Blog

Zintuigen Marketing: Horen

De meeste mensen hebben vijf zintuigen, al voegen sommige televisie programma’s hier graag nog een zesde zintuig aan toe. Horen, zien, proeven, ruiken en voelen zijn in de regel de zintuiglijke waarnemingen. Zintuigen marketing is een manier om de consument onbewust te bereiken. Wat de consument via zijn of haar zintuigen ontvangt leidt tot een bepaalde perceptie. Deze perceptie leidt vervolgens tot cognitie of emotie. Deze cognitie en/of emotie heeft een invloed op de waarneming, beoordeling en op het gedrag van de consument. Het is dus voor merken en bedrijven erg interessant om zintuigenmarketing toe te passen. In deze blog bekijken we hoe de marketing stiel gebruik maakt van verschillende zintuiglijke boodschappen. In deze reeks zullen alle zintuigen aan bod komen, maar vandaag is het de beurt aan: horen.

zintuigen marketing, zintuigenmarketing, marketing van horen, audio marketing, sound marketing

 

Op het eerste gezicht lijkt geluid niet het meest verrassende communicatiemiddel. Er worden natuurlijk al jaren audio boodschappen verzonden via onder andere: radio, televisie en telefoon. Daar ligt dan ook gelijk de eerste drempel om geluid in de marketingmix te verwerken: zie maar eens boven al dat omgevingsgeluid uit te komen! Via een aantal subcategorieën gaan we zien hoe geluid te gebruiken is voor marketing doeleinden.

Geluid Symboliek gaat over de betekenis die we geven aan de wijze waarop geluid klinkt. Zo verwachten we een laag stemgeluid bij gespierde beveiligers en als je in de verte een dier hoort keffen verwacht je dat het een klein hondje is. Een leuk marketing voorbeeld is dat het geluid wat voedsel maakt als je erop bijt een grote speelt bij de perceptie van versheid en kwaliteit van het product.

Waar komt die muziek eigenlijk vandaan?

Taal heeft ook een invloed op de manier waarop een boodschap wordt opgevangen. Zo is er onderzoek in tweetalige gebieden (waar Engels de tweede taal is) dat bewijst dat wanneer je in het Engels adverteert, de boodschap als modern en vooruitstrevend wordt gezien en als je in de moedertaal adverteert ontstaat er eerder een gevoel van verbondenheid en nabijheid. Ook verschillen westerse landen in de manier van schrijven in vergelijking tot Aziatische landen. Ons schrijfsysteem is gebaseerd op geluid, terwijl bijvoorbeeld het Chinese schrijfsysteem is gebaseerd op afbeeldingen, vandaar dat in Azië merken beter visueel worden gepresenteerd terwijl in Westerse landen zal het horen van de merknaam meer effect hebben.

Muziek in advertenties kan overtuigend zijn in boodschappen omdat ze onze stemming beïnvloeden. Dit kan zowel bereikt worden door de snelheid van de muziek als door de begeleidende tekst.

Achtergrond muziek kan ervoor zorgen dat je klanten langer in de winkel blijven of dat gasten zich meer op hun gemak voelen in jouw hotel. Ook is bewezen dat bij Duitse achtergrondmuziek (jaja de welbefaamde schlager!) meer Duitse wijnen verkocht terwijl een Frans achtergrond deuntje tot meer verkoop van Franse wijnen leidde. Over het algemeen bepaalt de snelheid van de muziek ook de snelheid waarmee de consument door de winkel struint.

Tot slot beïnvloedt ook spraak de manier waarop we boodschappen waarnemen. Sprekers op een lage toon worden over het algemeen meer gewaardeerd en ook blijkt het dat vrouwen met hese stem (en het liefst een Frans accent) sexier te klinken.

Een leuk filmpje dat ons laat weten wat marketeers allemaal via de oren kunnen bereiken:

The following two tabs change content below.

Sebastien

Laatste berichten van Sebastien (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.