Blog

Zoekmachinemarketing: De sleutel tot een succesvolle website!

Geschreven door Ruben Teunissen

Tegenwoordig is een website niet meer weg te denken als communicatie-instrument. Zonder (goede) website tel je als bedrijf simpelweg niet meer mee. Geen wonder dus dat bedrijven hun best doen om een kwalitatief hoogwaardige website op het World Wide Web te plaatsen. Maar wat is een kwalitatief hoogwaardige website zonder (relevante) bezoekers? Welnu, vrij weinig. Om die reden wordt in dit stuk het onderwerp Zoekmachinemarketing (SEO) besproken.

Relevante bezoekers
Er zijn diverse methoden om relevante bezoekers naar een website te krijgen. Hierbij zijn er zowel offline als online mogelijkheden. Eén van die online mogelijkheden is het inzetten van Zoekmachinemarketing. Binnen deze vorm van marketing gaat het om het genereren van zoveel mogelijk (relevante) bezoekers door middel van een onbetaalde vermelding van een website in één of meerdere zoekmachines.

Zoekmachines
Door het intypen van een zoekterm in een zoekmachine is het als internetgebruiker mogelijk om de digitale snelweg te doorzoeken op voor de gebruiker relevante content. Natuurlijk wordt de ene zoekmachine meer gebruikt dan de andere. In Nederland had Google in de periode van januari tot en met november 2009 een marktaandeel van maarliefst 94% op het gebied van zoekopdrachten. Op ruime afstand volgen Startpagina (3%), MSN en Windows Live (gezamenlijk 2%) en Bing (1%).

Zoekmachinemarketing
Het mag geen verrassing heten dat Google een centrale positie inneemt bij het inzetten van Zoekmachinemarketing. Er zijn in totaal drie componenten van zoekmachinemarketing, namelijk:
a)      Techniek: Wijze waarop de website is opgebouwd;
b)      Content: Tekst en titels;
c)      Linkbuilding: Links naar de website.

Bij Techniek gaat het erom dat een zoekmachine een website op een goede manier kan opnemen in de zoekmachine. Een Bot is een soort programma dat vrijwel iedere website op het internet periodiek bezoekt om de inhoud van een pagina vast te stellen. Een heldere structuur met een werkende navigatie is voor de Bot van groot belang.

Content heeft een zoekmachine nodig om te bepalen op welk onderwerp een pagina betrekking heeft. De gebruiker van de zoekmachine heeft namelijk het doel om een voor hem of haar relevante pagina te bezoeken. De zoekmachine maakt hierbij onder andere gebruik van de titel van de pagina, de beschrijving van de pagina (in de website code) en de tekst die op de pagina is weergegeven.

Ten slotte is het belangrijk dat een website veel inkomende links heeft. Google ziet een link naar een website als een stem voor een website. Echter is het wel van belang dat het gaat om links vanaf relevante websites.

Hoge positie in een zoekmachine
De eerdergenoemde componenten bepalen mede op welke positie in een zoekmachine een website bij een bepaalde zoekterm uitkomt. Het belang van het hebben van een hoge positie in Google wordt benadrukt door het gedrag van de gebruikers van zoekmachines. Zo krijgen de bovenste posities verreweg de meeste kliks. Wil een website succesvol zijn, en veel relevante bezoekers via de zoekmachine naar de website krijgen, dan is het dus noodzakelijk om Zoekmachinemarketing in te zetten.

Gebruikte bronnen
Erik-Jan Bulthuis (2008). Handboek SEO: Resultaatgerichte Zoekmachineoptimalisatie. Van Duuren Media.
Chang Kuypers & Peter Schinkel (2010). Trendanalyse zoekmachinemarketing 2010. Indenty B.V.

The following two tabs change content below.

4 gedachten over “Zoekmachinemarketing: De sleutel tot een succesvolle website!

  1. Leuk om eindelijk eens wat te lezen over online marketing. Ben het wel met Ronald eens dat SEA zeker een belangrijk deel uit maakt van zoekmachine marketing dat je niet moet vergeten. Een goede combinatie van de hierboven beschreven SEO en SEA zorgt voor het optimale resultaat uit je zoekmachinemarketing

  2. Leuk artikel Ruben, onze ervaring is dat hier tijdens de verschillende (marketing) studies veel te weinig aandacht aan wordt gegeven. Zoekmachinemarketing is inderdaad eigenlijk een verzamelnaam voor zoekmachineoptimalisatie (SEO, wat je hierboven beschrijft) en zoekmachine adverteren (SEA, o.a. Google AdWords).

    Check voor meer info (ook over ander vormen van online marketing) onze blog: http://www.pauwr.nl/blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.