Blog

Zoekmachinemarketing en Social Media!

Geschreven door Ruben Teunissen

Zoekmachinemarketing en Social Media: Het lijken twee onderwerpen die ver van elkaar afliggen. Er zijn echter toch meer raakvlakken dan menigeen denkt. Bedrijven gebruiken zowel zoekmachinemarketing als social media om meer relevante bezoekers naar hun website te trekken. Bovendien heeft het gebruik van social media positieve effecten op de resultaten van zoekmachinemarketing. Dit verhaal gaat dieper in op de rol van social media bij zoekmachinemarketing.

Social Media
De populariteit van social media onder consumenten is enorm. Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig een Hyves- of Facebookprofiel. Ook het fenomeen Twitter is sterk in opkomst. Onderzoek van ROI Research / Performics heeft aangetoond dat één op de drie Twitteraars meningen over merken met anderen deelt. Bedrijven zien mede daardoor (het gebruik van) social media als een mogelijkheid om in contact te treden met de consument.

Cijfers en Feiten
Het bedrijf Social Embassy heeft de Social Media Monitor ontwikkeld. Dit is een ranglijst waarin een overzicht wordt gegeven van hoe de Top 100 Nederlandse merken social media inzet. In 2010 presenteerde men alweer de derde editie van de ranglijst (Link naar het rapport). Bol.com bezet op deze ranglijst de eerste positie, Rabobank heeft de zilveren medaille behaald en Hema volgt op de derde stek. In het onderzoek zijn de social media platforms LinkedIn, Twitter, Youtube, Hyves, Facebook en Weblog meegenomen. Hoe groter de cirkel op de onderstaande afbeelding, hoe hoger een merk scoort.

Bron: Rapport Social Media Monitor (2010)

Zoekmachinemarketing
Welnu, genoeg over social media. Maar wat is nu de link van social media met zoekmachinemarketing? Er zijn een aantal aspecten waarop social media helpt met het verkrijgen van een hogere positie in de zoekresultaten van een zoekmachine dan wel bij het krijgen van meer relevante bezoekers. Onderstaand worden twee aspecten uitgelicht.

1. Linkbuilding
Allereerst is het mogelijk om op social media platforms in het profiel een link naar één of meerdere websites te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat een website meer verwijzingen heeft. Google ziet (relevante) links als een stem voor die website, waardoor deze hoger in de resultaten naar voren zal komen. Dit proces heet ook wel ‘Linkbuilding’. Bij Hyves en Facebook is het bovendien mogelijk om een nieuwsbericht te delen. Daarbij biedt ook Twitter een goede mogelijkheid tot het delen van content van een website.

2. Real-time zoekresultaten
Google heeft de mogelijkheid om real-time zoekresultaten weer te geven aan de zoekmachine toegevoegd. Bij bepaalde zoekopdrachten worden er live-updates weergegeven. Dit zijn live-updates van onder andere Twitter, Myspace en Facebook. Klik op de onderstaande link voor een Youtube flimpje van real-time zoekresultaten. Als bedrijf wordt het hierdoor dus belangrijker om actief te zijn op social media platforms.

Google Real-time Search

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Zoekmachinemarketing en Social Media!

  1. Thnx voor het bijspijkeren van mijn technologische kennis Ruben 😉 Na je eerste goede blog over zoekmachinemarketing nu weer een leuk stuk, gecombineerd met social media. Iets wat veel mensen zal aanspreken, omdat het tegenwoordig niet meer weg te denken is. Maar ik denk dat het zonde is, dat lang niet alle mensen (en bedrijven!) op de hoogte zijn over wat er allemaal – nog meer – mogelijk is met al die mooie platforms. Wat dat betreft zit er nog heel veel potentie en is dit, denk ik, nog maar het begin van het social media tijdperk…

  2. Leuk stuk! Het programma ‘ The Voice’ is denk ik een goed voorbeeld! Hoewel zij het wel wat (tot in het irritante toe) overdrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.