BlogCommunicatie

Zlatan Ibrahimovic: voetbalbeest en marketingmachine

Dit artikel is geschreven door Boy Zelle van Marug.nl

Zlatan Ibrahimovic is weer in de publiciteit. De omstreden sterspeler uit Zweden is beroemd en berucht om zijn kwaliteiten en zijn uitgesproken persoonlijkheid. Door velen wordt hij gezien als een levende legende, een vechter van de straat, iemand die een droom had en hier vol overgave voor is gegaan. De achtergrond van de langharige beul werkt zeer inspirerend en prikkelend voor menig voetballiefhebber. Zlatan staat ook bekend als arrogante bullebak. Weten marketeers hier raad mee?

Zlatan Ibrahimovic

Postzegels

Zlatan Ibrahimovic staat vaak in de schijnwerpers, en niet alleen vanwege zijn fenomenale voetbalkunsten (hier ‘een paar’ juweeltjes van afgelopen jaar). Het Zweedse beest heeft naast zijn eigen boek en een succesvolle brandingcampagne met Volvo nu zelfs zijn eigen postzegels in Zweden. Hoewel dit laatste niet geheel bij zijn robuuste imago past, weet Zlatan hier wel een leuke draai aan te geven:

Het is een grote eer om op een postzegel te staan. Ik krijg veel rekeningen thuisgestuurd en zie nooit een leuke postzegel. Misschien verandert dat nu.

Na een uiteenzetting van de persoonlijke kenmerken van Ibrahimovic – wat neerkomt op het hebben van een grenzeloos ego – reflecteert een verslaggever van NOS op guitige doch flauwe wijze op het postzegelnieuws:

Zeker is dus dat Zlatan geen moeite zal hebben met het likken van zijn eigen achterkant.

Zlatan Ibrahimovic Postzegel

Ik, Zlatan

Zlatan wordt in de vluchtige alledaagse media nogal eens afgeschilderd als een arrogante eikel. De hamvraag is echter of het dominante stereotype dat Zlatan achtervolgd wel klopt, en of het verstandig is om deze voor marketingdoeleinden in te zetten. Zlatan’s identiteit zoals deze zichtbaar wordt in zijn autobiografische boek en tijdens dit interview met de BBC komt maar beperkt overeen met het materiaal wat de andere media ons voorschotelt. In zijn boek en gedurende het interview is de wereldspeler namelijk zeer openhartig en oprecht. De volgende woorden uit het interview getuigen ervan wat voor harde werker Zlatan daadwerkelijk is:

So if I want to become something that I think I can become, I have to train hard, and that’s my mentality.  I like to train hard. I mean you can have talent, but talent doesn’t take you all the way.

Ook benoemt de Zweedse spits zijn imago (-probleem?); hij zegt dat je niemand moet veroordelen zonder diegene goed te kennen. Nu het verhaal van twee kanten belicht is kunnen we onszelf gerust de vraag stellen: Is het een risico of een aanwinst dat een bekendheid met zo’n enorme edge meedoet aan je campagne?

Zlatan Ibrahimovic Boek Ik ben Zlatan

Opgepoetste Volvo

Volvo is hiervoor een goede testcase. De Zweedse autogigant heeft optimaal gebruik gemaakt van het imago van Ibrahimovic door deze te koppelen aan haar merkwaarden. Zlatan is zo krachtig dat hij de kernkwaliteiten van Volvo kan opvijzelen. Het oerdegelijke imago van Volvo wordt een stuk spannender gemaakt door de intense ad. Zlatan deelt zijn Zweedse nationaliteit met Volvo en wordt neergezet als een robuuste en betrouwbare familieman die het ruige landschap van Zweden aankan. Op heroïsche wijze wordt hiermee gerefereerd naar de uitstraling van het merk Volvo. Chapeau voor deze killercampagne, Volvo. Kan een onuitstaanbare actie van Zlatan in de media dit knappe staaltje adverteren nog kapot maken?

Messi versus Ronaldo

Ik denk van niet. James Worthy (collumnist Playboy) omschreef het ook al toen hij de keuze moest maken tussen Messi en Ronaldo; hij koos voor Ronaldo omdat hij Messi maar saai en burgerlijk vond. Ronaldo is veel interessanter omdat hij persoonlijkheid heeft, het turbulente sterrenbestaan omarmt en menselijke fouten maakt – buiten het voetbal om uiteraard. Zo is het maar net. Dit principe geldt ook voor Zlatan. Zlatan is authentiek en prikkelend. De excentrieke Zweed moet het wel heel erg bont maken, wil dit negatief uitpakken voor zijn imago en de betrokken marketingmixen. Zlatan’s edge is een aanwinst.

Zlatan Ibrahimovic AC Milan
The following two tabs change content below.

Gastschrijver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.