 3D-camera’s vanuit de auto het circuit, waarbij een computerprogramma de beeldinformatie van de camera’s vergelijkt met data die reeds in de auto is opgeslagen. Die technologie maakt het voor de auto mogelijk zijn locatie op het circuit nauwkeurig, tot op enkele centimeters, te bepalen.

De krachtbron van de RS7 is hetzelfde machtige 4.0-literblok met 560 pk dat we kennen uit de reguliere RS7. Volgens Audi is het model nagenoeg identiek aan de productieversie, al worden de stuurinrichting, het remsysteem en het gaspedaal nu digitaal aangestuurd door een computer. De zelfstandige auto heeft dus alle kenmerken die de ‘normale’ RS7 ook heeft, echter wordt er bij de ‘RS 7 – Technology Lab’ het een en ander digitaal aangestuurd.

Zelfrijdende auto’s en Audi

De zelfrijdende auto is voor Audi een van de belangrijkste ontwikkelingsgebieden waar zich ze nu focussen. De eerste sucessen werden 10 jaar geleden al geboekt(!) Geleidelijk worden de testresultaten omgezet in technologieën die in de serieproductieauto’s van vandaag kunnen worden verwerkt. De nieuwste gegevens, waarbij op de limiet wordt gereden, bieden de ingenieurs van Audi bijvoorbeeld waardevolle feedback voor het ontwikkelen van technologieën om uitwijkmanoeuvres in kritieke situaties uit te kunnen voeren.

Rijassistentiesystemen van Audi zorgen er nu al voor dat autorijden comfortabeler en beter beheersbaar wordt. Het hoge ontwikkelingsniveau van deze systemen kan ondermeer worden ervaren in de vernieuwde Audi A6 en A7 Sportback.

Audi-RS-7-piloted-driving-concept-DTM-auf-dem-Hockenheimring-474x316-8664129a105ff27d

Wat vinden jullie van de huidige ontwikkelingen in de auto-industrie? Vinden jullie het een goed idee dat er in de toekomst zelfrijdende auto’s zullen zijn op de Nederlandse wegen? Of denken jullie ook dat dit juist extra gevaar met zich mee kan brengen (hackers, computerfouten, etc.)? Ik ben heel benieuwd naar jullie mening over de zelfrijdende auto’s/zelfstandige auto’s en of jullie denken dat dit in de toekomst een succes kan worden.

The following two tabs change content below.

Casper

Laatste berichten van Casper (toon alles)

Een gedachte over “Zelfstandige auto komt steeds dichterbij – Audi RS 7

  1. Afgezien van deze Audi-reclame (;P) is autonoom autorijden iets wat ons de komende jaren eerst zal ontzorgen (het gedeeltelijk overnemen van bepaalde handelingen, zoals nu bijvoorbeeld al automatisch inparkeren of file-rijden mogelijk is), om vervolgens pas (op lange termijn) de stap te maken naar het volledig overnemen van het besturen van een auto.
    Ik ben er persoonlijk heilig van overtuigd dat we op lange termijn met ‘smart grids’ zullen werken. waar we in ‘treintjes’ van A naar B kunnen worden gereden door onze KITT (knight rider) auto’s. HIerin is het belangrijk dat auto’s meer met elkaar gaan communiceren, om zo beter te kunnen anticiperen op de verkeer situatie. De reden dat dit echter zo lang duurt heeft te maken met bottlenecks aangaande infrastructuur, politieke lobbies en natuurlijk adoptie van het idee bij de consument. In Nederland zijn we wat dat betreft aardig vooruitstrevend (we beschikken over een moderne maatschappij, waarin relatief snel een nieuwe techniek geadopteerd kan worden, bijvoorbeeld elektrisch rijden). Maar ik kan me voorstellen dat ze in Afrika of Zuid-Amerika hier niets van moeten hebben (we mogen blij zijn als ergens asfalt ligt).
    Een mondiale aanpak bij autonoom rijden is dus erg lastig te implementeren, maar het kan zeker van toegevoegde waarde zijn in goed gecontroleerde gebieden (bijvoorbeeld het automatiseren van taxidiensten in grote steden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.