Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

Zoekmachinemarketing: hoe krijg ik mijn website hoger in Google?

Het aantal internetgebruikers groeit, dat is al jaren het geval. Sterker nog, in de laatste 5 jaar is het aantal internetgebruikers verdubbeld (zie http://royal.pingdom.com/2012/04/19/world-internet-population-has-doubled-in-the-last-5-years/). Een logisch gevolg is dat ook het aantal websites flink toeneemt. Steeds meer bedrijven zien immers in dat het belangrijk is om ook op het internet vertegenwoordigd te zijn. Daarnaast zijn er veel mensen die het leuk vinden om een eigen website, vaak een blog, te bouwen en ook het opzetten van een webshop is tegenwoordig immens populair. Je ziet de bui al hangen: iedere webmaster wil natuurlijk ook een flink aantal bezoekers mogen verwelkomen op zijn of haar website. Hoog scoren in Google en consorten is daarvoor een mooi begin. Maar hoe scoor je nu hoger in Google? En wat bedoelen we nu eigenlijk met zoekmachinemarketing? Wat moet je wel doen en wat vooral niet? Dat zijn enkele vragen die je jezelf nu waarschijnlijk stelt. Aangezien ik hier bijna eindeloos over kan schrijven, zal ik de belangrijkste zaken verdelen over een aantal artikelen.

Zoekmachinemarketing: SEO en SEA

Voor degenen die nog niet zo bekend zijn met zoekmachinemarketing zal ik deze term eerst wat verder toelichten. Het is belangrijk om voorop te stellen dat zoekmachinemarketing uit twee deelgebieden bestaat: SEO en SEA. Deze verschillende termen worden namelijk vaak door elkaar gehaald. De een bedoelt met zoekmachinemarketing SEO, terwijl de ander SEA ziet als zoekmachinemarketing. Toch hebben beide termen betrekking op het hoger scoren in Google en andere zoekmachines.

SEA: Search Engine Advertising

Met SEA wordt Search Engine Advertising bedoeld. SEA houdt in dat je betaalt om je advertenties boven en naast de ‘normale’ (ook wel organische) zoekresultaten te plaatsen. Je kunt zelf de zoekwoorden opgeven waarop je advertenties moeten worden weergegeven. Wanneer iemand ook daadwerkelijk op je advertentie klikt, betaal je daarvoor een bepaald bedrag. Achter de schermen werkt het natuurlijk wat ingewikkelder, maar daarover volgt later meer.

SEA: Search Engine Advertising

Hiernaast vind je in ieder geval een afbeelding die duidelijk maakt wat het verschil is tussen de verschillende resultaten voor het zoekwoord ‘zoekmachinemarketing’. Boven de organische resultaten staan, in dit geval, dus 3 advertenties. Ook naast de organische zoekresultaten zie je een lijst met advertenties verschijnen.

 

 

 

SEO: Search Engine Optimization

Met SEO (Search Engine Optimization) wordt gedoeld op de activiteiten die je onderneemt om je website beter vindbaar te maken in zoekmachines. SEO is, in tegenstelling tot SEA, gratis, waardoor het in mijn ogen belangrijk is om daar zo veel mogelijk gebruik van te maken. Gratis gerichte bezoekers ontvangen op je website is, als het goed is, immers precies wat je wilt.

SEO: Zoekmachineoptimalisatie

Hiernaast zie je een afbeelding die de zoekresultaten voor het woord ‘markethings’ laat zien. Zoals je ziet, staat Markethings.net bovenaan en zijn er verder geen advertenties die boven de organische resultaten worden weergegeven.

Omdat ik, zoals ik al eerder vermeldde, vrijwel eindeloos op dit onderwerp in kan gaan, zal ik, in de vorm van tips, de belangrijkste zaken met betrekking tot zoekmachinemarketing bespreken. De komende weken zal ik daarom telkens een artikel schrijven over de, in mijn ogen, belangrijke elementen van zoekmachinemarketing.

The following two tabs change content below.

Joep Bogaers

Een gedachte over “Zoekmachinemarketing: hoe krijg ik mijn website hoger in Google?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.