BlogCommunicatie

‘Zie ginds komt de boycot… – Albert Heijn’

Toen het bericht naar buiten kwam dat de supermarktketen Albert Heijn reclame-uitingen van Zwarte Piet in de ban doet, barstte de discussie op de sociale media los. Sterker nog, er is een speciaal twitteraccount aangemaakt waarop protestanten hun onvrede kunnen uiten. Uitspraken als ‘Wel plofkippen, maar geen zwarte piet?’ en ‘Hallo Jumbo, ik kom eraan!’ leiden tot een hoop negatieve publiciteit voor de retailer. Gooit de Appie roet in zijn eten?

Zwarte Piet
Na de aankondiging om Zwarte Piet (deels) te schrappen uit de schappen, hebben consumenten het gehad met de Albert Heijn. De Appie heeft met zijn sympathieke filiaalmanager als voorman in de campagnes, een behoorlijk knus, gemoedelijk en oer-Hollands imago gekweekt. Als iets toch typisch Hollands is, dan is dat het traditionele Sinterklaasfeest toch wel! De verwachting is dat door de eerder genoemde aankondiging van de Albert Heijn, dit imago een behoorlijke deuk kan krijgen.

Momenteel is Nederland in de ban van deze ontwikkelingen, en verschijnen diverse filmpjes waarin onvrede wordt geuit door boze moeders en traditiegetrouwe burgers. Met als kijkcijferkanon de reportage van Rutger Castricum (journalist GeenStijl) die een groep boycottende zwarte pieten volgt en vervolgens verhaal gaat halen bij het hoofdkantoor van ‘de Appie’. De woordvoerder van de Albert Heijn, Els van Dijk, vertelt dat de AH op deze manier zowel de voor- en tegenstanders van het Sinterklaasfeest kan bedienen. Om de uitspraken meer kracht bij te zetten vertelt mevrouw van Dijk: “we verkopen toch ook bananen, sommige klanten vinden dat niet lekker”. Voor Rutger is het dan kinderspel om alsnog een link te leggen met de kleurlingen. Gevolg: 250.000 views.

e5161952_Bz0E_6YCcAASWiI

Dat de commotie rondom de Albert Heijn nog steeds niet gedoofd is, blijkt uit de volgende actie van het concern: een Sinterklaasgedicht. Om de schade te beperken, plaatste de Albert Heijn een advertentie in verschillende Nederlandse kranten. Via deze weg wordt in dichtvorm de situatie verduidelijkt als reactie op de ophef. Met als gevolg, een reeks aan geestige parodieën zoals, ‘ Neem een ander in de maling, u bent slechts bevreesd voor een omzetdaling’. Vanochtend werd wederom een sinterklaasgedicht gepubliceerd, dit keer gericht aan de Albert Heijn.

Sinterklaas is een kinderreligie en het geloof is een keuze. De commotie in zijn algemeenheid, betreurt mij diep. Dat de Albert Heijn reageert op verschillende geluiden van haar consumenten is begrijpelijk, maar de manier waarop allesbehalve. Waar voorheen de discussie vanuit verschillende invalshoeken werd belicht en gestart, zijn de ogen momenteel gericht op de supermarktketen. Met als gevolg, zogenaamde boycots, teleurgestelde consumenten en een zwartepietendiscussie die onlosmakelijk verbonden is met ’s lands grootste kruidenier:

Gewoon bij Albert Heijn.

 

The following two tabs change content below.

Anoek Cuijpers

Een gedachte over “‘Zie ginds komt de boycot… – Albert Heijn’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.